PvdA wil zichzelf echt afschaffen: roept op tot nóg hogere belastingen om eigen risico te slopen

De partij die nu nog in de regering zit, doet hard haar best om na maart niet eens meer in de Kamer te verschijnen.

De peilingen van donderdagmiddag schetsten een beeld dat al maandenlang alleen maar sterker wordt: de PvdA verliest elke week zetels, en is inmiddels hard op weg om er geen enkele over te houden. En die kans is niet eens zo gek klein: als Samsom cum suis elke week slechts één zetel inleveren staan ze al theoretisch in de min tegen de tijd dat de stembureaus openen. Slechts 11 van de 38 zetels zou men op dit moment behouden, en het is dan ook niet gek dat de partijleiding intern allang de noodsituatie heeft uitgeroepen.

Vooralsnog lijkt dat zich echter niet te vertalen in een taktiek die weer meer mensen moet verleiden tot het stemmen op de ooit zo machtige partij. Nee, in plaats daarvan lijkt het erop dat men in een volledige zelfvernietigingsmodus is gegaan, waarbij het doel is de partij van binnenuit geheel te vernietigen voor maart. En dan krijg je dus dit soort voorstellen, die de partij in een interview met de Telegraaf over haar partijprogramma uit de doeken deed. Het idee was om het eigen risico in de zorg (standaard 385 per persoon per jaar) af te schaffen. Oké, leuk, maar hoe gaan we dat bekostigen? In hun eigen woorden:

Door de belastingen te verhogen! Iedereen moet één procent meer belasting gaan betalen en dat levert bij elkaar vier miljard euro op.

Zeg nu eens eerlijk: is dat niet het meest originele plan ooit om een maatregel te bekostigen? Nóg hogere belastingen, hoe komen ze er toch op? Daar hebben ze vast heel lang over nagedacht. Waar ze vast niet over na hebben gedacht, zijn manieren om niet de inkomsten te verhogen, maar de uitgaven op verstandige wijze te verlagen. Het aanpakken van massale fraude en misbruik bij de bijstand, of subsidies op linkse hobbies bijvoorbeeld: dáár kun je met een gerust hart financiering halen. Maar nee, de PvdA gaat liever over de ruggen van de hardwerkende Nederlander met dit soort wanvoorstellen. Moeten we ons na deze kabinetsperiode daar nog over verbazen eigenlijk?

Gelukkig is er troost te vinden voor mensen die hier niet zo gelukkig van worden: dit voorstel komt er toch nooit door, want na maart heeft de PvdA toch niets meer te zeggen. En dat hebben ze voor de volle 100 procent aan zichzelf te danken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Anna

  Zou de PvdA niet wat kunnen doen aan de jaarlijkse massa-immigratie miljarden? Dan kunnen de kosten zeker omlaag.

  1. Wachteres

   Welnee, daarvoor krijgen we straks 10% belastingverhoging, @Anna.

 2. Ni28

  De eigen risico is ook belasting, een voor ziekten en ouderdom wat meestal samen gaat. De jonge kiezers zullen met hogere belastingen afhaken want de laatste vier jaar zijn zij ook tegen de ouderen opgezet door maatregelen van deze regering. Een betere vraag is hoe is eigenlijk de eigen risico ontstaan voordat het getransformeerd werd tot een belasting form? Het was toch de bedoeling om daarmee alleen mensen te ontmoedigen om onnodig naar de arts te gaan? Jammer dat de PvdA niet sociaal is want dat pretenderen zij te zijn.

 3. toetssteen

  Wouter Bos meende ook dat hij dan meer in de schatkist kreeg, realiteit was: minder.

 4. Sniper666

  Mooi toch de PvdA in selfdestuct-mode. Wat wil een mens nog meer?

  1. Sniper666

   sorry, destruct

   1. toetssteen

    @Sniper
    Als een concept niet werkt, zelfs een negatief resultaat heeft, waarom het dan nogmaals proberen?
    De PvdA is nu in de wanhoopsfase, zie het naar voor schuiven van Monasch.

    1. Sniper666

     @ toetssteen

     Dat is inderdaad een merkwaardig fenomeen. Je zou toch zeggen dat PvdA bobo’s dat zelf ook wel inzien. Ik ben totaal niet voor die partij. Maar de enige optie zou zijn naar de roots terug en dat op moderne leest schoeien. Vandaar een nieuw spoor trekken en jezelf weer verbinden met hetgeen echt onder het klootjesvolk leeft. Maar enfin, ik ga er gelukkig niet over. Groetjes, Sniper666

 5. Bes Tolen

  D66 heeft de jeugd nog meer tegen de ouderen opgezet dan de huidige regering. Ergens wil D66 toch kampioen in zijn. De linkse politiek doet een groot beroep op afgunst en domheid. Dat lukt meer dan ooit. De oud-communistische invloed is ook in de diverse partijen van links veel meer aanwezig dan vroeger. Een onverwachte ontwikkeling, die zeker mee door de immigratie (activisme door communisten was op dit gebied al in de zeventiger jaren groot) en internationalisering komt. Over de kosten van de massa immigratie en de ellendige gevolgen wordt beroepshalve gezwegen. Dat is sinds de jaren tachtig een morele verplichting voor de Tweede Kamer waaraan D66 (Terlouw) in belangrijke mate heeft bijgedragen. Het gaat hier naast morele zwijgplicht mee om een gentlemen’s agreement zoals dat ook door Van Agt genoemd werd. De tachtiger jaren waren in dit politiek opzicht verschrikkelijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.