Nederturkse columnist Özcan Akyol leest Nederlanders de les over Zwarte Piet

De Nederturkse AD-columnist Özcan Akyol vindt het geweldig dat Zwarte Piet afgeschaft wordt.

Akyol vindt het geweldig mooi dat Zwarte Piet niet meer te zien is op RTL. Oh, en volgens hem vinden Nederlandse kinderen dat óók prima. De enigen die zich hier druk om maken zijn volwassenen:

Toen het persbericht gisteren werd gelanceerd, ontstond de digitale dynamiek die we konden verwachten: mensen scholden het mediabedrijf uit voor cultuurverraders en organiseerden met elkaar een boycot. Het kinderfeest mocht niet zomaar verdwijnen.

Goh, het is inderdaad wel héél schokkend dat het volwassenen zijn die zich hard maken voor onze cultuur inderdaad, Özcan. Ik bedoel maar: normaal gesproken zijn juist kinderen keihard bezig met het behouden van de cultuur, de geschiedenis van hun land, en de lange termijn impact die bepaalde wijzigingen op de cultuur kunnen hebben.

Oh, wacht: natuurlijk niet. We noemen het een ‘kinderfeestje,’ maar wat Özcan en de meeste andere allochtonen niet begrijpen is dat het voor Nederlanders veel meer is dan dat. Het is een uiting van onze cultuur; één van de weinige culturele tradities die we nog over hebben. En die willen zij nu van ons afpakken. Dát is waar we ons tegen verzetten.

Vervolgens schrijft de Nederturk:

Het punt is: Sinterklaas gaat niet verdwijnen. De hele viering maakt alleen een evolutie door, zoals wij met elkaar ook niet meer het leven van onze grootouders imiteren, maar dankzij nieuwe kennis en mogelijkheden de boel anders inrichten.

Waar heeft deze man het over? Zijn grootouders zijn Turks, niet Nederlands. Het is nogal wiedes dat hij hun leven niet imiteert: zij rolden waarschijnlijk ergens door de bergen in het oosten van Turkije.

Oh, en wat is dat gezeur over een “evolutie”? Dit is geen “evolutie,” maar een afschaffing van de cultuur, afgedwongen door politiekcorrecte racisme-roepende nieuwkomers als hij.

Met andere woorden, Akyols redenering rammelt aan alle kanten. Maar, helaas, hij is nog lang niet klaar. Lees dit pareltje van een paragraaf maar even:

“De woede en het onbegrip van de voorstanders van Zwarte Piet zijn begrijpelijk, vooral als ze in het dagelijks leven nooit met donkere mensen te maken hebben, en dus niets van hun grieven meekrijgen. Maar de klassieke inrichting van het sinterklaasfeest is onhoudbaar.”

Ook dat is weer belachelijk. Denkt deze betweter nou werkelijk dat alleen mensen die geen omgang hebben met donkere mensen Zwarte Piet kunnen steunen? Dat is echt pertinente onzin. Wij hebben allemaal omgang met allerlei soorten mensen, maar anders dan Akyol leggen wij de link niet tussen onze donkere vrienden en Zwarte Piet. En dat doen zij óók niet. De enigen die dat wel doen zijn stiekeme racisten als Akyol en co.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Ni28

  Het is te merken dat Sint-Nicolaas oorspronkelijk uit Turkije kwam. Misschien een reden om het helemaal af te schaffen. En ja, Özcan, het komt door volwassenen, zoals u en andere schreeuwers die de boel hier komen zieken. Met behulp van de zwakte van Nederland. Men past zich graag aan tot zijn eigen ondergang bereikt is. Daar wordt gretig misbruik van gemaakt. Feest voor iedereen? Nee, er is geen feest meer.

   1. Ni28

    En dat voor Volkskrant, die durft!

    1. toetssteen

     Ni28
     In Iran is het Hajji Firuz, en o wonder, dat wordt beschermd. In de basis gaat het echter om dezelfde verschijningen, geesten.
     De fout die de afgelopen decennia is gemaakt, is het te bruin maken van Piet. Hij had gewoon knetterzwart moeten blijven.

     1. Ni28

      Inderdaad, het bruin maken is onzin geweest, pikzwart benadrukt het fictieve van deze figuur beter. Westelijk van Bern hebben zij ook zwarte Pieten en daar hoor je nooit over. Maar daar is het Zwitserland ook voor.

 2. Mar

  “Zwarte Piet-probleem ligt bij boze volwassenen”

  De spijker op zijn kop. Zelfs kinderen mogen geen stem krijgen over Zwarte Piet, ontdekte ik op een website waar het voorstel “laat kinderen beslissen” werd gedaan.
  Volwassenen slaan zo ver door dat ze zelfs kinderen afbranden. Er moet ook niet geluisterd worden naar kinderen, want die zeggen alleen maar wat ze wordt voorgekauwd.

  Als DDS van mening is dat Zwarte Piet Zwarte Piet moet blijven, plaats dan voortaan ook foto’s van de echte Zwarte Piet met oorbellen! bij een artikel. Niet van een Zwarte Piet waar de oorbellen al in de ban zijn gedaan of een anders uitgedoste Zwarte Piet met lang krullend haar in een tutu.

  1. Ni28

   Volgens de VN is het zo dat bij een onderzoek bij kinderen zagen deze de link tussen Zwarte Piet en slavernij. Kinderen onder de tien weten namelijk alles over slavernij, toch? Kinderen als spreekbuizen van hun activistische ouders.

   1. Mar

    Dat staat in het rapport van de Ombudsvrouw. Deze heeft gesprekken gevoerd met kinderen van 10-16 jaar.

    Ook wordt het volgende gemeld:

    “Kinderen geven aan last te hebben van de discussie zoals die door ouders gevoerd wordt. Verschillende kinderen geven aan de gedachten van ouders wel te begrijpen maar vinden dat ze hun kind er niet in moeten meetrekken. Ze vinden het belachelijk dat volwassenen er ruzie over maken.”

    “Kinderen vinden dat de discussie over de aanpassing van Zwarte Piet ook met hen gevoerd moet worden.”

    En dat vinden volwassenen nu juist geen goed idee. Wat weten kinderen van die leeftijd nou eigenlijk? Het enige wat ze moeten weten op hun 12e is wat ze willen worden later.

    1. Beukman

     @Mar
     Daar raak je een zwakke plek in het pro-Zwartepietenkamp ze houden kinderen angstvallig buiten de discussie, omdat ze best weten dat die niet wakker zullen liggen van een kleurverandering. Daarmee geven deze Pro-Pieten expliciet toe dat de belangen van kinderen bij dit kinderfeest ondergeschikt zijn aan hun eigen wensen en gevoelens.
     Als ze daar nou eens voor uitkwamen.

     1. zomaar

      kwibus!!, onze traditie word om zeep geholpen , door gasten die links 50 jaar geleden geïmporteerd hebben !.

      en dan heb ik het nu niet over Surinamers , of mensen uit N-Indië , ook niet over Molukkers , nee dat ander tuig wat jullie geïmporteerd hebben !!, als zijnde een verrijking voor onze samenleving .

      links en hun aanhang cijferen ons geheel weg !, om de buitenlander te plezieren , daar gaat het om !!.

     2. Anna

      Beukman. Kinderen worden geïndoctrineerd door de Piet en Sint haters. In Amsterdam wisten ze niet snel genoeg het christelijke kruis van de Sint te verwijderen. Angst voor moslims zit heel diep.

     3. Beukman

      @Anna
      Broodje aap. Hier bijv. intocht 2013:
      http://static2.trouw.nl/static/photo/2013/1/16/7/20131030180620/media_xl_1925062.jpg

      Je ziet wel ook regelmatig een mijter met drie kruisjes, maar dat is het wapen van Amsterdam, en laat Sint Nicolaas nu net onze beschermheilige zijn!

     4. Beukman

      @zomaar
      Ja, tradities worden om zeep geholpen. Palingtrekken wordt ook nergens meer gedaan.
      Tradities verdwijnen, veranderen of worden uitgevonden. Voor kinderen maakt het niks uit wat voor kleur Piet heeft. Jij gaat het echt ook wel overleven.

     5. Mar

      @Anna

      Parool 18 november 2009:

      “De andreaskruisen kwamen in 2006 op de nieuwe mijter. Het heeft geen andere achtergrond dan artistieke vrijheid van de maker en Amsterdamse bluf”

      In 2009 (dus 3 jaar later) ging men in ene kamervragen stellen over deze ‘nieuwe’ mijter.

    2. toetssteen

     @Mar
     Met wel 10 kinderen. Prima onderzoek hoor Mar.
     Zal ik op die manier ook eens een onderzoek doen? Wedden dat u dan ineens weet dat zulk een onderzoek verre van correct is?

     1. Mar

      Het Elsevier-artikel zegt:

      “Onderwijzer Pim Walenkamp meldt aan De Telegraaf dat de conclusie dat Zwarte Piet in strijd zou zijn met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties, is gebaseerd op vier gesprekken met telkens tien kinderen.”

      http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/10/onderzoek-naar-zwarte-piet-was-zeer-kleinschalig-en-anekdotisch-386564/

      RTL-nieuws heeft een onderzoek laten doen, maar dat was onder mensen van 18 tot 65 jaar.
      Een van de stellingen:
      Het maakt kinderen niets uit hoe de pieten eruit zien.
      51,9% is het daar mee eens.
      Onder dezelfde mensen is 82,7% het niet eens met de stelling:
      Het klassieke uiterlijk van Zwarte Piet moet aangepast worden.

      Een leuke instinker dus. Als het kinderen niet uitmaakt is Zwarte Piet geen bezwaar maar tevens ook geen enkele andere kleur of kleurcombinatie.

      Het kan echt niet ontkend worden: het zijn volwassenen die elkaar in de haren vliegen over Zwarte Piet, niet de kinderen.
      De ombudsvrouw heeft tenminste nog met 40 kinderen gesproken. Bij andere onderzoeken (zoals dus die van RTL) wordt de mening gevraagd van volwassenen.

    3. zomaar

     het kwartje wil maar niet vallen ?, bij de linkse aanhang !.

     in principe gaat het om welke kleur ook !, het gaat hierom !.

     wij moeten van de buitenlanders , die hier gastvrij ontvangen zijn en vertroeteld !!, onze cultuur en tradities opheffen voor deze gasten die hier gastvrij ontvangen en vertroeteld worden !, .

     stellen wij dat Hallal slachten niet kan , dan mogen wij dit niet zeggen nog voorstellen , wand het is de gast zijn cultuur en gebruik , dus dan moet het wel mogen .

 3. Ni28

  Zwarte Pieten al knechten van Sinterklaas dat mag niet maar Syrische kinderen in Turkije als knechten van de Turkse autoriteiten die twaalf uur per dag moeten werken, dat mag wel. Wie is hier echt racistisch? Sinterklaas is een sprookje maar De Syrische kindarbeiders in Turkije zijn realiteit. Dus stop met deze domme hetze.
  Nederland moet ook de Suikerfeest verbieden gezien de groeiende aantal diabetici in ons land en vooral onder de kinderen. Dat ook scholen hier aan meewerken en als vrije dag willen bestempelen is ronduit schandalig. Feest van de ziekte.

 4. Anna

  Maken zich hier druk over onze Zwarte Piet terwijl in islamitische landen al de Joden, christenen en alle andersdenkenden worden uitgemoord. De wereld staat in brand vanwege de islam.

  1. Niek Verheyen

   Precies, Anna!

  2. Arachne

   Tot op heden heb ik, met betrekking tot ISIS en Syrië nog geen moorden of slavernij met Joden in de media berichtgeving gezien. Wel Christenen en andersdenkenden.

 5. Niek Verheyen

  Özcan Akyol: ‘De woede en het onbegrip van de voorstanders van Zwarte Piet zijn begrijpelijk, vooral als ze in het dagelijks leven nooit met donkere mensen te maken hebben…..’

  Wat is dit voor quatsch? Aykol behoort net zo veel tot het Indo-Germaanse of Indo-Europeaanse ras als de rest van autochtoon Nederland. De prominentste opvattingen plaatsen de Indo-Europeanen qua bakermat zelfs in Anatolië!

  Hij plaatst zichzelf echter blijkbaar ‘dichter’ bij ‘donkere mensen’ dan de Nederlanders die hij pretendeert een lesje te geven.

  Özcan Akyol altijd al een beetje dommige jongen gevonden, die echter o zo graag meepraat met de Nederlandse media-elite en zich nu samen met hen zo lekker afzet tegen ‘doorsnee’ Nederland dat zijn tradities wil behouden. Gluipertje!

 6. Timo

  Dit soort nep Nederlanders moeten hier optiefen. Terug naar je terroristische staatje Turkije. Maar je daar maar druk om sukkel Özcan Akyol.

 7. Anna

  Multiculturele samenleving is totaal mislukt. De nieuwkomers onderdrukken de oorspronkelijke bewoners.

 8. tq1991

  Iemand een stiekeme racist noemen maar dan wel pal achter een racistisch figuur staan.. waar is de logica?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.