De belastingdienst maakt ZZP’ers kapot met behulp van de DBA

ZZP’ers en hun opdrachtgevers moeten het ontgelden. Maar liefst de helft van de afgehandelde modelovereenkomsten voor zelfstandigen, de vervanger van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR), zijn afgekeurd door de belastingdienst.

De fiscus heeft bij de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) sinds 1 mei van dit jaar 4.481 modelovereenkomsten van zzp’ers binnengekregen. Daarvan is ongeveer de helft nog in behandeling, 1.033 zijn er afgekeurd.

Bij 370 van de beoordeel modelovereenkomsten werden de zzp-contracten wel goedgekeurd. Bij 814 van de gevallen werd de aanvraag afgebroken, meldt Wiebes.

Dit is compleet en totaal onacceptabel. Zoals MKB Belangen, een belangenbehartiger voor mkb-bedrijven en kleinere ondernemingen, zegt:

“In juli concludeerden we al dat de DBA gefaald heeft. Maar van de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen schrikken we enorm.”

MKB Belangen-directeur Adrienne van Veen noemt de DBA vervolgens geheel terecht een “bloedbad.”

Iedereen is het daar natuurlijk mee eens. Als de belastingdienst zo doorgaat worden veel kleine bedrijven ineens gedwongen om mensen vast in dienst te nemen, terwijl ze daar helemaal geen geld voor hebben. Dat houdt namelijk in dat ze loonheffing moeten inhouden en dergelijke. Ook nieuws websites (zoals DDS) zijn daar mogelijk het slachtoffer van.

Het gevolg daarvan is natuurlijk niet dat dit soort bedrijven de staatskas maar weer eens lekker spekken, maar dat er banen en mogelijk zelfs hele bedrijven zullen verdwijnen. En dat komt allemaal door het ongelooflijk slechte, egoïstische beleid van VVD en PvdA. De ene wil ZPP’ers kapotmaken omdat grote bedrijven dat willen (die hebben immers concurrentie te dichten van eerder genoemde kleinere ondernemingen), terwijl de tweede ervoor wil zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich aansluiten bij vakbonden. Zoals bekend doen ZZP’ers dat niet, en dus moeten ze getransformeerd worden in gewone werknemers.

Een woordvoerder van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) laat dan ook weten dat het wat het kabinet betreft allemaal wel meevalt. Sterker nog, zogenaamd worden de ‘rotte appels’ eruit gehaald! Heel mooi dus!

“Er is absoluut geen sprake van een bloedbad. Er komen nu zaken naar voren waarbij het de vraag is of iemand zzp’er is of in vast dienstverband. Daar is de Wet DBA precies voor bedoeld.”

Heel goed jongens en meisjes van het kabinet Rutte II! Ga vooral zo door. Over een jaar komen er dan opeens duizenden werklozen bij omdat hun opdrachtgevers gedwongen worden om hen vast in dienst te nemen, wat ze helemaal niet kunnen betalen. Of, en dat kan ook, de (dan voormalige?) zzp’ers moeten dan genoegen nemen met een minder hoog loon, omdat Vadertje Staat eerst betaald moet worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Gerben

    Geen problemen mee gehad. Volgens mij wordt de grens te veel opgezocht. Echte zelfstandigen hebben geen probleem.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.