De EU maakt onze economie kapot: economische groei blijft achter bij de rest van de wereld

Geen categorienov 30 2016, 10:00
De wereldeconomie zal in 2017 volgens de Rabobank met 3 procent groeien. In Nederland zullen we genoegen moeten nemen met 1,8 procent.
Let wel: 1,8 procent werd nog niet zo heel lang geleden gezien als absoluut bespottelijk en beklagenswaardig. Vreemd genoeg vinden het kabinet en de aan Rutte bevriende media zo'n laag cijfer tegenwoordig reden om op te scheppen. Kijk maar hoe De Telegraaf dit nieuws brengt:

De Nederlandse economie profiteert volgend jaar van de sterke huizenmarkt en de toename van de werkgelegenheid. De economische groei komt daardoor naar verwachting uit op 1,8%.

Vervolgens voegt de zogenaamd rechtse (kuchkuch, even hoesten) krant daar aan toe:

Ons land blijft daarmee harder groeien dan het Europese gemiddelde.

Om voor mij volstrekt onbekende redenen wordt dat gebracht als goed nieuws. Dat valt nogal tegen. Het betekent namelijk dat de rest van Europa het nóg slechter doet dan ons land (1,8% groei is echt bespottelijk) én dat die andere landen onze groei daardoor beperken. Kijk maar naar de groeicijfers voor de hele wereld:

De Rabobank voorziet voor de wereldeconomie een groei van circa 3% in 2017.

Dat je hier als Telegraaf vervolgens heel positief over bericht is ronduit schokkend. Als de wereldeconomie zo veel sneller groeit dan de Nederlandse economie doet het kabinet iets fout. Dat is al helemaal zo als je bedenkt dat de groei dit jaar uitkomt op 2%. Volgend jaar zal die groei dus (nóg!) minder snel gaan. Tip voor de redactie van DFT: dat is géén goede ontwikkeling.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten