ISIS verstopt bommen in knuffels om Mosul-offensief te stoppen

ISIS toont zijn allerwreedste gezicht.

Op het eerste gezicht lijkt het een onschuldige knuffel – leuk voor kinderen om mee te spelen en de nodige afleiding te hebben van het gruwelijke conflict dat gaande is rond Mosul. De knuffel is inderdaad bedoeld voor kinderen, maar niet om mee te spelen: zodra iemand de oranje beer oppakt, wordt het verborgen ontstekingsmechanisme geactiveerd en gaat er een dodelijke bom af.

De Koerdische kolonel Nawzad Kamil Hassan leidt een Peshmerga-eenheid die dit soort bommen moet verwijderen. Ze hebben al meer dan 50 ton explosieven verwijderd uit gebieden die bevrijd zijn van ISIS, maar ze komen steeds vaker dit soort bommen tegen. Hassan vertelt:

“Waarom zou ISIS zoiets schattigs gebruiken, zoals een beertje of een konijn? Ze hebben deze knuffel gebruikt omdat ze weten dat de Peshmerga er niet aankomt, maar kinderen wel.”

De voorbeelden van de door ISIS achtergelaten bommen zijn eindeloos: een tuinslang die een bom laat afgaan als je hem oppakt, een hoopje kleren met daarin een boobytrap, je kunt het zo gek niet bedenken of ISIS maakt er een bom van. Door heel Mosul te bezaaien met bommen, mijnen en boobytraps hoopt de terreurbeweging de opmars van het Irakese leger en de Peshmerga tegen te houden.

Het is ongelooflijk dat ISIS ondanks de militaire verliezen toch nog een heel scala aan bommen weet achter te laten in Mosul. Er zijn verschillende types: verborgen bommen die één slachtoffer moeten doden, en andere die zijn ontworpen om veel slachtoffers in één keer te maken. Sommige werken als een soort mijn terwijl andere van een afstand worden gedetoneerd door ISIS-strijders, bijvoorbeeld via een mobiele telefoon. Soms worden meerdere bommen in één locatie geplaatst: de eerste om een groep Koerdische strijders te verwonden, en de tweede om hun kameraden te doden als die komen helpen.

Nergens is het veilig: de ISIS-bommen liggen in gebouwen, op straat en in het open veld. Één keer over een draadje struikelen, en je bent er geweest. De genietroepen van kolonel Hassan moeten de bommen uitschakelen voordat de rest van de troepen arriveren – een extreem belangrijke maar ook gevaarlijke taak. Van de eenheid zijn al twee mannen omgekomen en 15 gewond geraakt. Toch gaat de Koerdische kolonel door met zijn strijd tegen ISIS:

“Het zijn niet eens beesten,” zegt hij terwijl hij de knuffel met een blik van walging oppakt. “Ze zijn erger dan beesten”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Sniper666

    Niets nieuws, boobytraps zijn er altijd in alle soorten geweest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.