Verrassing: partij dictator Vladimir Poetin ‘wint’ Russische ‘verkiezingen’

Schokkend nieuws uit Rusland: de partij van dictator Vladimir Poetin heeft daar de parlementsverkiezingen gewonnen. Dat is natuurlijk heel schokkend, wat normaal winnen dictators nóóit ‘verkiezingen.’ Toch?

Poetin-liefhebbend en het Westen-hatend volk zal weer roepen dat dit bewijst dat Poetin “heel populair!” is, maar dat is natuurlijk je reinste onzin. Het enige wat dit aantoont is dat dictators heel goed zijn in het winnen van ‘verkiezingen’; verkiezingen waarbij kritische journalisten massaal van daken worden gegooid en leiders van de oppositie ineens ernstig ziek worden (nadat ze vergiftigd zijn). Zo kan iedereen natuurlijk verkiezingen ‘winnen,’ maar blijkbaar ontgaat dat Poetin fanbois nogal eens.

Hoe dan ook, door de ‘overwinning’ krijgt Verenigd Rusland maar liefst 343 van de 450 zetels in de Doema, het Russische parlement. Dat komt neer op zo’n 75%.

Ja, dat lees je goed: driekwart van de zetels in de Doema zijn nu in handen van Poetins club KGB-agenten en nationalisten.

Oh, en het wordt nóg frappanter: alle echte oppositiepartijen zijn nu namelijk verdwenen uit de Doema. De enige overgebleven partijen die niet Verenigd Rusland heten zijn de communisten, de liberaal-democraten en Een Rechtvaardig Rusland. Geen van deze partijen heeft de afgelopen jaren tegen voorstellen van Verenigd Rusland en/of Poetin gestemd.

Met andere woorden, Poetin heeft nu een Doema met alleen maar partijen die hem gehoorzamen.

Voordat zijn fanbois nogmaals roepen dat dit een teken is dat hij ongekend populair is: de opkomst lag ergens tussen de 40 en 50 procent. De reden? Russen hebben totaal geen fiducie in de politiek meer. Ze zijn ontzettend teleurgesteld, maar weten dat Poetin échte oppositiepartijen niet tolereert. En dus stemden ze niet eens.

Volgens correspondent David-Jan Godfroid is de ontevredenheid in het land vooral terug te zien in de opkomst, die met 40 tot 50 procent van de stemmen “dramatisch laag” was. “Daarvan profiteert Verenigd Rusland.”

Volgens Godfroid gaan de mensen die je kunt “managen” wel stemmen. Dat zijn mensen die in overheidsdienst werken, gepensioneerden, maar ook militairen en gevangen. Die stemmen in overgrote meerderheid op Verenigd Rusland.

“De middenklasse is veel moeilijker te controleren, maar die is massaal thuisgebleven, uit teleurstelling, frustratie of woede over wat zich politiek afspeelt.” De middenklasse is niet op komen dagen en krijgt daarmee wat hij verdient, zei een van de oppositiekandidaten daarover.

Over het algemeen kregen de echte oppositepartijen geen media-aandacht, en als ze wel een keer zo was werden ze weggezet als verraders van moeder Rusland. Dan weet je het wel: niemand die daar op stemt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Wim

  Maar wat is er schokkends aan, schijnbaar zijn de Russen tevreden en heeft de democratie daar gezegevierd.
  In vergelijkbaar wat in de USA wordt aangeboden is deze man een zegen voor zijn volk

 2. Ni28

  Echte Russische verkiezingen, je mocht kiezen uit:
  1. Vladimir
  2. Vladimirovits
  3. Poetin
  De rest telt niet mee daar.

  1. Wim

   Tja het is net Nederland, daar wordt de PVV ook buitengesloten.

 3. CJD

  Een geweldige resultaat. Hulde voor deze staatsman! Leve de democratie!

 4. ikweetwatikwil

  Ik wist niet dat de Russen het Westen haten . Nooit iets van gemerkt. De Russen die ik ken, zijn inderdaad blij met Poetin. Het leven schijnt daar aangenamer te worden.

 5. Wachteres

  “Over het algemeen kregen de echte oppositepartijen geen media-aandacht, en als ze wel een keer zo was werden ze weggezet als verraders van moeder Rusland. Dan weet je het wel: niemand die daar op stemt”.

  Welk verschil is er met de EU? In Duitsland wordt AfD als nazi’s weggezet, net als Ukip in GB en de PVV in Nederland. En in de overige EU-landen is dat ongetwijfeld niet anders.

  Dat AfD het zo goed heeft gedaan ligt niet aan de media, maar aan het volk dat gaat zien wat er echt aan de hand is.

  Poetin is ongetwijfeld een dictator, maar als er veel mensen uit de middenklasse niet gaan stemmen, dan laten zij hem zitten waar hij zit.

  Trouwens, dat probleem ligt bij de Russen. Als de Russen geen dictator meer willen, dan zullen zij daar zelf iets aan moeten doen.

  Dat de EU dictatoriaal is en uit op machtsuitbreiding lieten Verhofstadt en Van Baalen in Kiev wel zien:

  “Heel verstandig dus dat de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Polen namens de EU ook aan tafel gingen zitten met een Russische bemiddelaar.

  Op de avond van de onderhandelingen bewezen twee liberale europarlementariers vreemd genoeg het gelijk van Moskou, dat al weken roept dat de Oekraïners worden opgehitst door Europa.

  Rusland is voor Oekraïne van economisch levensbelang en heeft, of Europa dat nu leuk vindt of niet, daarmee een cruciale invloed op het buurland.

  Visumplicht afschaffen?

  Guy Verhofstadt en Hans van Baalen schreeuwden donderdag de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev toe dat Europa hen niet in de steek zal laten.

  Verhofstadt hield de betogers voor dat hun land financiële hulp moet krijgen en dat de visumplicht moet worden afgeschaft. Nou, daar zullen de meeste EU-burgers heel anders over denken”.

  http://www.elsevier.nl/buitenland/blog/2014/02/verhofstadt-en-van-baalen-bewijzen-in-kiev-het-gelijk-van-moskou-1469122W/

  De EU wil de Oekraïne erbij. Hoe corrupt en straatarm dat land ook is. Ook maakt het hen niet uit hoe hun eigen volk – Europa – of het buurland Rusland, of zelfs het Oekraïense volk daar over denkt.

  “Verhofstadt beloofde de Oekraïners verder dat er elke week Europese politici, afvaardigingen van Europese partijen en europarlementariërs zullen komen, net zolang tot de demonstranten hun zin krijgen. ‘Uiteindelijk zullen dictators het nooit winnen van hun volk!’ viel Van Baalen hem bij”.

  Tja, wie zijn hier nu de echte dictators?

  1. Anna

   Wachteres. Verhofstadt : “Ik heb als premier geleerd mij niets gelegen te laten liggen aan kiezers maar eigen idealen na te jagen.”. Dit is de Europese democratie.

   1. Wachteres

    En wat HET ideaal van Verhofstadt was/ís weten we. @Anna.

    Niet voor niets mag hij onderhandelen met de EU.

  2. toetssteen

   @Wachteres
   Je vergeet de oligarchen die Rusland kapot maakten en die een kick ass kregen. Nu proberen de VS het via Japan/Zuid Korea om die zich verzettenden eronder te rammen. Maar er springer er meer en meer uit het toom van de dwang.
   Is Poetin een schatje? Nou eh nee, maar het volk (dankzij internet, want dat vergeet de debiele pers veelal) ziet echt wel in dat buigen betekent barsten en kapot gaan. Dan maar vol trots verder.
   Daarom stemde men Poetin.
   Rest me te zeggen dat de enige tegendemo (die helemaal vrij was, weliswaar een paar duizend op de been wist te brengen, maar men vergeet categorisch de pro demo waar er maal honderd op afkwamen. Het gaat alzo helemaal nergens over.

   Is Putin de weg? Dat is niet de juist vraag. Is hij een spaak in het wiel van de banksters die hun deficit verpakken in nullen en wapenhandel? Ja.

 6. Oeroeboeroe

  Ik zie geen agressie komende uit het Rusland van Putin, wel zie ik agressie komende van de EU, de NAVO en de VS richting Rusland, terwijl destijds is verzekert dat de NAVO en de EU geen plannen zouden ontwikkelen om hun invloedssfeer uit te breiden richting het oosten.

  Wij hebben in feite niets te zoeken in de Ukraine, dit land is altijd onder de invloedssfeer van de voormalige SU geweest en behoort derhalve tot de ‘achtertuin’ van het Rusland waar Putin de scepter zwaait.

  Laat de Ukraine het lekker zelf uitzoeken, er zijn zat problemen op te lossen in onze eigen regio, die behoef ik toch zeker niet allemaal op te gaan sommen?

 7. Anna

  Waarom maken pers en columnisten zich zo druk om Rusland?
  Onderstaande voorbeelden waarbij men door islamitische zijde de mond is gesnoerd of faciliteiten heeft moeten staken veelal met geweld en dood/bedreigingen en chantage.
  kunstenaars,publicisten,columnisten. cabaretiers,toneelgezelschappen,musea,cartoonisten,film,foto en bedreigde en vermoorden personen niet te vergeten.
  Deze problemen zijn niet ontstaan of veroorzaakt door autochtonen en Wilders. Onze verworven vrijheden, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid worden aangetast. Onze rechtsstaat en democratie worden hierdoor ondermijnd. De partij die hierop kritiek heeft wordt gedemoniseerd en buitengesloten door EU elite, pers, columnisten en EU-Nationale- Parlementen. Dit is Europa!

  1. Floris

   “Waarom maken pers en columnisten zich zo druk om Rusland?”
   ————————————————————–
   Om een vijandsbeeld te creëren en zo onder het tapijt te schoffelen dat de EU en de VS tegenwoordig de agressors zijn. En dan doel ik op het continu trachten de westerse invloedssfeer richting het oosten uit te breiden.

   Dat is een gevaarlijk spelletje. De randdebielen in Brussel zijn niet alleen medeverantwoordelijk voor de immigratiecrisis en het wegpissen van enorme kapitalen in bodemloze putten, maar riskeren ook nog eens een conflict met Rusland. Gelukkig reageert Poetin tot nu toe beheerst.

   1. Ali Yas

    Dat laatste is inderdaad een dikke meevaller. Ik hoop daarom dat Poetin nog lang aan de macht blijft, want veel beter kunnen we het niet treffen. Wel slechter. En het zou zomaar kunnen dat de Russen dat ook zo zien.

 8. Anna

  Russen zijn in ieder geval nog zelf de baas in eigen land. In Europa zwaaien de VS en NAVO de scepter.

  1. Oeroeboeroe

   En niet te vergeten de geheel niet democratische EU!

 9. Peter Selie

  Zelf maak ik mij geen zorgen om Putin en Rusland, waar ik mij méér zorgen om maak, is Turkije en de lange arm van Erdogan en zijn grondpersoneel hier in Nederland. Stel je eens voor wanneer Erdogan het in zijn bol krijgt om méér dan 3 miljoen “vluchtelingen” onze kant te sturen. Merkel zit in een spagaat, Erdogan heeft haar helemaal klem gezet, en daar zijn de andere 27 lidstaten allemaal mede schuldig aan, tja het kan verkeren.

  1. Wachteres

   Tja PS, en degenen die daar tegen protesteren worden door hen voor ‘nazí’ uitgemaakt.

 10. Ni28

  De hele voormalige Oostblok is zeer nerveus door de macht van Poetin. Zij vonden de 40 jaar van de Russische dictatuur welletjes en wensen geen verlenging. Met die wetenschap kunnen zij beter over Poetin oordelen dan mensen in het Westen die na de WO2 alleen maar in vrijheid hebben geleefd. Het Westen is nog altijd democratischer dan Rusland maar de EU maakt het ook bont. Vandaar dat de Visegrad landen zeggen, vroeger hadden wij Moskou en nu Brussel. Maar ook zij weten dat Brussel het niet bij Moskou haalt.

 11. Ruud Steunassen

  Dictators beschermen hun volk. Zie Putin.
  Als wij nu ook nog onze toevlucht tot onze EU-dictators nemen, dan gaan die ons ook beschermen, net zoals Putin met de Russen doet.
  Maar eerst bestoken onze adspirant dictators, die al ver gevorderd zijn op het pad naar de volledige dictatuur, ons met de invasie van de islam om ons murw te maken, zodat wij op de volledige dictatuur gaan stemmen.
  Het heeft niet zoveel zin zich met Rusland te bemoeien.
  Laten we liever onze eigen schurken ontmaskeren.

  1. Peter Selie

   Mee eens Ruud, dat wil nog maar niet inzinken bij de rooie rotzakken, ze zetten gericht, voorbedacht in op hun gewenste, genivelleerde heilstaat de EUSSR in, waarin de enkeling onverbiddelijk ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen dit zelfde totalitair bewind. De gemene trekjes van de ongekozen EU-leiders komen zo nu en dan boven water, waar alleen in de alternatieve media afwijzend op wordt gereageerd.

 12. Ruud Steunassen

  We moeten de namen van demoniseerders onthouden en niet vergeten.

 13. ome Bob

  wel geinig natuurlijk ,
  het lijkt wel of ik de NRC zit te lezen
  ik leefde dus in 1 van de mooiste, geweldigste, goed geregelde landen ter wereld ,
  toen moest ik aan de EURO , de EEG was niet goed genoeg,
  het licht ging uit, we werden een bananenrepubliek, we zouden leven in weelde
  de armoede zou verdwijnen als sneeuw voor de zon , ??

  ONDERTUSSEN ???????????????//

  is alles 5 a 6 x zo duur geworden,
  hebben we voedselbanken
  liggen de ouwetjes 3 dagen in een zeikluier ,
  zijn onze grote steden omgetoverd tot GROOT-BEIRUT met Mo & AL
  met hun grote muil in de straten
  uw dochters worden verkracht , maar IESTTT KOELTOEEEER
  we geven geen geld meer aan griekenland
  de grenzen staan wagenwijd open ,
  U komt nergens meer in de hele EU , douane ambtenaren tegen ,
  je loopt zo van land naar land
  je neemt zo 12 kalashnikovs mee, er is niemand meer die even in je auto kijkt
  600.000 kinderen leven in armoede
  de staatsschuld is haast 500.000 miljoen ,
  EN ????????????
  Het gas is haast op !!
  dus blijven roepen met pinokkio voorop :
  we mogen deze schuld niet aan onze kinderen doorgeven ??
  ZE DOEN GODGLOEIENDE GLOEIENDE NIKS ANDERS !!
  de werkeloosheid is nu torenhoog ,
  mensen kunnen de zorg bijdrages niet meer ophoesten !

  EN DAN MAG IK HIER LEZEN :

  DAT PUTIN NIET DEUGT ??? whahahahahahahahahaa

  al 8 jaar wordt dank zij onze Bea, de BV nederland opgeheven
  en helemaal kaalgestolen

  Geert deugt niet ,!! met dat rare haar !!

  maaar Uw 135 landverraders uiteraard wel , ONDER AANVOERING VAN DE VVD
  MAAR ??

  PUTIN DEUGT ECHT NIET ??

  WAT HEEFT DEZE WERELDLEIDER , DIE EEN VOLKOMEN NAAR DE KLOTEN CCCP/USSR UIT HET MOERAS HEEFT GETROKKEN !!!
  JULLIE HIER IN BANANASTAN ,IN JEZUS NAAM OOIT AANGEDAAN ??

  o ja, dankzij 25 miljoen russische doden , jullie hier uit de stront van Adolf getrokken , dus Uw bevrijders !!

  groetjes

 14. toetssteen

  David Jan Godfroid, serieus man??? Zit zelf lekker te rentenieren in een durp achter Moskou en te janken over de beperking van de persvrijheid. Als iemand zich straal ongeloofwaardig maakt is het Godfroid wel.
  Geen persvrijheid en zomaar alles vrijelijk in de ether kunnen gooien. Welwel, dat is me nog eens wat!

 15. Bes Tolen

  De geschiedenis als ons wordt verteld is vaak een heel andere dan wat de werkelijkheid was. Neem bijvoorbeeld het Romeinse Rijk. Zo 330 na Christus verhuisden de Romeinse regering en de meeste lieden van betekenis uit Rome naar Constantinopel, een ontzaglijke omvangrijke verhuizing waardoor Rome meteen in verval raakte. Er bleef in Rome wel een deel van de aristocratie over en die heeft sinds toen gebruik gemaakt van de macht van de paus in Rome, die gaandeweg werd uitgebreid. ”Het West-Romeinse Rijk” niet anders dan een overgangsfase, was aanvankelijk zwak. Omstreeks 500 na Christus sloot de paus met de Frankische koning Chlodoweg de overeenkomst tot ”herstel van het Romeinse Rijk” dat uiteindelijk tot het keizerrijk van Karel de Grote leidde. Rome voelde zich steeds sterker worden ten opzichte van Constantinopel wat ook tot het schisma van 1054 leidde en tot de kruistochten in het Oosten. De vijandschap van het Westen tegenover Rusland komt voort uit Rome. Dat is ook voor het Westen schadelijk omdat Rome dus de grote meerderheid van het westerse christendom, altijd onbetrouwbaar is voor de Westerse bevolking waarvan het bestaan wordt ondermijnd. (Rome heeft zelf niet veel op met grote delen van de voor haar onbetrouwbare westerse bevolking). Rusland is met andere gebieden vanaf zo 1918 zeventig jaar communistisch geweest maar in wezen was dit geen etnisch Russisch bewind. De Sovjet Unie werd geregeerd door minderheden waaronder Russische communisten maar sommige etnische minderheden waren zeer invloedrijk. Dat is ook de reden dat hieruit zoveel oligarchen zijn voortgekomen. Wat ik hier vermeld, is trouwens taboe in de wereld en dat zal wel zo blijven. Zo zit de wereld in elkaar. Maar de vijandschap van Rome werkt nog altijd in onze tijd door. Het zou voor ons een zegen zijn als de invloed van de godsdienst werd terug gedrongen want die invloed met alle valse voorstelling van feiten is een heel belangrijk wapen in de handen van elitegroepen in het Westen. Die groepen waaronder de ”erfgenamen” van Napoleon en het Engelse en Amerikaanse kolonialisme uit de negentiende eeuw, vergiftigen de politiek. De aanhangers van die vergiftiging zijn in het Westen in de meerderheid. Door de jarenlange indoctrinatie. De werkelijkheid is dat de westerlingen er zelf onder lijden. De kwalijke kanten van Westerse politiek tegenover de rest van de wereld komt ook meest uit het aanhangen van de genoemde elite voort. Niet om vrolijk van te worden.

 16. Wachteres

  https://zlj13051967.wordpress.com/2016/09/18/rusland-is-geen-bedreiging-voor-europa/

  Rusland is geen bedreiging voor Europa,maar de Islam wel!

  “Rusland en Poetin worden als onze vijand afgeschilderd.President Putin en tal van andere hoge Russische officials benadrukken al jaren het liefst een vreedzame en vruchtbare samenwerking met Europa aan te gaan, en samen het voormalige Oostblok op te bouwen, wat voor alle partijen zeer lucratief zou zijn

  Het is absoluut duidelijk; de VS en Duitsland willen Rusland laten terugkeren naar de vazalstatenstatus van de jaren 1990. Ze willen geen normale relatie…

  Putin zei dat “Rusland geen oorlog wil, maar dat hij tevens tegen de Nieuwe Wereld Orde met maar één supermacht –de VS- is.“

  Europa moet oorlogskoers VS en NAVO loslaten en samen met Rusland wereldvrede redden…En niet vergeten:Rusland heeft de meeste mensen opgeofferd om de nazi’s te verslaan en Europa te redden. Rusland moet Europa misschien wel weer van zichzelf redden in de 21e eeuw…”`

  Een interessant artikel, waarvan ik denk dat de meeste analyses juist zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.