Moordlustige kalifaat van ISIS slinkt snel: in jaar tijd maar liefst met kwart gekrompen

Slecht nieuws voor de Syrische en Irakese fans van gefilmde onthoofdingen: de dagen van hun eigen jihadistische luilekkerland zijn geteld!

Alhoewel ISIS nog altijd weerzinwekkend is – walgelijke executies in Syrië, bloederige aanslagen in Europa – en de kans groot is dat de laatste onschuldige burger nog niet gedood is door deze zeloten, is er gelukkig ook nog goed nieuws te vermelden rondom deze terroristische organisatie. Ze zijn namelijk aan de verliezende hand, en niet zo’n klein beetje ook. In een jaar tijd moesten ze vaarwel zeggen tegen maar liefst een kwart van hun grondgebied:

“Islamitische Staat (IS) is meer dan een kwart van het grondgebied kwijtgeraakt dat het ooit controleerde. De terreurgroep moest volgens analisten van IHS sinds januari vorig jaar 28 procent van zijn gebied inleveren, aldus de BBC.

Het IS-gebied kromp in de eerste negen maanden van 2016 van 78,000 vierkante kilometer naar 65,500 vierkante kilometer. De organisatie verloor sinds juli slechts 2800 vierkante kilometer. Dat valt volgens IHS, een Brits bedrijf dat zich specialiseert in statistiek en analysering op het gebied van veiligheid en defensie, samen met een afname van de Russische luchtaanvallen tegen IS.”

In het verloren grondgebied lagen enkele strategisch zeer belangrijke plaatsen, zoals de Turkse grens. Bevoorrading is veel ingewikkelder geworden sinds dat gebied in handen is van Koerden en de Syrische regering.

Verwacht wordt dat dit jaar nog een definitieve klap uitgedeeld kan worden aan ISIS door het heroveren van ISIS door het Irakese leger. Mosul is de tweede stad van Irak qua inwonertal, en na Raqqa de belangrijkste plek waar ISIS nu (nog) de baas is.

Laten we het hopen. Dit jihadistische feestje heeft immers lang genoeg geduurd!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. zomaar

    “In het verloren grondgebied lagen enkele strategisch zeer belangrijke plaatsen, zoals de Turkse grens. Bevoorrading is veel ingewikkelder geworden sinds dat gebied in handen is van Koerden en de Syrische regering.”.

    aha , komt de aap uit de mouw gekropen bij onze vrind Erdogan , hier zien wij de redenen waarom hij in Syrië , de Koerden bevecht!.

    en Europa plus links Nederland slapen gewoon door , gaan verder met het bekijken en bespreken of Turkije bij de EU kan , en of visumvrij reizen mogelijk is , voor de Turken .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.