Kijk, een eekhoorn! Terwijl iedereen afgeleid was schafte de Tweede Kamer het medisch beroepsgeheim af

Geen categoriesep 16 2016, 19:30
Terwijl heel Nederland druk aan het debatteren was over het draconische orgaandonorplan van D66, dat op ongelooflijk klungelige wijze door de Tweede Kamer kwam, heeft het parlement stilletjes het medisch beroepsgeheim afgeschaft.
Het is de meeste mensen ontgaan, maar het vreselijke orgaandonorplan van D66 -- waardoor jouw lichaam voortaan automatisch eigendom is van de staat, tenzij je je daar uitdrukkelijk tegen verzet -- is niet het enige zorgplan dat ongelooflijk problematisch is. CDA, PvdA, PVV, SGP en VVD hebben de mogelijkheid die het debat over orgaandonors namelijk aangegrepen om er stilletjes een andere wetswijzing doorheen te duwen, waarmee het medisch beroepsgeheim wordt afgeschaft.

Het voorstel van Minister Schippers (VVD) dat gisteren door CDA, PvdA, PVV, SGP en VVD door de kamer is gewerkt, geeft zorgverzekeraars de mogelijkheid om zonder toestemming het medisch dossier van patiënten in te zien, als ze het vermoeden hebben dat er gefraudeerd wordt.

Nogmaals: zorgverzekeraars kunnen dus voortaan zonder jouw toestemming in je medisch dossier kijken. De enige reden die ze hoeven te hebben is een verdenking van fraude. En ze moeten binnen drie maanden nadat ze hebben gesnuffeld in de meest persoonlijke informatie die je bezit, jou vertellen dat ze dat gedaan hebben.

Zoals ik uitleg op de website van de LP:

Volgens Schippers kunnen zorgverzekeraars op deze manier de schade door fraude beperken. Dat soort fraude wordt gepresenteerd als zijnde een enorm probleem, maar in de praktijk valt dat nogal mee: het gaat in totaal om zo’n 11 miljoen euro, wat neerkomt op 0,015% van het zorgbudget. En van die 11 miljoen euro fraude komt slechts 1,4 miljoen op conto van de consument, wat 0,002% van de totale zorgbegroting is. De andere 9,4 miljoen wordt gepleegd door tussenpersonen en zorgverleners.

Opmerkelijk genoeg worden die veel grotere fraudeurs ontzien terwijl de consument — u dus — het moet ontgelden.

De LP vindt dat natuurlijk volkomen onacceptabel. Tussen een patiënt en zijn dokter bestaat een bijzonder vertrouwelijke relatie. Daar kan en mag niet aan getornd worden; nee, ook niet om een (normaal gesproken) positief doel te bereiken, zoals het bestrijden van fraude. Het is aan verzekeraars om fraude op te sporen op een manier waarbij het beroepsgeheim in stand blijft en verzekerden zich niet hoeven af te vragen of er vandaag iemand door hun documenten zit te wroeten.

Het is tijd voor Nederlanders om de Haagse kaasstolp ongelooflijk nauwlettend in de gaten te houden. Het kabinet Rutte II voert namelijk allemaal wijzigingen door, waardoor onze privacy wordt afgeschaft en Big Brother werkelijkheid wordt. Daarbij wordt het kabinet bijgestaan door steeds veranderende coalities van bondgenoten, in dit geval de PVV (echt schokkend dat die partij hier aan meewerkt, trouwens), CDA en SGP. Met andere woorden, bijna alle partijen in de Tweede Kamer werken hier aan mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten