Jan Roos haalt knalhard uit naar Rutte: 'Wat snapt hij niet aan het NEE van referendum?'

Geen categorieokt 06 2016, 8:00
In een column voor het Algemeen Dagblad haalt Jan Roos vandaag keihard uit naar premier Rutte. En terecht. Het is namelijk volkomen onacceptabel dat de premier de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne nog steeds negeert.
Zoals we gewend zijn van Roos gaat hij met een flinke hamer tekeer:

Het maandenlange tijdrekken van de premier heeft ervoor gezorgd dat Brexit tussendoor kwam. Als hij nog langer wacht komt straks ook de kerst tussendoor en kan hij het weer een maand voor zich uitschuiven. Ook zegt Rutte dat de andere 27 landen gewoon doorgaan als we niet meedoen. Weer niet waar, aangezien alle landen, dus ook Nederland, moeten tekenen.

Maar wat snapt de VVD-premier niet aan NEE? Hij hoeft niet te onderhandelen over een aanpassing van het verdrag. Want de meeste Nederlanders hebben in een geldig referendum laten weten het gewoonweg niet te willen. Dus niet een paar zinnen of een hoofdstukje moet anders. Het hele verdrag moet van tafel. Nee is namelijk gewoon nee en niet een 'ja, mits'.

En dat is precies waar eurofielen die het nog steeds opnemen voor de premier de fout ingaan. Zij denken dat 'opnieuw' onderhandelen een juist antwoord is op de uitslag van het referendum. Dat is het niet. Nee is nee is nee. De vraag was niet 'steun je het verdrag als er enkele aanpassingen verricht worden.'
Natuurlijk weet Rutte dat ook. Het interesseert hem alleen geen moer. Als oppereurofiel zijnde beschouwt hij het zijn taak om Brussel altijd zijn zin te geven, ja, ook als de Nederlandse kiezer dat absoluut niet wil. Daarom draaide hij het 'nee' onmiddellijk om in een 'ja mits,' en deed hij vervolgens niets in Brussel om het verdrag tegen te houden.
Deze houding van Rutte is volstrekt onacceptabel -- en nog misselijkmakend ook. De uitslag van een referendum moet niet alleen 'serieus' worden genomen, maar zelfs bepalend zijn voor het beleid van de regering. Een meerderheid van de kiezers was duidelijk tegen het verdrag met Oekraïne. Rutte dient hun wil uit te voeren.
Wil hij dat niet doen, prima, maar dan moet hij het lef hebben om dat duidelijk te zeggen en vervolgens aan te kondigen dat hij ermee ophoudt. Als premier heb je soms dingen te doen waar je zelf misschien niet achterstaat, maar die de kiezer desalniettemin van je eist. Op het moment dat je jezelf belangrijker vindt dan de kiezer ben je niet meer de juiste man (of vrouw) om dit land te leiden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten