Betrapt! RTL Nieuws journalist voerde gesprekken over Kamerlidmaatschap VVD, zei niets

Journalist Kees Berghuis voerde serieuze gesprekken met de VVD. Op zich is dat mogelijk. Het probleem? Hij zei hier niets over tegen zijn werkgever.

Dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel:

“Kees Berghuis, voormalig chef van de politieke redactie van RTL Nieuws, was al vier maanden voor zijn overstap naar de VVD in gesprek met die partij over een mogelijk Kamerlidmaatschap. Berghuis informeerde zijn leidinggevenden bij RTL Nieuws daar niet over, zegt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein.

Bij de VVD bevestigen ze dit, maar Berghuis zelf weigert iets te zeggen, behalve dan dat hij officieel niet kandidaat is voor de VVD. Dat is leuk en aardig, maar hij voerde deze gesprekken overduidelijk dus wél. Het is bijzonder kwalijk dat hij dat niet aan zijn werkgever meldde. Zo kon hij de schijn van objectiviteit immers ophouden terwijl hij overduidelijk alles behalve objectief was.

De NRC legt uit:

“In maart 2015, een week na de Provinciale Statenverkiezingen, stapte Berghuis over van RTL naar de VVD-fractie. Hij werd daar hoofd voorlichting. Maar vier maanden daarvoor was hij al langs geweest bij VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die al zeker een half jaar wist dat Berghuis mogelijk geïnteresseerd was in een Kamerlidmaatschap. Hij sprak daarna ook met de Permanente Scoutingscommissie, die op dit moment de laatste hand legt aan de kandidatenlijst van de VVD. Op het moment van zijn overstap was hij nog steeds in beeld als mogelijk Kamerlid.

Volgens Klein heeft Berghuis de berichtgeving van RTL op geen enkele manier “gestuurd,” maar dat is natuurlijk niet eens zo heel relevant. Het gaat erom dat hij als journalist a) objectief hoort te zijn en b) het duidelijk moet zeggen als dit niet zo is. En nee, je kunt niet gesprekken voeren over een mogelijke kandidatuur als kamerlid én tegelijkertijd echt neutraal zijn.

En nu komt het: Berghuis was niet zomaar een journalist. Vanaf 2006 was hij chef van de politieke redactie. Ook had hij een wekelijkse onlinecolumn die bijzonder goed gelezen werd, zeker “aan het Binnenhof.” Oh ja, en voor we het vergeten: hij was ook de man achter de RTL-debatten, die door de politiek gezien worden en werden als bijzonder belangwekkend.

Ondertussen was hij dus een hardcore VVD’er.

Opeens is het daarom duidelijk waarom de VVD jarenlang zo vriendelijke behandeld werd door RTL, wat de partij ongetwijfeld geholpen heeft om niet één, maar zelfs twee verkiezingen (op rij) te winnen.

Voor de duidelijkheid: een journalist mag best actief betrokken zijn bij een partij. Ik zet mijzelf dit jaar actief in voor de LP (Libertarische Partij). Maar daar moet je dan wel eerlijk en transparant in zijn. Ben je dat niet, dan ben je feitelijk niets meer of minder dan een smet op de journalistiek.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Sniper666

  Journalisten hebben een kleur. Dat is gewoon een gegeven. Een goed journalist komt met verifieerbare feiten, los van haar/zijn eigen mening. En we weten allemaal welke media schrijven vanuit een bepaalde invalshoek.

  Deze man wil een overstap maken. Iedereen weet dat het moment van overstappen soms vrij heikel is. Als je gaat solliciteren zeg je dat ook niet meteen tegen je huidige werkgever.

  Ik begrijp die Kees Berghuis wel. Hij stapt over van de media naar de bestuurders kaste. Dat ligt gevoelig en hoe minder mensen dat weten, gedurende het proces, hoe beter.

  1. Norman Corinth

   Ik ben het eens met Sniper666. Het is niet gebruikelijk en in redelijkheid ook niet te vergen van medewerkers om verandering van werkgever te melden voordat de aanstelling een feit is.
   De gedachte dat deze gebruikelijke gedragsregel niet zou gelden voor journalisten toont een merkwaardig lage dunk voor de professionaliteit van journalistiek.

   1. Ego non solus

    NC
    Uw reactie wijst op een ongekende naïviteit of wijst op een even ongekende integriteit namelijk dat u in staat zou zijn een kritisch verhaal te schrijven over een werkgever waarmee u in gesprek bent over functie. Voor de goede orde, ik kies niet noch oordeel.

    Overigens heeft u wel gelijk dat je niet meteen meldt zodra je op zoek bent naar een andere werkgever. Maar meestal is middels een concurrentiebeding vooraf al bepaald dat een nieuwe werkgever niet een bepaalde relatie mag hebben met de huidige. De relatie waar dit artikel over gaat zou daar absoluut onder vallen.

    1. Norman Corinth

     @Ego non solus,

     Het is niet de taak van journalisten om kritische beschouwingen te schrijven maar om de werkelijkheid objectief weer te geven. Daartoe bestaan professionele standaards die RTL zeker zal huldigen.
     De veronderstelling dat RTL voor haar medewerkers een concurrentiebeding zou afspreken terzake de toetreding tot politieke partijen acht ik uitgesloten.

     1. Ego-non-solus

      Een kritische houding en objectiviteit zijn wat mij betreft geen elkaar uitsluitende begrippen. Voorts vind ik dat ook de lezer recht heeft de verhouding van een journalist t.o.v zijn onderwerp te weten. Een artikel over de VVD waarin de journalist aangeeft daar graag onderdeel van te willen zijn zou ik zelf niet eens meer lezen. Vertrouwen is goed maar moet niet overgaan in naïviteit.

 2. toetssteen

  http://johnpilger.com/articles/war-by-media-and-the-triumph-of-propaganda

  Even afwachten. Ik zie de laatste weken meer en meer mensen uit onverwachte hoeken uit de school klappen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.