Niet nazi’s, maar leden van studentenvereniging Quintus schilderden Leids gaybra-pad over

Leden van de Leidse studentenvereniging Quintus hebben het wegschilderen van het plaatselijke ‘gaybrapad’ op hun geweten. Het waren dus geen neonazi’s, zoals eerder werd aangenomen.

Vorige maand brak er ophef uit in het Zuid-Hollandse Leiden nadat enkele vandalen het plaatselijke regenboogkleurige ‘gaybrapad’ hadden overgeschilderd en de Hitlergroet brachten. Van de daders ontbrak tot dusverre elk spoor, maar aanvankelijk luidde de hypothese dat het zou gaan om neonazi’s. De Dagelijkse Standaard heeft nu echter begrepen van bronnen binnen de studentenvereniging Quintus dat het leden van de bovenvernoemde sociëteit waren.

Het voorval vond plaats in de late uurtjes van de nacht van 16 op 17 oktober. De jongens droegen maskers, en verfden het regenboogkleurige zebrapad – aangelegd ter promotie van homo-tolerantie – rood. Ze droegen maskers en brachten de Hitlergroet. Een omstander die aanwezig was in één van de nabijgelegen cafés, wist het hele tafereel destijds te filmen:

De Gemeente Leiden merkte op geschokt te zijn en deed aangifte tegen de – toendertijd – anonieme jongens. Diezelfde middag werd de rode verf nog weggespoten en wist SP-wethouder Roos van Gelderen te verkondigen: “Leiden blijft tolerant.”

Nu is duidelijk dat het zou gaan om leden van het Quintus-dispuut ‘Sjap Eisjedies,‘ die als onderdeel van de ontgroening hun eerstejaarsstudenten de opdracht hadden meegegeven om te proberen met een zelf te bedenken stunt media-aandacht te behalen. Dit lijkt aardig gelukt, aangezien landelijke media een veelvoud aan artikelen hadden gewijd aan het vandalisme. GeenStijl noemde de daders “amateurnazi’s,”  terwijl Nu.nl het hield op “extreemrechtse jongeren.” Plaatselijk COC-voorzitter Jan Thijs Leeuwrik Nieborg merkte toen ook op:

“Het is raar volk dat zich hiermee bezighoudt. In Amsterdam zijn dit weekeind homo’s in elkaar geslagen, flyers tegen homoseksualiteit uitgedeeld en nu dit in Leiden.”

Bronnen bevestigden vandaag aan De Dagelijkse Standaard dat er binnen Quintus al sinds die avond gevreesd werd dat het echter enkele leden van de eigen studentenvereniging waren. In de afgelopen weken zou dat echter definitief vast zijn komen te staan. Of het bestuur disciplinaire maatregelen heeft getroffen jegens de vernielzuchtige studenten is niet bekend, maar de politie heeft de betrokken leden van de in 1977 opgerichte studentengezelligheidsvereniging aangehouden. Zij zullen waarschijnlijk worden vervolgd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Gustaafff

  Wóóów, Tim heeft een scoop!

 2. Mar

  Dit blijft dus wel overeind:

  “Eén van de figuren bracht toen hij klaar was met het overschilderen van het regenboogzebrapad de Hitlergroet. Het moge duidelijk zijn dat dit een abominabel creatuur is. Sterker nog, in principe is dat zelfs een doodsbedreiging: Hitler vergaste immers niet alleen joden, maar ook zigeuners en, jawel, homoseksuelen.
  Het is dus prima en zelfs bijzonder belangrijk om deze man te confronteren met zijn hatelijke gedrag.”

  1. toetssteen

   @Mar
   Ik zou die groet dan maar brengen met de juiste arm.

   Mevrouw, zelfs op de Joop waren er al een paar die dit voorval wisten te duiden zoals het nu blijkt te zijn. Het lag er ook weer zooo duimendik bovenop!

   @Van Urk

   Studenten hè, laat lekker gaan.

 3. van Urk

  Studenten van de universiteit te Leiden!?…Later als ze “volwassen” zijn doen zij natuurlijk geen Hitler groetjes meer.. want dan gaan ze als rechter, globalist of politicus zelf met hun vingertjes wijzen van: dat mag niet hoor!!!

 4. Gustaafff

  Dit is natuurlijk buitengewoon asociaal… maar waarom een gaybrapad? “Gays” worden geaccepteerd in Nederland. Waarom moet er een zebrapad ontworpen worden om daarmee een andere geaardheid te tonen of te benadrukken?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.