Gebruik jij Android op een oudere telefoon? Dit 'nieuwe' lek maakt je permanent vatbaar voor hackers

Geen categorieokt 27 2016, 16:00
Gebruikers van Android moeten de komende tijd extra op hun hoede zijn voor een beveiligingslek dat al bijna een decennium blijkt te bestaan.
Androidgebruikers opgelet, want dit kan wel eens de reden zijn dat je je oude telefoon nu toch echt eens gaat inruilen voor een modernere variant. Het is algemeen bekend dat de smartphones doorgaans zo'n twee à drie jaar meegaan voordat ze stevige kuren beginnen te krijgen, wat een belangrijke reden is de providers masaal abonnementen van twee jaar aanbieden. Maar soms heb je een exemplaar dat prima nog jaren daarna meegaat, en waarom zou je dat dan weggooien? Natuurlijk, op een gegeven moment krijg je geen updates meer, maar die kun je meestal wel missen. Meestal.
Helaas ligt dat deze keer anders. Deze week werd er namelijk een beveiligingslek blootgelegd in het systeem dat enorme gevolgen kan hebben voor gebruikers van oudere toestellen. Het lek, genaamd 'Dirty Cow', kan namelijk heel gemakkelijk door hackers misbruikt worden om toegang te krijgen tot je telefoon, nu ze weten dat het bestaat. Het ontwikkelingsteam achter Android is uiteraard begonnen met het dichten van dit lek, met de verwachting dat over zo'n maand een update dit allemaal zal verhelpen. Dat lijkt misschien lang, maar het is op zich geen ramp op deze maand wat voorzichtiger te zijn met wat je zoal downloadt op je telefoon of tablet.
Dit lek zou dus niet meer gevolgen moeten hebben dan de meeste lekken hebben. Er worden immers wel vaker veiligheidsproblemen gevonden, die bij een volgende update weer verholpen worden. Het pijnlijke aan deze Dirty Cow is echter dat het al maar liefst negen jaar blijkt te bestaan. En dat is bijzonder: de meeste lekken ontstaan na het toevoegen van bijvoorbeeld een nieuwe mogelijkheid, kinderziektes dus eigenlijk. Dat het pas na negen jaar ontdekt is, betekent echter dat alle toestellen die na pakweg 2007 geproduceerd zijn, hier vatbaar voor zijn. En dat is een enorm probleem, want de update die dit moet verhelpen zal helemaal niet beschikbaar zijn op zulke oude toestellen, omdat ze allang geen recht meer hebben op updates. De kans dat ze deze keer een uitzondering maken is nihil, omdat er in al die jaren zoveel veranderd is dat oudere telefoons nieuwe updates simpelweg niet zouden aankunnen.
Eigenaren van nieuwe telefoons hoeven zich dus niet zo druk te maken, maar als je telefoon geen updates meer ontvangt, moet je er toch serieus over gaan nadenken of het niet tijd is voor een moderner alternatief. Dat hoeft natuurlijk geen Android te zijn als je dat niet meer vertrouwt: een iPhone of - mijn persoonlijke favoriet - Windows 10-telefoon is ook het overwegen waard. Je kunt het natuurlijk nog even aankijken, maar let voortaan wel goed op: je telefoon is vanaf nu een stuk vatbaarder voor ongewenste bezoekers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten