Topidee: van dit fietsslot moet je letterlijk kotsen als dief

Geen slot lijkt dik en sterk genoeg om Nederlandse fietsendieven het écht moeilijk te maken. Maar wie niet sterk is moet maar slim zijn, bewijst dit toch best smerige idee maar weer.

Er zullen weinig Nederlanders zijn die nog niet het genoegen van een fietsontvreemding meegemaakt hebben. Ze worden op de gekste plekken gestolen: of je nou in een stad of op het platteland woont, nergens is je tweewieler écht veilig voor kwaadwillenden. En dat is eigenlijk best logisch, want een fiets stelen kan zo moeilijk niet zijn. Je knipt het slot door en voila: je kunt zo wegfietsen. De kans dat je gepakt wordt is ook minimaal, want laat iemand maar eens bewijzen dat die fiets niét van jou is. Registratie van eigenaren zoals dat bij auto’s gebeurt, is een onbegonnen zaak bij fietsen, alleen al doordat de gemiddelde Nederlanders fiets ontelbaar vaak doorverkocht wordt tijdens zijn levensduur.

Maar ja, wat kun je dan wél doen om je fiets met een gerust hart neer te zetten? Een duo uit San Francisco, waar fietsendiefstal ook de pan uit rijst, heeft een geniale oplossing bedacht. Je kunt niet verhinderen dát iemand je slot doorknipt, maar wel dat iemand dat zou willen. Waarom, zul je denken? Omdat het slot je dan letterlijk aan het kotsen brengt.

Het idee is eigenlijk heel simpel: het SkunkLock gaat net als elk ander slot om je fiets heen, maar de buizen waaruit het bestaat zijn hol. Dat klinkt misschien niet stevig, maar in plaats van extra metaal zit er iets veel afschrikwekkenders in: een zeer misselijkmakend gas. Om precies te zijn is het een mix van drie gassen die samen zo vreselijk ruiken dat je er spontaan van over je nek gaat als je het slot doorknipt of – zaagt. En ja, heb je dat er echt voor over om een oude fiets te jatten die je misschien een tientje zal opleveren? Voor veel dieven zal het antwoord op die vraag “nee” zijn, en dat is nu precies de bedoeling als dit gebeurt:

skunklock_1

Het klinkt in ieder geval veelbelovend, al kun je je natuurlijk afvragen of een simpel maskertje niet genoeg is om te ontkomen aan de misselijkmakende geur. Maar wie weet valt daar nog wat op te verzinnen, aangezien de makers nog volop bezig zijn met de ontwikkeling, die op hun crowdfundingpagina te volgen is. Wanneer dit slot (hier) beschikbaar zal zijn is nog niet bekend, maar het idee klinkt heel veelbelovend! Zou jij het er voor over hebben om je fiets eens wél terug te zien?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.