Rotterdam is het neusje van de zalm op toeristengebied

De havenstad trekt steeds meer toeristen aan. En daar heeft de Maasstad Lonely Planet en Rough Guide voor te danken.

In de eerste vijf maanden van dit jaar steeg het aantal buitenlandse gasten in Rotterdamse hotels met maar liefst 20 procent. Vorig jaar kwamen er in dezelfde periode 167.000 buitenlandse toeristen naar de havenstad, dit jaar waren dat er maar liefst 201.000. Dat is een buitengewoon indrukwekkende stijging.

Ook het aantal overnachtingen in hotels in Rotterdam steeg behoorlijk: van 283.000 naar 332.000.

Volgens Leefbaar Rotterdam wethouder Werkgelegenheid en Economie Maarten Struijvenberg komt dit doordat Rotterdam flink in opmars is op de favorietenlijstjes van Lonely Planet en Rough Guide:

“Dat moet haast wel verband houden met het feit dat we hoog op de goede lijstjes staan. Vroeger waren we blij als er een keer een artikel over onze stad in een buitenlandse krant stond. Tegenwoordig verzamelen we een bijbel aan reportages uit kranten en magazines die verschijnen in het buitenland.”

Lonely Planet, wat de grootste en populairste reisgids ter wereld is, zette Rotterdam in oktober vorig jaar op de vijfde plek in haar top 10 van aantrekkelijkste steden. Daarbij werd de stad “één van de opwindendste steden” ter wereld genoemd, en “een openluchtmuseum voor postmoderne en hedendaagse architectuur.”

Struijvenberg:

“We staan als stad absoluut in de picture. De groeicijfers zijn uitstekend en vertonen een gestage weg omhoog.”

Dit is natuurlijk geweldig nieuws; niet alleen voor Rotterdam zelf, maar ook voor de rest van Nederland. Een stijging in het aantal toeristen is feitelijk natuurlijk gewoon een fantastische impuls voor de economie.

In Rotterdam zijn de positieve effecten daarvan dan ook duidelijk zichtbaar. Zo is er het plan om het aantal beschikbare hotelkamers flink te vergroten, en profiteert de horeca in Rotterdam hier ook geweldig van.

Bijzonder positief allemaal, maar onze Rotterdamse vrienden moeten er wel voor waken dat de boven ons gestelden in Den Haag niet opeens wakker worden en zich met van alles en nog wat willen bemoeien (en dus ook meer geld voor zichzelf willen zien). Als stad moet je het heft zelf in handen nemen én houden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Beukman

  Zelfs ik, Amsterdammer, heb me zeer recent prima als eendagstoerist vermaakt in Rotterdam. Het is wat je noemt een lekkere stad met een eigen sfeer. Er gebeurt van alles, en hoewel Rotterdammers eigenlijk niks te zeggen hebben, kletsen ze je toch de oren van je kop zodra je ergens gaat zitten.

  Hoogtepunt van mijn bezoek: een zwarte dame (Antiliaans?), die haar man of vriend op de bouwplaats kwam opzoeken, om hem de huid vol te schelden dat hij vreemd was gegaan. Tot hilariteit van de collega’s van de arme man.

  Ik zou het helemaal niet erg vinden als een paar miljoen toeristen die Amsterdam nu platlopen, voortaan naar Rotterdam gaan.

  1. Wachteres

   ..”een zwarte dame (Antiliaans?), die haar man of vriend op de bouwplaats kwam opzoeken, om hem de huid vol te schelden dat hij vreemd was gegaan”.

   😛 😛 😛

   Dat had ik ook wel mee willen maken.

 2. WWW

  Mooi centrum en overal beelden in de stad. Mooiste beeld van Nederland staat er ook: Jan Gat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.