Meer betutteling op komst: RIVM publiceert rapport waarin gesteld wordt dat alcohol ons 'miljarden!' kost

Geen categorieokt 03 2016, 9:30
Het gebruik van alcohol kost de staat meer dan dat het oplevert. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dat een groot probleem. En ik maar denken dat de staat een non-profit organisatie is!
Ik had er geen idee van, maar blijkbaar is Vadertje Staat een for profit bedrijf:

In totaal bedroegen de kosten van alcohol in 2013 circa 8 miljard euro en de totale baten circa 5,5 miljard euro. De netto kosten van alcohol bedroegen in 2013 tussen de 2,3 en 2,9 miljard euro. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kosten als gevolg van vroegtijdige sterfte, productiviteitsverliezen, verlies aan kwaliteit van leven als gevolg van ziektes die met alcohol samenhangen, kosten van verkeersongevallen, kosten van politie en justitie en gezondheidszorgkosten. Alcohol heeft echter ook baten, bijvoorbeeld in de vorm van ‘consumentensurplus’. Dit is het plezier dat consumenten aan alcohol kunnen ontlenen. Overige baten van alcohol zijn de winsten voor producenten, horeca en detailhandel en de accijnsopbrengsten van alcohol.

Het consumentensurplus? Het RIVM beweert dat daadwerkelijk in geld uit te kunnen drukken? Idioter dan dat wordt het niet. Maar goed, dat natuurlijk geheel terzijde. Het echte onderwerp van dit artikel is de betutteling en belastingverhoging waar het RIVM op aanstuurt.
Want ja, dat de 'kosten' van alcoholgebruik hoger zijn dan de baten betekent wat het RIVM betreft dat er een flinke accijnsverhoging moet komen:

Wanneer voor een periode van 50 jaar de accijns op alcohol verhoogd wordt met 50 procent, dan levert dit Nederland een welvaartseffect op tussen de 14 en 20 miljard euro. Dat welvaartseffect bestaat onder andere uit productiviteitsverbeteringen, het voorkomen van vroegtijdige sterfte, minder verkeersongevallen, minder inzet van politie en justitie en minder schooluitval.

Dit is natuurlijk precies het resultaat waar de politiek -- het RIVM deed dit onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer -- op hoopte. Op dit én op voorstellen van het RIVM om 'alcoholgebruik te ontmoedigen.' Met andere woorden: de boven ons gestelden in Den Haag -- die routinematig liters alcohol achterover slaan in hun achterkamertjes -- wilden ons nóg meer betuttelen en hebben daar nu het ideale excuus voor gekregen. Met dank aan het Rijksinstituut... met de lange naam.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten