Meer betutteling op komst: RIVM publiceert rapport waarin gesteld wordt dat alcohol ons ‘miljarden!’ kost

Het gebruik van alcohol kost de staat meer dan dat het oplevert. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dat een groot probleem. En ik maar denken dat de staat een non-profit organisatie is!

Ik had er geen idee van, maar blijkbaar is Vadertje Staat een for profit bedrijf:

In totaal bedroegen de kosten van alcohol in 2013 circa 8 miljard euro en de totale baten circa 5,5 miljard euro. De netto kosten van alcohol bedroegen in 2013 tussen de 2,3 en 2,9 miljard euro. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kosten als gevolg van vroegtijdige sterfte, productiviteitsverliezen, verlies aan kwaliteit van leven als gevolg van ziektes die met alcohol samenhangen, kosten van verkeersongevallen, kosten van politie en justitie en gezondheidszorgkosten. Alcohol heeft echter ook baten, bijvoorbeeld in de vorm van ‘consumentensurplus’. Dit is het plezier dat consumenten aan alcohol kunnen ontlenen. Overige baten van alcohol zijn de winsten voor producenten, horeca en detailhandel en de accijnsopbrengsten van alcohol.

Het consumentensurplus? Het RIVM beweert dat daadwerkelijk in geld uit te kunnen drukken? Idioter dan dat wordt het niet. Maar goed, dat natuurlijk geheel terzijde. Het echte onderwerp van dit artikel is de betutteling en belastingverhoging waar het RIVM op aanstuurt.

Want ja, dat de ‘kosten’ van alcoholgebruik hoger zijn dan de baten betekent wat het RIVM betreft dat er een flinke accijnsverhoging moet komen:

Wanneer voor een periode van 50 jaar de accijns op alcohol verhoogd wordt met 50 procent, dan levert dit Nederland een welvaartseffect op tussen de 14 en 20 miljard euro. Dat welvaartseffect bestaat onder andere uit productiviteitsverbeteringen, het voorkomen van vroegtijdige sterfte, minder verkeersongevallen, minder inzet van politie en justitie en minder schooluitval.

Dit is natuurlijk precies het resultaat waar de politiek — het RIVM deed dit onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer — op hoopte. Op dit én op voorstellen van het RIVM om ‘alcoholgebruik te ontmoedigen.’ Met andere woorden: de boven ons gestelden in Den Haag — die routinematig liters alcohol achterover slaan in hun achterkamertjes — wilden ons nóg meer betuttelen en hebben daar nu het ideale excuus voor gekregen. Met dank aan het Rijksinstituut… met de lange naam.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Niek

  Tja. Ik was net eerder haha. Dus mijn visie (we mogen verschillen toch?) op ‘Free the Wiet’ (kierekierewiet). Reeds.

 2. Ni28

  Onze gezondheidszorg is door de marktwerking omgezet in een bedrijf. Patiënten zijn vervangen door betalende klanten. Alles wordt in geld uitgedrukt. De eigen risico is verkapte belasting voor ouderdom en ziekte. Nu komt alcohol gebruik bij en de accijnzen zullen weer verhoogd worden.

 3. Wachteres

  Ach, gewoon één keer in de maand de grens over naar Duitsland.

  In het weekend barst het daar bij Lidl en Aldi en andere winkels al van de Nederlanders.

  Karren vol wijn/drank en ‘echte’ cola. Volgens mij wordt er voor de hele buurt/familie ingekocht.

 4. Sniper666

  RIVM geeft de roverheid een stok om het volk te slaan. Dank u wel RIVM. Het is tevens duidelijk dat wij geen personen meer zijn maar slechts radertjes in een grote EU machine waarop men een gewoon een kosten/baten analyse loslaat. In dit verband wil ik u allen middels dit stukje wijzen op de door de roverheid veroorzaakte negatieve rente waar men ons heen stuurt. Haal uw geld van de bank en zet het om in iets dat waarde heeft. Het stuk is van heer Dick Bauwens;

  –> http://biz.tpo.nl/2016/08/10/negatieve-rente-grote-bedreiging-geld-en-economie/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.