Ja, discriminatie bestaat wel degelijk: Nederturkse Gamze alleen aangenomen bij Pathé onder nepnaam Hanneke

Geen categorienov 27 2016, 15:00
Het vervelende aan professionele racismeroepers als Sylvana Simons is dat ze door hun activisme ervoor zorgen dat echte zaken van discriminatie en racisme genegeerd worden.
Natuurlijk is er terecht veel op en aan te merken op het continue racismegeroep van Sylvana Simons en haar maatjes van DENK. Je wordt er knettergek van. Je hoeft maar één keer iets negatiefs over ze te zeggen, en voila, je wordt meteen weggezet als een vreselijke racist (met een hekel aan vrouwen, overigens). Het is daarom volstrekt logisch dat steeds meer Nederlanders zich tegen Simons afzetten. Momenteel is ze misschien wel de minst populaire bekende Nederlander die er rondloopt. En dat wil wat zeggen.
Toch betekent dit niet dat racisme helemaal niet bestaat. Zie bijvoorbeeld het verhaal van de (beeldschone) Nederturkse Gamze Gül. Deze dame wilde graag bij Pathé Arnhem werken en bood haar diensten maar liefst twee keer aan. Beide keren kreeg ze nul op het rekest. Vervolgens stuurde ze haar CV nog een keer in, maar dit keer onder de fictieve naam Hanneke. En, raad eens wat er gebeurde?
Juist, ze mocht meteen langskomen op gesprek.
https://www.facebook.com/gamzeOKIDOKI/posts/1106809306098524
Als Nederlandse echtgenoot van een Turkse dame kan ik hier absoluut over meepraten. Ik heb met eigen ogen gezien dat ook mijn vrouw gediscrimineerd werd door racistische Nederlanders. Een voorbeeld: enkele jaren geleden wilde ze een patatje met pindasaus en mayo bestellen bij een cafetaria. Ik liet haar dat in haar eentje doen zodat ik even snel iets kon regelen. Toen ik terugkwam stond ze nog steeds in de rij, nu met een rood hoofd. "Ze weigert me te helpen!" riep ze me toe. Ze had haar bestelling doorgegeven, maar werd gewoon genegeerd. Vervolgens vroeg de vrouw een ander wat hij wilde.
Toen ik dit hoorde en zag werd ik natuurlijk razend. Ik gaf mevrouw de patatverkoper meteen op haar lazer en gaf haar het bevel om de bestelling onmiddellijk in orde te maken -- of anders. Twee minuten later hadden we onze bakjes patatoorlog toch nog. Heel gek, maar op één of andere manier smaakte het m'n vrouw niet meer.
En dat is niet alles. Mijn huidige vrouw, die toen als uitwisselingsstudente in Nederland was, en ik waren aan het fietsen door onze studentenstad, Groningen. Helaas had ze een lekke band. Er was een fietsenzaak in de buurt, dus we gingen daar snel heen. De zaak was nog zo'n 20 minuten open. Vervolgens vroeg ze de man of hij haar band wilde plakken. Zijn antwoord? "Nee, helaas, we sluiten net." Dat was nogal opmerkelijk omdat het Nederlandse stel na ons wel geholpen werd. Weer moest ik met de vuist op tafel slaan om het voor elkaar te krijgen.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. De beveiliging op Schiphol, bijvoorbeeld. Mijn vrouw is modern en draagt dus geen hoofddoek. Wel is ze duidelijk licht gekleurd. Ik liep door de machine. De bewaking keek me even aan... en ik mocht doorlopen. Vervolgens kwam mijn vrouw. De machine gaf niet aan dat er een probleem was, maar ze moest toch terug. Daarbij werd haar verteld dat ze haar schoenen (winterschoenen) moest uitdoen. Die werden namelijk niet vertrouwd. Mijn vrouw vond dat raar. Nee hoor, daar was zogenaamd niets raars aan, mensen met dat soort schoenen moeten ze nu eenmaal uittrekken. Vervolgens wees mijn vrouw naar mij: "Hij heeft precies dezelfde schoenen aan, alleen een andere kleur en 8 maten groter!" Daar stond de bewaking dan met hun bek vol tanden.
Nou ja, bek vol tanden. Die situatie duurde maar even. Opeens hoorde ik ze namelijk tegen elkaar mopperen over mijn vrouw; op een bijzonder negatieve manier. Ze wisten niet dat ze bij mij hoorde. Logischerwijze zei ik er iets van. Uiteindelijk kwam de supervisor erbij en mochten we dan toch doorlopen... maar het kwaad was al geschied: er werd heel duidelijk met twee maten gemeten. Een maat voor blanke Nederlanders en één maat voor mensen met een kleurtje.
Onlangs vertelde een vriend van me -- ook een autochtone Nederlander met een Turkse vrouw, ook behoorlijk rechts -- dat zijn vrouw onlangs naar de speeltuin was gegaan met hun kind. Omdat de vrouw nog maar net in Nederland woont sprak ze Turks tegen haar dochter. Vervolgens kwam er een knettergekke vrouw langs die haar voor van alles en nog wat begon uit te schelden; of ze kon ophoepelen met haar barbaarse kuttaal.
Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het niet kunnen verkroppen dat ik dit opschrijf, maar dit soort dingen gebeuren wel degelijk in Nederland. En ja, als dat het geval is, is het belangrijk om er iets van te zeggen, zo niet publiekelijk, dan in ieder geval privé, zoals ik in alle gevallen deed met de dames en heren die dachten dat ze mijn vrouw konden benadelen. Als samenleving én als individuen moeten we dat soort ongein gewoon niet accepteren.
Betekent dit dan dat alle Nederlanders racisten zijn? Natuurlijk niet. De meerderheid dan? Nee, dat ook niet. Maar er zitten wel degelijk rotte appels bij. Laten we daar eerlijk en transparant over zijn.
Overigens betekent bovenstaande natuurlijk ook niet dat er geen discriminatie voorkomt in andere landen. Onlangs probeerde een taxi-chauffeur in Izmir mij nog af te zetten door om te rijden. Toen ik hem vertelde dat ik wist waar hij mee bezig was bood hij zijn verontschuldigingen meteen aan: "Excuus, ik dacht dat je een toerist was." Oh, dus als ik een buitenlander ben (wat ik ook ben, maar hij dacht blijkbaar dat ik dan toch Turks was) is het wel prima in orde om van me te jatten?
En wat te zeggen van de keer dat mijn vrouw en ik in Antalya naar een restaurant gingen? We spraken Engels met elkaar, waardoor de obers dachten dat we allebei buitenlanders waren. Ze gaven ons een menu in euro's: 23 euro voor dit, 25 euro voor dat. Vervolgens zei mijn vrouw in het Turks dat ze graag een Turks menu wilde hebben als Turk zijnde. De ober keek haar geschrokken aan, pakte de menukaarten terug, en gaf ons de Turkse versie. De bedragen waren allemaal hetzelfde, maar het verschil was dat het lirateken er nu voor stond in plaats van het euroteken. Met andere woorden, ons diner was opeens twee keer zo goedkoop. Ook dat is natuurlijk je reinste afzetterij.
Of die Turkse taxi-chauffeur die me onlangs er nog van probeerde te overtuigen dat 'de joden' stiekem Turkije kapot willen maken? En achter de verkiezingsoverwinningen van Erdogan zitten. En Gülen in het geniep steunen. En de Palestijnen genocideren. Dat is natuurlijk ook je reinste racisme. Gek genoeg hoor je daar dan weer niemand over.
Kortom, er wordt overal gediscrimineerd en ook racisme is overal te vinden. Maar dat maakt het niet minder inhumaan en abominabel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten