Conservatieve prominent Paul Cliteur steunt Forum voor Democratie

Het Forum voor Democratie van Thierry Baudet kan rekenen op de steun van Paul Cliteur, de bekende conservative columnist en filosoof.

Voor Baudet is dat natuurlijk een bijzonder belangwekkende ontwikkeling. Het is namelijk van het grootste belang dat hij vanaf dag één laat zien dat het Forum een serieuze partij met evenzo serieuze mensen is. Cliteur geeft het Forum dat serieuze imago — meteen vanaf de start. Geen wonder dus dat Baudet Cliteurs wervingsvideo meteen online zette na de aankondiging dat het Forum de politiek in gaat.

Cliteur is letterlijk al decennia een bekende naam in politieke kringen. Zo was hij curator van de Teldersstichting — het wetenschappelijk bureau van de VVD, uit de tijd dat die club nog daadwerkelijk liberaal was — en voorzitter van het Humanistisch Verbond. Op 22 maart 1989 op het proefschriftConservatisme en cultuurrecht.” In het verleden schreef hij columns voor Trouw (toen die krant nog daadwerkelijk gelezen werd) en had hij een gesproken column op Buitenhof. Met name die gesproken column was behoorlijk invloedrijk. Hij gaf die positie uiteindelijk vrijwillig op omdat hij zich beknot voelde door de politiekecorrectheid: hij kon niet zeggen wat hij vond over immigratie en de islam in het algemeen. Omdat hij een man van principes was (en is) besloot hij om er dan maar de brui aan te geven en op zoek te gaan naar andere podia. Een prima besluit.

Natuurlijk betekent dit niet dat we nu van vreugde moeten opspringen en hosanna moeten roepen onder het motto: dit wordt een groots succes! Dat is afwachten. Maar we doen er wel degelijk verstandig aan om het Forum serieus te nemen en de partij vanaf nu op de voet te volgen.

Oh, en aandacht voor democratische vernieuwing — waar de partij zich op richt — is altijd positief, ook als je het niet eens bent met alle standpunten van deze nieuwe partij.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ni28

  Serieus nemen verdienen zij natuurlijk wel maar het versplinteren van de al niet te grote rechter kant van de politiek is minder handig.

  1. Floris

   Als Baudet cs een ander publiek aanspreekt dan Wilders cs (en dat is zo) dan is er geen sprake van versplintering maar van optelling.

   Volgens mij zit de PVV zoals de peilingen van het laatste jaar aangeven zo’n beetje aan z’n top. De groei is eruit. En dat heeft echt te maken met het gegeven dat een behoorlijk deel van het electoraat het niet in Wilders en z’n club ziet zitten, hoewel ze WEL een aantal van z’n punten onderschrijven.

   Voor die mensen is Baudet een mooi alternatief.

   Stel je krijgt straks 2 partijen van elk een zeteltje of 25 die over EU- en migratie-vraagstukken ongeveer hetzelfde denken…reken maar dat je dan een vuist kan maken.

   1. Beukman

    Ehm…. je denkt toch niet dat Baudet meer dan twee zetels binnen gaat halen?
    Een deel van de aanhang van Wilders druppelt de komende tijd gewoon weer terug naar de SP, de VVD, en misschien zelfs de PvdA, alle stuk voor stuk partijen die een breder en dus aantrekkelijker programma hebben dan het FvD.

    1. Floris

     “Ehm…. je denkt toch niet dat Baudet meer dan twee zetels binnen gaat halen?”
     ———————————————————–
     Gezien de goebbeliaanse media in Nederland zal hij zwaar tegen de stroom in moeten roeien, dat is zeker. Ze zullen alles doen om hem kapot te maken, net zoals ze alles zullen doen om de PvdA-kandidaat te promoten.

     Maar aangezien ik vermoed dat minstens de helft van de nederlanders het politiek correcte, multiculti, pro-EU zooitje in Den Haag zo langzamerhand spuugzat is kon er electoraal weleens veel meer inzitten voor Baudet cs. De support van Cliteur is wat dat betreft een goed signaal.

     1. Beukman

      @Floris
      Baudet moet er dan wel verdomd hard aan gaan trekken. Vooralsnog heeft hij geen mensen – de steun van Cliteur laat zich echt niet vertalen in vele zetels.

      Verder verwacht ik dat Nederlanders het “politiek correcte, multiculti, pro-EU zooitje in Den Haag” op de koop toenemen naarmate het vertrouwen in met name de economie de komende tijd groeit, en reken maar dat Rutte én Asscher daar aan gaan trekken.

      Er zijn altijd onvoorspelbare gebeurtenissen zoals moorden en aanslagen. Ik hou wel van een gokje, en ben niet bang om op mijn bek te gaan. Zonder moorden en aanslagen geef ik Baudet de komende verzeikingen misschien 1, maar mogelijk 2 zetels. Jij?

 2. Sarko

  LoL net zoals de vroegere VVD -geen partij voor de gewone man.

 3. Niek

  “Oh, en aandacht voor democratische vernieuwing — waar de partij zich op richt — is altijd positief, ook als je het niet eens bent met alle standpunten van deze nieuwe partij.”

  Zo die zit. Als je lef hebt Michael laat die Tim eens nu alle hoeken van de DDS studio zien, en schop dat negatieve, verkeerde en vooringenomen mannetje er eens uit. Nu! Voordat hij nog meer schade kan aanrichten.

  @Ni28, ik denk dat iedereen zijn geweten en talenten moet volgen, om een bijdrage te leveren, zover die dat kan! Niks mis mee, en je moet altijd klein beginnen. Alles wat nu groot is, is klein begonnen (en altijd met tegenwerking en invullende prietpraat van lulletjes als Tim, maar vooral van die andere bloedgroep, dat andere soort links zeg maar).

  Enne, als Forum klein blijft -‘waar ik echt vraagtekens bij zet want Thierry is geen kleintje en gaat niet over een nacht ijs – kunnen ze altijd nog de PVV steunen. Wat ze zeker weten gaan doen tzt.

  Ook VNL – die heeft reeds veel vertrouwen verloren en dat haal je moeilijk meer in – zal dan moeten meedoen met die paar stemmen die ze krijgen.
  ‘Verraders’ hebben ook een hart, en verstand, zeker deze VNLers!

 4. Sarko

  Niek’s wegen zij ondoorgrondelijk.
  Ze gaan alle kanten op maar godT en geert geeft hem richting 🙂

  1. Wachteres

   En dat terwijl links de weg totaal kwijt is ….

   1. Sarko

    Niks aan de hand, modaal en daar onder zal altijd afhankelijk zijn van links .
    Zij vertegenwoordigen hun belangen en niet de rechtse partijen.

 5. Niek

  Sarko daarom vat je ook weinig of niets van het hoger geestelijke leven en van gezonde, opbouwende rechtse politiek! Trol.

  1. Sarko

   Sorry dan zit ik dus fout.
   Je gelooft niet in godT en de overwegend linkse politiek van de PVV.

  2. Sarko

   En altijd weer – de trol.

   1. Floris

    Ben je dat dan niet?

 6. nick

  Alle vertrouwen in Baudet. Die gaat stemmen krijgen van gefrustreerde VVDers. Dat is mooi, samen met de PVV groot worden en ons land redden van de EU misdadigers en linkse malloten. Goede ontwikkeling dit.

  Wilders hoeft zich geen zorgen te maken, die heeft een vaste, trouwe aanhang,( en terecht) VNL kan inpakken, dat is zeker. ( en maar goed ook)

 7. Ruud Steunassen

  Nieuwe partij? Dan is het toch wel fideel van u dat u naast de Libertarische Partij ook deze partij noemt.
  Wat NI28 over versplintering zegt is natuurlijk wel waar.

 8. Ruud Steunassen

  @Floris, interessante redenering. Versplintering hoeft dus niet gevaarlijk te zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.