Kijk, een eekhoorn! Terwijl iedereen afgeleid was schafte de Tweede Kamer het medisch beroepsgeheim af

Terwijl heel Nederland druk aan het debatteren was over het draconische orgaandonorplan van D66, dat op ongelooflijk klungelige wijze door de Tweede Kamer kwam, heeft het parlement stilletjes het medisch beroepsgeheim afgeschaft.

Het is de meeste mensen ontgaan, maar het vreselijke orgaandonorplan van D66 — waardoor jouw lichaam voortaan automatisch eigendom is van de staat, tenzij je je daar uitdrukkelijk tegen verzet — is niet het enige zorgplan dat ongelooflijk problematisch is. CDA, PvdA, PVV, SGP en VVD hebben de mogelijkheid die het debat over orgaandonors namelijk aangegrepen om er stilletjes een andere wetswijzing doorheen te duwen, waarmee het medisch beroepsgeheim wordt afgeschaft.

Het voorstel van Minister Schippers (VVD) dat gisteren door CDA, PvdA, PVV, SGP en VVD door de kamer is gewerkt, geeft zorgverzekeraars de mogelijkheid om zonder toestemming het medisch dossier van patiënten in te zien, als ze het vermoeden hebben dat er gefraudeerd wordt.

Nogmaals: zorgverzekeraars kunnen dus voortaan zonder jouw toestemming in je medisch dossier kijken. De enige reden die ze hoeven te hebben is een verdenking van fraude. En ze moeten binnen drie maanden nadat ze hebben gesnuffeld in de meest persoonlijke informatie die je bezit, jou vertellen dat ze dat gedaan hebben.

Zoals ik uitleg op de website van de LP:

Volgens Schippers kunnen zorgverzekeraars op deze manier de schade door fraude beperken. Dat soort fraude wordt gepresenteerd als zijnde een enorm probleem, maar in de praktijk valt dat nogal mee: het gaat in totaal om zo’n 11 miljoen euro, wat neerkomt op 0,015% van het zorgbudget. En van die 11 miljoen euro fraude komt slechts 1,4 miljoen op conto van de consument, wat 0,002% van de totale zorgbegroting is. De andere 9,4 miljoen wordt gepleegd door tussenpersonen en zorgverleners.

Opmerkelijk genoeg worden die veel grotere fraudeurs ontzien terwijl de consument — u dus — het moet ontgelden.

De LP vindt dat natuurlijk volkomen onacceptabel. Tussen een patiënt en zijn dokter bestaat een bijzonder vertrouwelijke relatie. Daar kan en mag niet aan getornd worden; nee, ook niet om een (normaal gesproken) positief doel te bereiken, zoals het bestrijden van fraude. Het is aan verzekeraars om fraude op te sporen op een manier waarbij het beroepsgeheim in stand blijft en verzekerden zich niet hoeven af te vragen of er vandaag iemand door hun documenten zit te wroeten.

Het is tijd voor Nederlanders om de Haagse kaasstolp ongelooflijk nauwlettend in de gaten te houden. Het kabinet Rutte II voert namelijk allemaal wijzigingen door, waardoor onze privacy wordt afgeschaft en Big Brother werkelijkheid wordt. Daarbij wordt het kabinet bijgestaan door steeds veranderende coalities van bondgenoten, in dit geval de PVV (echt schokkend dat die partij hier aan meewerkt, trouwens), CDA en SGP. Met andere woorden, bijna alle partijen in de Tweede Kamer werken hier aan mee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Ali Yas

  Goed cijferwerk, Michael. Dat maakt heel goed duidelijk dat hier iets anders speelt dan “fraudebestrijding”. Jammer dat we nog niet weten wat.

 2. Ruud Steunassen

  Zo, de PVV werkt hier dus ook aan mee. Schandelijk.
  Bijna alle partijen?
  Welke dan niet? Hopelijk kunt u me dat vertellen?
  Niet gaan stemmen is trouwens ook een optie.
  “Ja maar dan heb je geen recht van spreken meer” is de reactie die je dan krijgt.
  Alsof je nu wel recht van spreken zou hebben.

  1. Wim

   Ik vermoed dat enige partij die tegen is de SP was. Min punt voor de PVV.

   1. toetssteen

    @Wim
    Ik heb dit nog niet uitgewerkt gezien, want als het door een derde, neutrale partij (die geen rekening en verantwoording schuldig is) wordt bekeken, zou er voor miljarden fraude aan het licht kunnen komen.
    Ik moet dit alzo beter uitgewerkt zien.

    In het interne circuit hoorde ik dat het zou kunnen gaan om bedragen tot aan wel 30 miljard! 1,4 miljoen is wat nu aan het licht treedt, maar het gerommel zit bij de zorgaanbieder. Hoe dat te ontdekken, juist ja, zo dus.
    De verzekeringskamer inschakelen?
    Lijkt me een prima idee, want denkt u er wel om dat dit bakken premie kan schelen.

    1. Nog1

     @ Toetsteen

     Dat is niet zo, uit dossiers kun je geen fraude halen. Zie mijn eerdere reactie.

   2. Mar

    PvdA, VVD, CDA, SGP, PVV en de afvallige Kamerleden Houwers (ex-VVD), Van Vliet (ex-PVV) en Groep Bontes/Van Klaveren (ex-PVV) stemden deze week in de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel.

    SP, D66 en GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50 Plus, diens afvallige Klein en ChristenUnie zijn tegen

    http://www.volkskrant.nl/binnenland/uw-verzekeraar-kijkt-in-uw-dossier-mag-dat-zomaar~a4377449/

 3. Ni28

  Fraudebestrijding als voorwendsel om de burger helemaal onder controle te krijgen is niet bepaald een democratisch recht. De ziektekosten verzekeraars hebben alle macht in Nederland en bepalen zowat alles. De artsen zijn op een zijspoor gezet in het uitoefening van hun vak. En de oppositie vind dit allemaal goed. Waar is de echte oppositie in dit land gebleven? Er valt straks niets te kiezen.

 4. Nog1

  Volgens mij kun je fraude niet ontdekken met het dossier; de fraude wordt nl gepleegd door dezelfde partij die het dossier bijhoudt (de medicus). De kans dat hij declaraties indient die niet in het dossier verantwoord worden is nul, zeker na deze wetswijziging.

  De patient is de enige die kan controleren of het dossier klopt of niet en of alle vermelde behandelingen ook werkelijk gegeven zijn. Dat kan een verzekeraar nooit weten.

  Als de overheid deze fraude dus echt wil bestrijden, dan moet zij de medici verplichten 1 keer per jaar het dossier naar de patient te sturen. Die ziet dan wel of er vreemde zaken in staan; medicijnen die er nooit geweest zijn, behandeldata die je niet herkend etc.

  Overigens moet de overheid dan wel eerst het declaratiesysteem fors verbeteren. Nu kunnen veel handelingen/medicijnen niet correct geregistreerd worden omdat er geen code voor bestaat. Deze declaraties worden op dit moment bestempeld als fraude, maar dat zijn ze natuurlijk niet.

 5. RzzR

  Het fascisme steekt ook de kop op in Nederland, medische test en dan “Arbeiten oder Duschen.” Ik vraag me af hoelang het gaat duren voordat de Nederlander het door heeft dat de definitie van het fascisme nog altijd luidt: “de concentratie van macht en rijkdom met alle mogelijke middelen, inclusief Auschwitz en het afschhaffen van de privacy.” Want u hebt toch niets te verbergen? U heeft toch net zo min iets te verbergen als 6 miljoen Joden honderdduizenden Roma en 1 miljoen Serviers? Die hadden ook niets te verbergen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.