Ja, discriminatie bestaat wel degelijk: Nederturkse Gamze alleen aangenomen bij Pathé onder nepnaam Hanneke

Het vervelende aan professionele racismeroepers als Sylvana Simons is dat ze door hun activisme ervoor zorgen dat echte zaken van discriminatie en racisme genegeerd worden. 

Natuurlijk is er terecht veel op en aan te merken op het continue racismegeroep van Sylvana Simons en haar maatjes van DENK. Je wordt er knettergek van. Je hoeft maar één keer iets negatiefs over ze te zeggen, en voila, je wordt meteen weggezet als een vreselijke racist (met een hekel aan vrouwen, overigens). Het is daarom volstrekt logisch dat steeds meer Nederlanders zich tegen Simons afzetten. Momenteel is ze misschien wel de minst populaire bekende Nederlander die er rondloopt. En dat wil wat zeggen.

Toch betekent dit niet dat racisme helemaal niet bestaat. Zie bijvoorbeeld het verhaal van de (beeldschone) Nederturkse Gamze Gül. Deze dame wilde graag bij Pathé Arnhem werken en bood haar diensten maar liefst twee keer aan. Beide keren kreeg ze nul op het rekest. Vervolgens stuurde ze haar CV nog een keer in, maar dit keer onder de fictieve naam Hanneke. En, raad eens wat er gebeurde?

Juist, ze mocht meteen langskomen op gesprek.

https://www.facebook.com/gamzeOKIDOKI/posts/1106809306098524

Als Nederlandse echtgenoot van een Turkse dame kan ik hier absoluut over meepraten. Ik heb met eigen ogen gezien dat ook mijn vrouw gediscrimineerd werd door racistische Nederlanders. Een voorbeeld: enkele jaren geleden wilde ze een patatje met pindasaus en mayo bestellen bij een cafetaria. Ik liet haar dat in haar eentje doen zodat ik even snel iets kon regelen. Toen ik terugkwam stond ze nog steeds in de rij, nu met een rood hoofd. “Ze weigert me te helpen!” riep ze me toe. Ze had haar bestelling doorgegeven, maar werd gewoon genegeerd. Vervolgens vroeg de vrouw een ander wat hij wilde.

Toen ik dit hoorde en zag werd ik natuurlijk razend. Ik gaf mevrouw de patatverkoper meteen op haar lazer en gaf haar het bevel om de bestelling onmiddellijk in orde te maken — of anders. Twee minuten later hadden we onze bakjes patatoorlog toch nog. Heel gek, maar op één of andere manier smaakte het m’n vrouw niet meer.

En dat is niet alles. Mijn huidige vrouw, die toen als uitwisselingsstudente in Nederland was, en ik waren aan het fietsen door onze studentenstad, Groningen. Helaas had ze een lekke band. Er was een fietsenzaak in de buurt, dus we gingen daar snel heen. De zaak was nog zo’n 20 minuten open. Vervolgens vroeg ze de man of hij haar band wilde plakken. Zijn antwoord? “Nee, helaas, we sluiten net.” Dat was nogal opmerkelijk omdat het Nederlandse stel na ons wel geholpen werd. Weer moest ik met de vuist op tafel slaan om het voor elkaar te krijgen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. De beveiliging op Schiphol, bijvoorbeeld. Mijn vrouw is modern en draagt dus geen hoofddoek. Wel is ze duidelijk licht gekleurd. Ik liep door de machine. De bewaking keek me even aan… en ik mocht doorlopen. Vervolgens kwam mijn vrouw. De machine gaf niet aan dat er een probleem was, maar ze moest toch terug. Daarbij werd haar verteld dat ze haar schoenen (winterschoenen) moest uitdoen. Die werden namelijk niet vertrouwd. Mijn vrouw vond dat raar. Nee hoor, daar was zogenaamd niets raars aan, mensen met dat soort schoenen moeten ze nu eenmaal uittrekken. Vervolgens wees mijn vrouw naar mij: “Hij heeft precies dezelfde schoenen aan, alleen een andere kleur en 8 maten groter!” Daar stond de bewaking dan met hun bek vol tanden.

Nou ja, bek vol tanden. Die situatie duurde maar even. Opeens hoorde ik ze namelijk tegen elkaar mopperen over mijn vrouw; op een bijzonder negatieve manier. Ze wisten niet dat ze bij mij hoorde. Logischerwijze zei ik er iets van. Uiteindelijk kwam de supervisor erbij en mochten we dan toch doorlopen… maar het kwaad was al geschied: er werd heel duidelijk met twee maten gemeten. Een maat voor blanke Nederlanders en één maat voor mensen met een kleurtje.

Onlangs vertelde een vriend van me — ook een autochtone Nederlander met een Turkse vrouw, ook behoorlijk rechts — dat zijn vrouw onlangs naar de speeltuin was gegaan met hun kind. Omdat de vrouw nog maar net in Nederland woont sprak ze Turks tegen haar dochter. Vervolgens kwam er een knettergekke vrouw langs die haar voor van alles en nog wat begon uit te schelden; of ze kon ophoepelen met haar barbaarse kuttaal.

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het niet kunnen verkroppen dat ik dit opschrijf, maar dit soort dingen gebeuren wel degelijk in Nederland. En ja, als dat het geval is, is het belangrijk om er iets van te zeggen, zo niet publiekelijk, dan in ieder geval privé, zoals ik in alle gevallen deed met de dames en heren die dachten dat ze mijn vrouw konden benadelen. Als samenleving én als individuen moeten we dat soort ongein gewoon niet accepteren.

Betekent dit dan dat alle Nederlanders racisten zijn? Natuurlijk niet. De meerderheid dan? Nee, dat ook niet. Maar er zitten wel degelijk rotte appels bij. Laten we daar eerlijk en transparant over zijn.

Overigens betekent bovenstaande natuurlijk ook niet dat er geen discriminatie voorkomt in andere landen. Onlangs probeerde een taxi-chauffeur in Izmir mij nog af te zetten door om te rijden. Toen ik hem vertelde dat ik wist waar hij mee bezig was bood hij zijn verontschuldigingen meteen aan: “Excuus, ik dacht dat je een toerist was.” Oh, dus als ik een buitenlander ben (wat ik ook ben, maar hij dacht blijkbaar dat ik dan toch Turks was) is het wel prima in orde om van me te jatten?

En wat te zeggen van de keer dat mijn vrouw en ik in Antalya naar een restaurant gingen? We spraken Engels met elkaar, waardoor de obers dachten dat we allebei buitenlanders waren. Ze gaven ons een menu in euro’s: 23 euro voor dit, 25 euro voor dat. Vervolgens zei mijn vrouw in het Turks dat ze graag een Turks menu wilde hebben als Turk zijnde. De ober keek haar geschrokken aan, pakte de menukaarten terug, en gaf ons de Turkse versie. De bedragen waren allemaal hetzelfde, maar het verschil was dat het lirateken er nu voor stond in plaats van het euroteken. Met andere woorden, ons diner was opeens twee keer zo goedkoop. Ook dat is natuurlijk je reinste afzetterij.

Of die Turkse taxi-chauffeur die me onlangs er nog van probeerde te overtuigen dat ‘de joden’ stiekem Turkije kapot willen maken? En achter de verkiezingsoverwinningen van Erdogan zitten. En Gülen in het geniep steunen. En de Palestijnen genocideren. Dat is natuurlijk ook je reinste racisme. Gek genoeg hoor je daar dan weer niemand over.

Kortom, er wordt overal gediscrimineerd en ook racisme is overal te vinden. Maar dat maakt het niet minder inhumaan en abominabel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Ritter

  Discriminatie bestaat wel degelijk in Nederland en daarvan zijn de autochtonen steeds meer het slachtoffers.

  Met een mooie en verbloemend woord noemt men dat dan ; “positieve” discriminatie.

  Maar voor wie positief? Niet voor de (blanke) autochtoon die vanwege zijn huiskleur en autochtone achtergrond niet word aangenomen.

  Allochtoon krijgt voorrang bij sollicitatie
  http://www.ad.nl/dossier-den-haag/allochtoon-krijgt-voorrang-bij-sollicitatie~aaca5ea6/

  1. Mar

   @Ritter

   Als een blanke verongelijkte autochtoon (zij wel, ik niet) nu zorgt dat hij/zij een handicap krijgt, mag die ook profiteren van positieve discriminatie.

   Het is trouwens een wassen neus als in de advertentie staat “allochtonen en gehandicapten hebben een streepje voor”. Het staat er enkel en alleen omdat het moet, maar er gehoor aan geven is niet verplicht of er is altijd wel een uitvlucht te bedenken.

   1. Ritter

    @Mar

    Veel gemeentelijk en landelijk overheid beleid is er stilzwijgend (!) al op gericht om meer migranten aan te nemen dan autochtonen.

    Dat betekend in de praktijk dat autochtonen al worden gediscrimineerd bij een sollicitatie.

    Kijk b.v maar naar de gemeentelijke diensten in de grote steden. Daar worden standaard als de voorkeur gegeven aan migranten boven autochtonen.

    U weet wel hoe dat verhullend met een mooi woord “positieve” discriminatie word genoemd.

    De echte Nederlanders worden steeds meer een vergeten en gediscrimineerde eigen volksgroep
    http://www.geennieuws.com/2016/11/de-echte-nederlanders-worden-steeds-meer-vergeten-eigen-volksgroep/

    1. Mar

     @Ritter

     Ach ja, zo kan het dus ook gaan. Nederlanders die zich gediscrimineerd voelen, terwijl het de grote vraag is of zij daadwerkelijk discriminatie aan den lijve hebben ondervonden. Je kan je ook snel gediscrimineerd voelen.

     1. van Urk

      “je kan je ook snel gediscrimineerd voelen”. Net zoals de lange teen jankerds van Denk bijvoorbeeld. Michael heeft een eerlijk en oprecht artikel geschreven en ja hij kon soms ook zijn woede niet bewaren. Maar dat was van korte duur wetende dat er nou eenmaal “domme” individuen in onze samenleving bestaan. Mensen als Sylvana kunnen over een gelijksoortige ervaring nog jarenlang over gaan zeuren en kwaad over gaan worden en zelfs iedere “blanke” ter verantwoording roepen ook al hebben ze “nog” niks gedaan. Ik hoop dat Peter Breedveld het schrijven van Michael heeft gelezen en achter zijn horen krabt voordat hij nogmaals de DDS als rechts-extremistisch site bestempeld!

     2. Ni28

      Als je “in den vreemde” woont telt elke persoonlijke succes dubbel en elke tegenslag driedubbel.

 2. Ome Ga

  Discriminatie bestaat en is goed ook! Er moet meer gediscrimineerd worden.

  Allereerst is ‘discriminatie’ een van oorsprong prima woord; het betekend(e?) gewoon ‘onderscheiden’ of ‘oordelen’ – hoeft niet persé ‘veroordelen’ – en dan nog; veroordelen moet ook soms! Veroordelen van een bepaald gedrag, of zekere uitingen of cultuur (niet: ‘ras’, met die begrippen wordt vaak door links enorm gerommeld).

  Ik heb ook zelf een vrouw getrouwd met een donkere huidskleur, nou en? WEL heb ik alvorens het trouwen, ‘discriminerende’ opmerkingen moeten maken, zij het in liefde hoor! Vanwege haar niet-joods/christelijke achtergrond, haar cultuur, haar mindset. Tuurlijk moet dat.

  Maar indien niet; ben je dom, kies je korte termijn en lafheid en krijg je de rekening spoedig geserveerd!

  Zij moest ook discrimineren, w.b. mijn Hollandse cultuur!

  Er moet méér gediscrimineerd worden.

  Voor een betere, voorkomende en liefdevolle verstandhouding.

 3. Ome Ga

  Als ondernemer kende ik iemand die, wel wijs denk ik, nooit een moslim zou aannemen als werknemer.

  Reden? “Omdat hun Koran zegt dat je ongelovigen – niet-moslims dus; ook genoemd ‘honden, varkens en apen’ – mag belazeren en van hen mag stelen ‘als het dienstbaar is’. Nou dan beter voorkomen als genezen; ook als ik criminele muzelmanpraktijken beluister van anderen”.

  Tja. Moet je maar niet zo’n boek als levensleidraad zien. Toch?

 4. Adriaan

  Hieruit blijkt maar weer hoe ziek de wereld is. Wat ben ik blij dat ik al zo oud ben.

  1. Ni28

   En tegenwoordig wilt de regering in deze extra behulpzaam zijn en staat klaar met een spuitje mocht het te hoog oplopen.

 5. Sniper666

  Ja allemaal voorbeelden van hoe het niet moet. Iedereen is daar weleens het slachtoffer van. Helaas leven we nu eenmaal in een gecompliceerde samenleving. En mensen moeten in het algemeen ook wel een beetje eelt op de ziel kweken, anders ga je het niet redden.

 6. Michael van der Galien

  Van Urk schrijft:

  ‘Michael heeft een eerlijk en oprecht artikel geschreven en ja hij kon soms ook zijn woede niet bewaren. Maar dat was van korte duur wetende dat er nou eenmaal “domme” individuen in onze samenleving bestaan. Mensen als Sylvana kunnen over een gelijksoortige ervaring nog jarenlang over gaan zeuren en kwaad over gaan worden en zelfs iedere “blanke” ter verantwoording roepen ook al hebben ze “nog” niks gedaan.’

  Exact. Wat Sylvana en co doen is ongelooflijk oneerlijk en onjuist. Het is alsof je Amerikanen massaal wegzet omdat er een paar KKK’ers zijn. Ja, die KKK’ers pak je aan, maar die overige 95% is helemaal prima.

  Zij draait het om. Voor haar is 95% van de mensen KKK’er en 5% ‘goed.’ Dat is ronduit leugenachtig.

  1. tq1991

   Ha die Michael hoe is t ermee. Maar als er een aanslag word gepleegd door een ISIS dan worden bijna 2 mlrd moslims daarop aangekeken en beschuldigd.Is dit niet een beetje hetzelfde effect als wat je hierboven beschrijft?

   1. umhnz

    Spijker-hamer-RAAK.

    1. Floris

     Spijker-hamer-MIS!

     Hoe u erbij komt dat bijna 2 miljard moslims erop aangekeken worden is mij een raadsel. Heeft u dat zelf bedacht of komt het uit een linksige bron?

     Wat uiteraard wel klopt is dat de jihadisten hun inspiratie uit de islam halen. Dat zegt toch wel het nodige over de “religie van de wrede” dacht u niet?

   2. toetssteen

    @tq
    Afdeling lulkoek! U meent toch niet dat ik mijn schermmaat (ja een moslim) mijdt als een gek zichzelf ergens laat ontploffen? Get real man! Of ga naar Joop, daar gelooft men dit soort nonsens. Hoewel……., minder, minder enz.
    Hokjesdenken? Ik zou maar eens zorgen om uit dat drie sterren vooringenomenheids gevoel te komen.

    1. Mar

     @toetssteen

     Het kan geen kwaad als u eens stopt met het argument dat iets niet bestaat, als u of familie of in Singapore het nog nooit hebt meegemaakt of zou doen.

     Mijn hemel man, bent u het nationale en internationale ijkpunt?

     1. toetssteen

      @Mar
      Ik heb als zware xenofoob overal familie. Dat zit in de genen hè, ik heb xenofobische racistische genen. Mijn neef en familie woont in Canada, maar ja wit/blank. Mijn nicht woont op Long Island, maar ja wit/blank, familie in Melbourne, maar ja wit/blank. (ja zelfs verhalen waar u hier mondjesmaat over hoort en dan alleen de extremen).
      Mevrouw, u weet in het geheel niets over mij, maar meet zich een houding aan die ik aanmatigend vind.

 7. Ni28

  Er is hier geen sprake van racisme maar uitbuiten van buitenlanders. Dat gebeurd overal. Als buitenlander kunt je het nooit goed doen. Doe je iets verkeerd wordt je uitgelachen of uitgekafferd. Doe je iets beter dan een autochtoon krijg je met afgunst te maken. Dir is natuurlijk erg zwart wit maar het bestaat waar je ook komt. En steeds meer want men houdt niet echt van buitenlanders. Iets anders is nog als je een kleurtje hebt en niet van vakantie of een niet Nederlandse naam. Want het zijn moeilijker bereikbare groepen die de autochtonen niet zomaar opzoeken en niet de makkelijkste. Maar niemand vraagt een werkgever waarom hij niet een allochtoon van buiten Europa wilt aannemen. Want het risico is toch hoger dan je straks niet blij mee bent en bij eventuele ontslag wordt je als racist gemerkt. De goeden lijden altijd onder de slechten. Maar wie is goed en wie is slecht weet je niet en daarom wordt generaliseert. Deze samenleving is door zijn politieke correctheid zo verziekt dat niemand meer dingen bij naam noemt. Met meer eerlijkheid zou je verder komen maar hier wordt alles op de spits gedreven en iedereen krijgt meteen een stempel. Maar in plaats van dat heeft men positieve discriminatie in leven geroepen en quota’s. Dat werkt allemaal averechts en het probleem wordt steeds groter totdat het escaleert. Dat moment komen wij steeds dichterbij.

 8. maarjuna

  Kennelijk zijn er grote verschillen in de beoordeling van discriminatie naar gelang de situatie. Als het een dierbare overkomt, kunnen we ons makkelijk plaatsvervangend boos maken. Is het wat verder weg dan verdwijnt het vermogen ons te verplaatsen in degene, die gediscrimineerd wordt (of dat zo ervaart) nogal makkelijk. Het maakt dan in sommige gevallen zelfs plaats voor ontkenning van (de eigen onbewuste?) gedragingen of denkstijl. Daarnaast lijkt het ook makkelijker verteerd te worden, dat een witte man ingrijpt dan dat slachtoffers zelf van zich af gaan bijten.

 9. CheikhRedo

  Ja tq91, daar heb je gelijk in. Dus zullen we toetssteen ,sniper666 en consorten maar gelijk ter verantwoording roepen voor de aanslagen van de ETA en IRA? Tenslotte waren dat katholieke organisaties. Of beter gezegd christelijke want dan kunnen we iedereen over een kam scheren want de blanke übermenschenhierboven zijn hoogstwaarschijnlijk protestants.hahahaha

  1. Sniper666

   @ SjeikRodeo

   Ja hoor roep mij maar ter verantwoording. U zwetst maar wat. ETA en IRA zijn of waren politieke organisaties met (para) militaire takken met een beperkt doel.

   De islam heeft echter tot doel we hele wereld te islamiseren en overal waar het verschijnt ontstaat onrust.

   Ziet u de verschillen? Nou, voortaan niet meer zo wereldvreemd denken ok?

   Groetjes, Sniper666

  2. toetssteen

   @CR
   Bliksem op wappie! Ik ben areligieus! Ik lijk niet op een blonde Übergermaan, dus waar zwamt u over?
   Christelijk? Ik veeg er mijn harige achterwerk mee af.

 10. CheikhRedo

  Ni28, om uitgebuit te worden moet ik eerst aangenomen worden en dat is nu het probleem.

  1. Ni28

   En waarom is het een probleem? Boeren missen nu al Poolse arbeiders want die lieten zich wel uitbuiten maar leverden goed werk ondanks de Wodka gebruik. Waarom missen zij niet de anderen? Probeer die vraag te beantwoorden. Niet zo goede naam, godsdienstige gedoe maar ook veeleisend. Wat zou het zijn?

 11. CheikhRedo

  Ja sniper666, de paus heeft niet het doel om zieltjes te winnen voor het christendom? En die jehovas dan? De radicale islam is het probleem hier. Hebben jullie niet de oorlog verklaard aan IS? Samen met Bush? Dus wel de oorlog verklaren maar verbaasd zijn over een aanslag? Pfffffff ze hadden het al in 2003 aangekondigd: “jullie bloed zal over jullie akkers vloeien!” Dit is gewoon oorlog dus vallen er slachtoffers dat heb je zelf pas nog gezegd weet je nog?

 12. CheikhRedo

  SNIPER666 IK HEB JOU IN HET VIZIER!! Hahaha. En ik bedoelde al qaida

  1. Sniper666

   @ SjeikRodeo

   Geeft niks ik kan best wat hebben.

 13. Arachne

  De situatie op Schiphol is geen discriminatie maar risico inschatting.

  In een iets verder weg en vreemd land was er op het vliegveld een rij voor de douane met de aanduiding domestic, een met de aanduiding Europeaan en een met de aanduiding overig. Europeaan was voor blanken en overig was Afrikanen. Na de vraag van een Britse of dit niet racistisch was, gaf de douanier als antwoord: dit ons land en dit zijn onze manieren.

 14. Verlazques

  Racisme bestaat overal, de Turken discrimineren Koerden en Armeniërs, in Europa en Amerika worden zwarten gediscrimineerd. In Europa worden moslims gediscrimineerd, in India hebben we het kaste systeem, Engeland trouwens ook nog steeds. Het is dus gewoon menselijk gedrag van alle culturen en alle tijden.

 15. Floris

  Dat werkgevers steeds minder happig zijn op moslims is verklaarbaar. Lees bijvoorbeeld dit relaas van een werkgever die ze ruimschoots de kans gaf maar erop is afgeknapt:

  https://pbs.twimg.com/media/Cx2zYh_WgAA-utg.jpg

  1. zomaar

   dit lijkt mij duidelijk , en tja dan kan men zeggen ze zijn niet allemaal zo , toch de ervaring weerhoud de bazen (het bedrijfsleven) ervan om nog met mensen uit dat geloof in zee (in dienst) te nemen .

   ik denk dat ieder van ons ook wel dit soort van ervaringen heeft met x collega’s, die de islam aanhangen .

 16. Ome Ga

  Sjeik Reedtedom: “Dus wel de oorlog verklaren maar verbaasd zijn over een aanslag? Pfffffff ze hadden het al in 2003 aangekondigd: “jullie bloed zal over jullie akkers vloeien!” Dit is gewoon oorlog dus vallen er slachtoffers dat heb je zelf pas nog gezegd weet je nog?”

  Lekker fris zo’n haatbaardsalafist trol hiertussen. Dreigementen en domme leuter van dat geteisem hebben we reeds genoeg in NL. Er gezellig, en het máákt ook deze site. Niet dus.

 17. stevan55

  ja discriminatie bestaat dat is niets nieuws ik ben ook voorstander dat beste kandidaat baan moet krijgen allen weet niet precies hoe je dat zou moeten regelen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.