Heel triest: dierenleed in Nederland neemt zienderogen toe

Geen categorieokt 02 2016, 12:00
2016 is in ieder geval geen goed jaar voor de dieren in Nederland.
Hoe historici het jaar 2016 gaan beschrijven is nog niet helemaal duidelijk, maar wat we in ieder geval kunnen uitsluiten is dat dit jaar bekend zal komen te staan als het jaar van de diervriendelijkheid. In de Verenigde Staten werd de wereldberoemde gorilla Harambe doodgeschoten, maar ook in eigen land is het bepaald geen pretje voor onze viervoetige vrienden. De afgelopen tijd zijn er namelijk flink meer meldingen van dierenmishandeling binnengekomen bij de politie.
De cijfers zijn werkelijk schrikbarend te noemen:

"Het aantal meldingen over dierenleed is sinds de introductie van de dierenpolitie en meldpunt 144 fors toegenomen. In het eerste jaar na de introductie steeg het aantal meldingen met 38 procent, van 46.000 in 2011 naar 64.000 in 2012. Daarna schommelde het aantal registraties tot 2016 rond de 65.000 per jaar.

Dat becijferde Bureau Beke in een onderzoeksrapport in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie."

Ook de rechterlijke macht merkt een toename van dierenleed: tussen 2012 en 2014 waren er 20% meer strafzaken rondom dit thema. Doorgaans worden die opgelost met geldboetes of taakstaffen, en een deel wordt zelfs geseponeerd. Af toe legt Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming ook een bestuursrechtelijke boete af, of dwingen zij een eigenaar verbeteringen door te voeren.
Hoe dan ook lijkt het me duidelijk waarom dierenmishandeling zo'n chronisch probleem blijft en qua omvang gierend uit de klauwen loopt: er wordt veel te mild gestraft. Dierenmishandelaars lachen om een boete of om een paar uurtjes schoffelen in een park. Zo erg is dat allemaal niet.
Het wordt tijd dat de politiek en rechters eens gevangenisstraffen gaan opleggen aan dierenmishandelaars. Dieren hebben immers ook gevoel, ervaren ook pijn en moeten goed behandeld worden door de mens. Gebeurt dat niet? Dan moeten we die mensen het zélf laten voelen hoe het is om in erbarmelijke omstandigheden te leven. Nee, ik pleit niet voor lijfstraffen. Maar een flinke poos achter de tralies in een kille, koude en natte cel moet te doen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten