Gülen-krant Zaman Vandaag ontslaat columnist omdat hij homoseksualiteit verdedigde

Arabisch Jan Jaap de Ruiter had de euvele moed om het op te nemen voor homoseksuelen. Het gevolg: zijn werkgever, de Gülen-krant Zaman Vandaag, heeft hem een beroepsverbod opgelegd. Voorlopig, in ieder geval.

Eind juni schreef De Ruiter een column voor Zaman Vandaag waarin hij aandacht besteedde aan een beweging van moslims die zich inzetten voor de acceptatie van homoseksualiteit. De titel boven de column was ‘De Profeet had een goed hart voor iedereen die afweek.’ Je zou denken: niets mis mee.

Nou, daar denken conservatieve moslims in Turkije toch echt een beetje anders over. Erdoganisten in dat land houden Gülen-kranten namelijk nauwlettend in de gaten: als één van die kranten iets doet wat gebruikt kan worden om de hele Gülen-beweging in diskrediet te brengen gebeurt dat meteen. Zo ook in dit geval. Volgens een Turkse zender hadden ‘duizenden mensen’ geklaagd over de column, wat natuurlijk een keiharde leugen is. Misschien dat één of twee mensen er iets van gezegd hadden — met als motto: ‘Pak ze aan!’ — maar dat is het dan wel.

Hoe dan ook, toen de tv-zender in kwestie er eenmaal mee aan de haal ging werd het verhaal opgepakt door andere Erdogan-vriendelijke media. Het gevolg: Zaman Vandaag-hoofdredacteur Mehmet Cerit kreeg een heel scala aan klachten binnen, en klaarblijkelijk zelfs bedreigingen. Ja, ja, allerlei Turkse fundamentalisten waren woe-dend dat De Ruiter ‘de profeet beledigd’ had. Hoe hij dat precies gedaan heeft begrijpt niemand, maar ach, Erdoganisten hadden weer eens een stok om Gülenisten mee te slaan en maakten daar natuurlijk met alle liefde gebruik van.

Uiteindelijk werd het Cerit zo heet onder de voeten dat hij besloot om De Ruiter de deur te wijzen. In een bericht aan De Ruiter legt Cerit uit dat hij zich gedwongen voelde om deze stap te zetten omdat een voortzetting van de dienstbetrekking “voor ons beiden maar ook voor mijn collega’s gevaar” oplevert.

Dat is natuurlijk best wel een opvallende uitspraak. Cerit maakt zich nu namelijk al enkele maanden hard voor ‘de persvrijheid.’ Als Gülen-krant is Zaman Vandaag al tijden het doelwit van Erdoganisten. Cerit weigert echter op te geven en geeft keer op keer aan dat bedreigingen hem er niet onder kunnen krijgen.

Maar in het geval van homoseksualiteit en een column van De Ruiter dus wel?

Als je niet beter wist zou je bijna denken dat Cerit de strijd op dit punt gewoon niet wil aangaan. Als het over Gülen en de ‘Hizmet-beweging’ gaat weigert hij steevast water bij de wijn te doen, maar schrijf iets over homoseksualiteit in de islam en meneer blijkt ineens een watje eersteklas te zijn.

Opmerkelijk, maar op zich weinig verrassend. De Gülen-beweging is namelijk ook een beweging van, voor en door conservatieve moslims. Aanhangers van de Cemaat, zoals de club genoemd wordt in Turkije, zijn streng religieus, fel tegen homoseksualiteit, geloven dat je vijf keer per dag moet bidden, zijn over het algemeen voorstander van de idee dat vrouwen hun hoofd moeten bedekken, en ga zo maar door. Met zijn column zorgde De Ruiter er dus niet alleen voor dat Erdoganisten boos werden, maar mogelijk ook Gülenisten. Dát zal het échte probleem geweest zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Anna

  Over,over, over, overgrote deel moslims die in Europa wonen zullen het eens zijn dat Jan Jaap de Ruiter niets maar dan ook niets meer mag schrijven. Met al de nieuwe asielzoekers van vooral Syrië zal het nog wel een graadje erger worden. Grote hekken om joodse scholen en als homo geen leven meer. Islamisering noemen ze dat. De sharia in aantocht.

 2. zomaar

  Europa stroomt vol met moslims (meest soennieten) , die de koran en sharia hoog in hun vaandel dragen , geen affiniteiten wensen met anders gelovigen of geaarde , niet met westerse gebruiken (vrouwen weer wel ) , en dat noemen onze leiders en politieke partijen een verrijking van onze samenleving !.

  hun linkse maakbare samenleving was vanaf het begin al gedoemd te mislukken !, alleen zij wisten het nog niet !,en zullen het nooit weten tot het moment dat het voor hen ook te laat is !.

  waar geven wij onze stem aan ?, aan partijen die ons vernagelen !!.

  1. zomaar

   voor iedereen die wil gaan stemmen op een deze partijen ! VVD, CDA, CU, GroenLinks , PvdA, D66 , SP, kortom de oude partijen , die de import van moslims mogelijk gemaakt hebben .

   http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/10/immigranten-beter-begrijpen-leer-maar-arabisch-zegt-duits-politicus-383788/

   als je dit gelezen hebt , denk hieraan tijdens je stemkeuzen !!, straks worden de moslims niet meer verplicht onze taal en gebruiken eigen te maken , maar wij die van hun !.

   onze samenleving gaat ten onder aan de linkse maakbare samenleving !

 3. Theo345

  De houding van Cerit interesseert me niet zoveel.
  Belangwekkender is de constatering dat niet alleen Erdoganisten maar waarschijnlijk ook Gülenisten zich niet uitspreken voor acceptatie van homo’s.

  Ik vermoed dat dat voor alle hier wonende moslims geldt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.