PvdA wil zichzelf echt afschaffen: roept op tot nóg hogere belastingen om eigen risico te slopen

Geen categorieokt 14 2016, 15:00
De partij die nu nog in de regering zit, doet hard haar best om na maart niet eens meer in de Kamer te verschijnen.
De peilingen van donderdagmiddag schetsten een beeld dat al maandenlang alleen maar sterker wordt: de PvdA verliest elke week zetels, en is inmiddels hard op weg om er geen enkele over te houden. En die kans is niet eens zo gek klein: als Samsom cum suis elke week slechts één zetel inleveren staan ze al theoretisch in de min tegen de tijd dat de stembureaus openen. Slechts 11 van de 38 zetels zou men op dit moment behouden, en het is dan ook niet gek dat de partijleiding intern allang de noodsituatie heeft uitgeroepen.
Vooralsnog lijkt dat zich echter niet te vertalen in een taktiek die weer meer mensen moet verleiden tot het stemmen op de ooit zo machtige partij. Nee, in plaats daarvan lijkt het erop dat men in een volledige zelfvernietigingsmodus is gegaan, waarbij het doel is de partij van binnenuit geheel te vernietigen voor maart. En dan krijg je dus dit soort voorstellen, die de partij in een interview met de Telegraaf over haar partijprogramma uit de doeken deed. Het idee was om het eigen risico in de zorg (standaard 385 per persoon per jaar) af te schaffen. Oké, leuk, maar hoe gaan we dat bekostigen? In hun eigen woorden:

Door de belastingen te verhogen! Iedereen moet één procent meer belasting gaan betalen en dat levert bij elkaar vier miljard euro op.

Zeg nu eens eerlijk: is dat niet het meest originele plan ooit om een maatregel te bekostigen? Nóg hogere belastingen, hoe komen ze er toch op? Daar hebben ze vast heel lang over nagedacht. Waar ze vast niet over na hebben gedacht, zijn manieren om niet de inkomsten te verhogen, maar de uitgaven op verstandige wijze te verlagen. Het aanpakken van massale fraude en misbruik bij de bijstand, of subsidies op linkse hobbies bijvoorbeeld: dáár kun je met een gerust hart financiering halen. Maar nee, de PvdA gaat liever over de ruggen van de hardwerkende Nederlander met dit soort wanvoorstellen. Moeten we ons na deze kabinetsperiode daar nog over verbazen eigenlijk?
Gelukkig is er troost te vinden voor mensen die hier niet zo gelukkig van worden: dit voorstel komt er toch nooit door, want na maart heeft de PvdA toch niets meer te zeggen. En dat hebben ze voor de volle 100 procent aan zichzelf te danken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten