Daar gaan we: zorgpremies worden volgend jaar tóch fors duurder

We hebben het over zo’n 120 euro per jaar. 120.

Edith Schippers beloofde onlangs dat de kosten van onze zorgverzekeringen min of meer hetzelfde zouden blijven, maar dat blijkt niet waar te zijn:

Nieuwe premies voor de zorgverzekering van 2017 gaan Nederlanders hoofdpijn bezorgen. De eerste premie die vandaag in De Telegraaf wordt bekendgemaakt, stijgt met 9,4%, veel harder dan de 3,5% die het kabinet op Prinsjesdag voorspelde.

De premie van zorgverzekeraar DSW stijgt van 98,75 euro naar 108 euro per maand. DSW maakt elk jaar als eerste de zorgpremie bekend een week na Prinsjesdag. Hiermee zet de DSW-baas Chris Oomen de toon voor andere verzekeraars die vaak pas half november met hun premies komen.

En DSW komt met een prima verhaal: de staat wil meer gebruik van innovatieve medicijnen. Prima, maar dat kost geld. Ook wordt het basispakket uitgebreid wat, het zal de staat verbazen, óók geld kost. Tenslotte nemen de kosten voor DSW toe vanwege wijkverpleging.

Een logisch verhaal dus, maar er is meer. Volgens DSW zijn de miljardenreserves van verzekeraars namelijk ook fors geslonken. Daardoor hebben verzekeraars minder geld over om verzekeringen kunstmatig laag te houden. Ter vergelijking: in 2015 investeerde DSW 145 euro per verzekerde om dat doel te bereiken. Dit jaar is dat nog maar 94 euro.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. poldi

  Dat is dus 240 Euro (!!) meer per jaar.
  Voor ons, gepensioneerd echtpaar zal de AOW deze stijging volgend jaar niet compenseren. Doe daarop nog eens de huurverhoging en overige kostenverhogingen, en opnieuw wordt de koopkracht aanzienlijk verder uitgehold. Het negende jaar (!!) op rij.

  En de gepensioneerden zouden er 0,7% op vooruit gaan !!!
  Oh ja, het eigen risico blijft “gelukkig” hetzelfde oftwel 385 euro.

  Om razend van te worden.

  1. Nog1

   @ Poldi

   Als je alleen AOW hebt, wordt de stijging in zijn geheel gecompenseert met de zorgtoeslag. Alleen mensen die geen toeslagen krijgen gaan dit merken.

 2. poldi

  De premie zou volgens het kabinet toch maar €3.50 per maand stijgen! Of bedoelde men per week?
  Die 1 % voor de werkenden en 0,7% voor de gepensioneerden wat we er op vooruit zouden gaan is gelijk weg.
  10% stijging hebben we dat eerder gezien? volgens mij niet toch.
  En dan nog de te verwachte huurverhoging.
  Met andere woorden we leveren volgend jaar weer flink in. Schande !

  1. zomaar

   tot op heden kreeg ik via het UWV, eenmaal per jaar een kleine vergoeding als chronisch zieken , toch ben nu met pensioen en krijg AOW.

   en ineens ben ik voor het rijk geen chronische zieken meer , ik krijg niks!! geen vergoedingen.

   (mijn vrouw is 9 jaar jonger , dus zij moet de tekorten van mij opvullen).

   mot nog betalen , over mijn eigen spaargeld (pensioen)wat sociaal mijn levenlang (werkzaam) ingehouden is .

 3. ikweetwatikwil

  Geen gelukzoekers toelaten. Profiteren van ons geld. Worden ook ziek en kunnen wij voor betalen. Je ziet ze veel rondlopen in het ziekenhuis.

  1. poldi

   Volgens recente cijfers van het CBS op 31-8-2016 krijgen dit jaar aleen al 197.000 autochtonen, 55.000 westerse allochtonen en 315.000 niet-westerse allochtonen een bijstanduitkering.
   M.a.w. bijna twee op de drie bijstanduitkeringen gaan naar allochtonen.
   En dan na familiehereniging nog generaties lang in de bijstand voor al deze “hooggeschoolden”.
   M.a.g. een nog grotere druk op de ZORGKOSTEN.
   En dat hebben wij allemaal te danken aan dit “beste” kabinet aller tijden met hun kom-maar-binnen-gelukzoekers beleid.

 4. poldi

  Bij welke verzekeraar kan ik mij verzekeren tegen alle leugens van dit “beste” kabinet aller tijden ?

 5. poldi

  Plagiaat
  ———
  De zorgkosten van asielzoekers zullen de komende jaren fors toenemen. Nog dit jaar nemen de zorgkosten toe tot bijna 130 miljoen euro. Dat is meer dan het dubbele dan vorig jaar, toen de totale zorgkosten nog 70 miljoen euro waren. De stijging van de zorgkosten voor asielzoekers komt vooral doordat er de laatste maanden steeds meer vluchtelingen bij zijn gekomen. Er wordt daarom meer geld uitgegeven aan huisartsenposten bij opvangcentra.

  Dat zegt een woordvoerster van zorgverzekeraar Menzis.

  Gratis

  De zorgverzekering is voor de asielzoeker min of meer gratis. Als een asielzoeker in afwachting is van een verblijfsvergunning, kan hij via de Regeling Zorg Asielzoekers (RZa) gratis gebruik maken van de zorgverzekering. Zo kan hij naar de huisarts, medicijnen ophalen en specialistische behandelingen in het ziekenhuis ondergaan. De vergoedingen komen overeen met de dekking van de basisverzekering.

  Het verschil is dat vluchtelingen geen zorgpremie hoeven te betalen. Daarnaast betalen zij ook geen eigen risico. Dit in tegenstelling tot anderen die in Nederland wonen of werken.

  Meer gebruik van zorg

  Asielzoekers maken ook meer gebruik van zorg in Nederland dan de gemiddelde burger. In sommige asielzoekerscentra brengt minimaal 60 procent van alle vluchtelingen een bezoek aan de huisarts.

  De regeling voor asielzoekers is overigens niet van invloed op de hoogte van de zorgpremie. De zorgpremie stijgt niet doordat de kosten van asielzoekers toenemen, maar doordat de gemiddelde burger meer gebruikmaakt van duurdere zorg.

  Stijging premie

  Daarom zal de premie voor de zorgverzekering 2016 stijgen. Inmiddels heeft de eerste zorgverzekeraar zijn premie voor het nieuwe jaar bekendgemaakt. Tot eind november zullen ook de andere zorgverzekeraars volgen. Daarna kunnen consumenten weer zorgverzekeringen vergelijken en overstappen om zo te besparen op de kosten van de zorgverzekering.

  1. zomaar

   ooit hadden wij hier in ons stadje , ook een asielopvangcentra , in een oude kazerne waar een paar blokken verder , een apotheek gehuisvest was .

   als ik weer eens mijn medicijnen ophaalde , of briefje inleverde , stond bijna de halve opvang op hun pilletjes te wachten , zakken vol sjouwde zij mee !.

   toen ik vroeg aan de apotheek assistenten of zij alle via het ziekenfonds verzekert waren , kreeg ik als antwoord NEE , dit betaald het orgaan asielopvang .

   dus indirect betalen wij .

 6. Ni28

  De marktwerking in de zorg bewijst weer dat het duurder is dan welke systeem ook. Bent je ziek met kleine portemonnee heb je pech. Je betaalt je blauw aan premies en door de eigen risico mag je nog alles zelf betalen ook tot die grens die erg hoog is. De meeste ouderen worden hiermee gestraft doordat zij meer mankeren dan anderen. Oud worden moet een straf worden, redeneert men kennelijk. Belasting op ouderdom zo zou ik het noemen.

  1. zomaar

   vandaar dat het ook eigenrisico heet !, je kiest er volgens onze regenten ervoor om oud te worden , of met een chronische ziekte geboren te worden !.

   dus redeneren zij , eigen schuld dikke bult , of wie zijn kond verbrand moet op de blaren zitten .

   alles doen zij om het leven van de eenvoudige burger, te verzieken .

 7. Anna

  Leugens bij PvdA en VVD zijn de wereld nog niet uit.

 8. Anna

  Asielzoekers: Gratis zorgverzekering, geen premie, geen eigen bijdragen, geen eigen risico.Spreken we alleen over de zorgverzekering. Moet toch ergens vandaan komen.

 9. Peter Selie

  Steeds minder mensen betalen de premie voor hun zorgverzekering op tijd. Eind 2014 waren er 327.334 wanbetalers met een betalingsachterstand van tenminste zes maanden. Dat waren er ruim 11.000 meer dan eind 2013, een stijging van 3,5 procent. Dat blijkt uit de Verzekerdenmonitor 2015 die minister Schippers deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Eind juni 2015 was het aantal wanbetalers verder opgelopen met m eer dan zesduizend.

  Daarnaast hadden op 31 december 2014 bijna 140.000 mensen een betalingsachterstand van twee of drie maanden. En ruim 121.000 mensen liepen vier of vijf maanden achter met de betaling van hun zorgpremie.

  In totaal zijn er 13,4 miljoen verzekeringsplichtigen in Nederland. Kinderen jonger dan 18 zijn meeverzekerd met hun ouders.

  CBS-cijfers

  Vandaag kwam het ook het Centraal Bureau voor de Statistiek met cijfers over het aantal wanbetalers. Volgens het CBS waren er eind 2014 298.000 mensen die zes maanden of meer achterliepen met het betalen van hun zorgpremie.

  1. zomaar

   niet of te laat betalen , krijgt den Nederlander een deurwaarder aan zijn deur , en met een grote achterstand verkoopt hij of legt beslag op je (deel) van je inboedel .

   en hierom hoeft een gelukszoeker of voormalige gelukszoeker ook geen premie te betalen .

   wij (het rijk) staat garant voor hen .

   1. Peter Selie

    Tja kan de cijfers voor 2016 niet vinden, begrijp het wel het is een onaangename waarheid voor al deze lieden die de marktwerking in de zorg op poten gezet hebben. Het aantal wanbetalers van de zorgpremie is jaren lang bijna ongewijzigd gebleven. Hoor nog de misselijke politici van de VVD beweren dat aan het aantal wanbetalers snel een eind aan moest komen, nou vergeet het maar.

    De Nederlandse politiek is er alleen ter vermaak van het volk en om hen het idee te geven dat ze één maal in de 4 jaar iets te zeggen hebben, door er maar steeds op te hameren, en de mensen via de knechten van de bestuurlijke elite die ons willen doen geloven dat we een democratisch systeem hebben. Net zoals Nederland is van ieder1 deze walgelijke vertoning is de laatste strohalm waaraan iedere politieke kleuter zich wanhopig vast klemt en bij hem of haar het idee in het linkse hoofd geeft dat hij of zij het verschil kan maken.

    Ook werd er een campagne gestart om de complotdenkers op andere gedachten te brengen door een inkijkje bij een of ander achterlijk achteraf-clubje van de vrijmetselarij te geven. De grote jongens geven geen inkijk in het doen en laten van deze club, zij schermen dit geheel af. Net zoals Samson die de eigen bijdrage wil afschaffen of goed het koper wil maken, deze arrogante aanvoerder en “hoogleraar” in de volksverlakkerij heeft in eerste instantie er aan meegewerkt dit verderfelijke systeem van de marktwerking in de zorg op poten te zetten, hij haalde net zoals Alexander Pechtold zijn instructies bij de Bilderberg Conferentie.

 10. zomaar

  als ouderen krijg ik 1% erbij volgend jaar , dat is op mijn WAO 15 euro !.

  voorlopig moet ik er voor ons samen al 20 uitgeven aan de ziekenfonds !, hoezo koopkracht verbetering , met 5 euro in de min .

  daarbij komt nog de huurprijzen , energie , levensonderhoud , ect, ect , die zoals gebruikelijk ook stijgen .

  in sociaal Nederland is het een straf om oud of chronische ziek te worden !!, of te zijn .

  1. Peter Selie

   Had je dan het idee zomaar, dat politici eerlijke mensen waren? Nee toch je hebt toch genoeg levenservaring opgedaan om het ideologische verenpakket van iedere traditionele partij overboord te flikkeren. Na elke virtuele uitslag van peilingen hebben de mentale kneuzen het idee waarop ze gaan stemmen en ze zijn zelfs zó in hun knollentuin bezig dat ze zelfs gaan wagen om regeringscoalities samen te gaan stellen. Nee dit komt nooit meer goed, het is precies hetzelfde als bij het TV-Programma ‘Opgelicht’ waardoor de geldgeile mensen zich omver laten lullen door mooie praatjes en lucratieve vergezichten van een narcistische oplichter.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.