Tweede Kamer dolblij met euthanasieplan: ‘Yes! Alle ouderen dood, bespaart overheid bakken met geld!’

De Tweede Kamer is uitzinnig van vreugde over een plan van het kabinet om ‘euthansie’ mogelijk te maken voor bejaarden die niet zien zijn

Het aparte hiervan is dat, toen we in Nederland een debat hadden over legalisering van euthanasie, tegenstanders riepen dat het op termijn hierop zou uitlopen. Nee hoor, zeiden de voorstanders, dat viel allemaal reuzemee! Het ging alleen om doodzieke mensen, en daar zou het ook altijd alleen maar om gaan. Niets geen domino-effect.

Dat was dus een leugen:

Op dit moment mag er alleen hulp bij zelfmoord worden gegeven bij mensen die ziek zijn en uitzichtloos lijden. Het kabinet wil echter ook mensen die het leven beu zijn en al een ’voltooid leven’ hebben onder strenge voorwaarden meer mogelijkheden geven om er met professionele hulp een einde aan te maken. Daartoe wordt een nieuwe wet opgetuigd.

De nep-liberale VVD’er Arno Rutte juicht het plan toe:

“Als je weloverwogen, zonder druk van buiten, tot de conclusie komt dat je leven voltooid is, moet die weg open staan.”

De PvdA is het daar helemaal mee eens:

“Het is een ongelooflijk verstandige en zorgvuldige stap om dit te doen. De al bestaande wet liet een groep mensen buiten beschouwing waar dit kabinet nu wel mee aan de slag gaat. Dit is een enorm moedige stap voorwaarts.”

Weet u waarom de Kamer hier zo blij mee is? Omdat ze meeleven met ouderen die er wel genoeg van hebben, denkt u? Welnee: ze vinden dit een geweldig plan omdat ouderen de staat bakken met geld kosten. Hoe meer bejaarden uit het leven stappen, des te meer de staat bespaart. Daar is het ze om te doen.  Het gaat puur om de centen.

En wat is dat voor idioterie van Arno Rutte? De weg staat nu al open voor mensen om zelfmoord te plegen. Sterker nog, elke dag is wel iemand die uit het leven stapt. Zo moeilijk is dat allemaal niet, er zijn echt honderden manieren te bedenken om jezelf om het leven te brengen. Met dit plan maak je het niet slechts ‘mogelijk’ om dat te doen, je promoot het actief. Dat is een bijzonder groot en belangrijk verschil.

Daar komt bij dat je bij euthanasie een ander — een dokter! — dwingt om daar aan mee te werken. Dit terwijl elke dokter een eed aflegt waardoor hij feitelijk zweert om dit nou juist niet te doen. Je maakt dus eedbrekers van elke arts. En dat alleen maar om wat op de kosten van ouderenzorg te besparen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. zomaar

  ooit een eens film gezien , waar de ouderen de keus hadden welke film en muziek , zij wilden zien en luisteren , voor zij het hun (laatste) spuitje kregen .

  deze filmmakers waren de tijd ver vooruit , blijkt nu .

  dat staat ons te wachten na een leven van werken en betalen , tot nu toe mag je zelf nog beslissen .

  toch dit kan zomaar veranderen , een voorstel (b.v orgaandonor) kan zomaar aangenomen worden in de tweede slaapkamer.

  1. Beukman

   “Soylent Green”.
   Goeie B-film, maar onvergelijkbaar met dit huidige voorstel.

  2. MareJane

   Klopt Soylent Green, maar na de dood werden ze verwerkt tot voedsel.
   Nu nog vrijwillige euthanasie maar straks verplicht? Zolang al die galbakken nog in de kamers zitten kan alles mogelijk zijn.

 2. Sniper666

  Het grijpt prachtig in elkaar allemaal. Je “helpt” iemand naar het hiernamaals om die persoon daarna netjes te strippen van de kostbare donor inhoud. Wie ziet er nu niet hoe briljant dit alles is? En als bonus bespaar je ook nog eens op aow/pensioen uitgaven etc.

 3. poldi

  Een plan met als perverse achterliggende gedachte het verminderen van kosten voor al die zorg- en hulpbehoevende verpieterende ouderen.

 4. Sarko

  Prima voorstel.
  Als je als oudere alleen maar zit te wachten op de dood dan heb je nu een legale uitweg.
  Je moet alleen nog een arts vinden die mee wil werken.
  Is je huisarts een gelovige dan kun je het vergeten.

  1. zomaar

   en ook hier heeft de linkse kerk , al decennia terug voor gezorgd , door het geloof af te wijzen of op een laag pitje te zetten , vele jongeren volgde dit .

   het is net een ketting , elke schakel past op de anderen !, hard roepen de pensioenen worden te duur , toch als je telt dat iemand pakweg 800 euro pensioen heeft en 20 jaar langer leeft dan de 65 jaar , zijn de totale kosten nog geen! 2 ton , wie had dit niet particulier kunnen sparen in zijn/haar werkzaam leven ?.

   en zo gaat dit verder !, ziekenkosten , ect, ect , de mensen hebben altijd betaald en alles word afgebroken , met maar een doel onzinnig geld uitgeven .

 5. Wachteres

  Een ‘bejaarde’ – ik ben zijn naam kwijt – heeft een paar cynische boeken geschreven over het ouder worden en het bejaardentehuis.

  Eén boek ging over een bejaarde die te horen kreeg dat hij zou gaan dementeren.

  Hij wilde dat beslist niet meemaken en hoopte op hulp. Die kreeg hij niet.

  De man had nog geen last van ‘uitzichtloos lijden’, maar tegen de tijd dat hij wel zover was, kon hij niet meer aangeven dat hij ‘uitzichtloos leed’ en dood wilde.

  Hij werd zo gedwongen om van het dak van het bejaardentehuis te springen.

  Wij hebben net een familielid begraven – van mijn leeftijd – dat in korte tijd dement was geworden. Gruwelijk! Niet meer te bereiken. Ik wist meteen: dit wil ik nooit meemaken. Alleen al rampzalig voor je echtgenoot, kinderen en kleinkinderen.

  Wat dat betreft ben ik blij dat de mogelijkheid er is om dood te gaan.

  Maar als zo’n voorstel van links komt dan twijfel ik hoe ver men daarmee zal gaan.

  Als ik zie dan zij nu al genadeloos onze maatschappij naar de verdommenis helpen dan heb ik weinig hoop op alleen maar goede bedoelingen.

  1. Anna

   Wachteres. Waarom een tweede wet?

   1. Wachteres

    Voor zover ik weet kun je nu wettelijk niet geholpen worden als je gaat dementeren, @Anna.

  2. Sarko

   Dat was het dagboek van Hendrik Groen.
   Schrijver geen bejaarde maar vermoedelijk P de Smet.
   In vriendenkring van Hendrik ging een vrouw dementeren .
   Leuk boek om te lezen.

   1. Wachteres

    Ik vermoedde dat al, Sarko, vandaar dat ik bejaarde tussen aanhalingtekens heb gezet. Lekker cynisch stijltje, daar houd ik van.

   2. Peter Selie

    “Hendrik Groen” Dat is toch je nickname van het account waarmee je af en toe iets ‘zinnigs’ mee probeert te schrijven hier bij DDS.

 6. Beukman

  Beetje merkwaardig stuk voor een libertariër. De beschikking over je eigen leven is de meest elementaire vrijheid die de overheid het individu zou moeten toestaan.
  Natuurlijk moet een en ander goed worden geregeld om misbruik te voorkomen, maar met de huidige euthanasiewetgeving kom je al een heel eind.
  In die wetgeving staat overigens dat een arts niet kan worden verplicht om mee te werken aan iemands euthanasie. En terecht.

  Ik heb nog geen plannen om te overlijden (sorry Vabis, Floris en oom Bobs), maar ik kan me best voorstellen dat ik tzt geen behoefte heb om een laatste lijdensweg te doorstaan, maar liever kies voor een shortcut naar de Eeuwige Jachtvelden.
  Aangezien het *mijn* leven is, zou dat ook *mijn* recht moeten zijn.

  1. Vabis

   Wat een eer om in het zelfde rijtje genoemd te worden met Floris en ome Bob, maar wat mij betreft mag je van de Westertoren springen of 100 worden, maar wel dat Neurenberg 2.0 tribunaal ondergaan als landverrader hè Beukman?

   1. Beukman

    Slap gelul, Vabis. Jij hebt meermalen de wens uitgesproken dat ik word doodgeschoten, opgehangen of dat mijn ingewanden aan gort worden geschopt.
    Of is dat “van mij mag je 100 worden” een terugtrekkende beweging?

  2. Sniper666

   @ Beukman

   Vraag gewoon aan een kanselparel om uw leven op traditionele manier te beëindigen. Op die manier snijdt het zwaard aan twee kanten. Die knapen hebben wat te doen en wij zijn er van af.

   1. Beukman

    @Sniper666
    Alleen serieuze reacties worden in behandeling genomen.

    1. Sniper666

     @ Beukman

     Die is goed betrek het op uzelf.

 7. Kees

  D66 kan tevreden zijn.

 8. Anna

  We hebben al een prima wet en daar hoeft deze tweede niet aan toe te worden gevoegd.
  Ouderen krijgen vooral een “voltooid leven” omdat deze regering PvdA/VVD miljarden heeft bezuinigd op de gezondheidszorg en vooral op onze ouderen. “Ouderen die klaar zijn met leven volgens PvdA/VVD.” Hebben ouderen na deze regering nog wel leven. Alles wordt op de “vergrijzing” afgedaan. Onze ouderen zijn een makkelijke prooi.

  1. van Urk

   Lees: “Mensen die het leven beu zijn”. Wie zegt dus dat het alleen om ouderen gaat? Ik heb altijd al gezegd; straks zijn de mensen aan de beurt die normaal gesproken liever voor de trein willen gaan springen.

 9. Wim

  Na dat je het hoofdje door de klapdeurtjes naar buiten heb gestoken en je eerste schreeuwtje laat is het toch wachten op de dood.

 10. Peter Selie

  Goh waar ik wel eens over filosofeer, hoe is het is in godsnaam mogelijk dat mensen die die goed bij de tijd zijn überhaubt nog gaan stemmen op de reguliere politieke partijen. Het is een levensgroot paradox om te denken dat hun favoriete partij hun financiële toekomst zeker stelt de godvergeten egoïsten die een traditionele partij aanzien voor hun belangenbehartiger. Deze “mensen” wiens dagelijkese leven in het teken van mammon staat en deze god devoot en dociel dienen, zijn vastgepint op de details en zien de grote lijnen niet, al staan ze er met hun neus boven op. Nou kan er een heel lang verhaal van maken maar dat heeft óók helemaal geen enkel nut, zie het volgend jaar niet met spanning de Tweede Kamerverkiezingen tegemoet, de reguliere politiek correcte partijen brengen iedere burger wéér een stapje verder naar de afgrond.

  Citaat
  https://pbs.twimg.com/profile_images/1529938183/Screen_shot_2011-09-05_at_12.02.15_PM_400x400.png

  De brede massa van een volk valt makkelijker aan een grote leugen ten offer dan aan een kleine.

  -Adolf Hitler

  1. Sniper666

   @ Peter Selie

   Een hele rake observatie van u. Er zit bij de nu bestaande partijen geen enkele die mijn voorkeur zou hebben. Daarom had ik al eens eerder een soort van revolutie bepleit. De democratie moet in de kookwas en er weer schoon uit komen. Weg met al die partijen. Men neme 151 normale Nederlanders. Zet hen in de kamer met de opdracht logisch te denken m.b.t. beslissingen. Niet achter de waan van de dag aan rennen. Max. termijn, 4 jaar p.p. Elk jaar een kwart verloop. Verder dingen voorleggen aan het volk van tijd tot tijd zoals in Zwitserland. Kan makkelijk via DigiD. Weg met dat nep koningshuis. En eens zien hoe dat gaat.

   1. Peter Selie

    Ja dat zijn echt pragmatische oplossingen beste @Sniper, maar je weet ongetwijfeld dat voor deze issue’s de parlementaire democratie in 1848 is gegrondvest. De westerse wereld onder leiding van de Amerikaanse geopolitieke en de Neo-cons sturen regelrecht op WOIII aan, waardoor er nog meer burgers zijn die het niet meer zien zitten, dan zijn de pil van Drion binnen een mum van tijd uitverkocht, of misschien maakt Rutte er een partij-programma punt van om ze persoonlijk tijdens het verkiezingscampagne uit te delen. De PvdA doet het op een heel origineel ludieke manier, de rozen die uit worden gedeeld aan de grijsaards en levensmoede personen zijn gedoopt in de curare.

 11. toetssteen

  In de basis ben ik voor zelfbeschikkingsrecht. Mijn schoonmoeder was helemaal van de wereld, maar mega huilbuien als ze besefte wie ze was en hoe ze haar overleden echtgenoot miste ((vijftig jaar een harmonie).
  Ze wilde naar hem en verloor elke connectie met de realiteit. Uiteindelijk weigerde ze te drinken en daarna te eten…… Tja, het is een mogelijkheid.
  Zelf denk ik dat ze tien jaar eerder het slapen gaan had gewild, toen was ze nog helder van geest.
  Ja er moeten absoluut clausules woorden ingebouwd, dat dan weer wel.

 12. Bes Tolen

  Links inclusief de VVD heeft een groot vertrouwen in de huidige maatschappij. M.i. ongerechtvaardigd vertrouwen. Vertrouwen dat steeds meer burgers is gaan ontbreken. De politiek toont zich in toenemende mate bemoeizuchtig met de mensen zelf, die eigen beslissingen (en meer dan dat) worden ontnomen. Het terrein om te beslissen over eigen lichaam is ook meer dat van de overheid aan het worden. Dat is in concrete gevallen meer voelbaar. Het leidt er ook toe, dat sommige artsen foute afwegingen maken met als basis ”die man is toch al oud. Nu hij gevallen is en in het ziekenhuis deze twee weken vanaf kerst tot begin januari het meeste personeel vrij heeft, stuur ik hem niet naar het ziekenhuis maar dadelijk naar het verpleeghuis” of ”nu die vrouw gevallen is, stuur ik haar vlak voor de kerstdagen niet naar het ziekenhuis maar laat haar thuis”. De man kwam in een ander traject terecht dan bedoeld en overleed na een viertal weken. De vrouw overleed nog in de nacht van de val doordat ze te veel bloed verloor.
  De ouderdom is minder in tel dan vroeger. Het komt ook omdat de band met de eigen bevolking niet meer wordt gevoeld. De autochtone bevolking laat met zich sollen!
  Ik moet zeggen dat helaas bij mij ook de trots op de eigen bevolking er niet meer is. Het warme gevoel is weg. Overigens niet voor iedereen.

  1. Peter Selie

   🙂 🙂 🙂

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.