Paul Cliteur staat op: ‘Ik zal getuigen voor Wilders omdat het mijn plicht is’

Het is lang niet gemakkelijk om het tegenwoordig op te nemen voor de vrijheid van meningsuiting. Zeker niet als de vijanden van dit grondrecht Geert Wilders het zwijgen proberen op te leggen. Voor je het weet word je immers op één hoop gegooid met de controversiële PVV-leider, waarna het moeilijker dan ooit voor je wordt om een baan te vinden of een belangrijke, grote opdracht binnen te slepen.

En dat is alleen nog maar het financiële nadeel. Er zijn nog veel nadelen. Wellicht de belangrijkste? Je wordt mogelijk, net als Wilders zelf, een doelwit van radiale moslims.

Zodoende is er bijzonder veel moed voor nodig om het — op indirecte of directe wijze — op te nemen voor Wilders en diens recht om zijn denkbeelden te verkondigen.

Eén van de weinige mensen die deze moed wel hebben is Paul Cliteur, de bekende jurist en opiniemaker. Hij legt uit waarom hij voor kamp Wilders wil getuigen:

“Ik ben mijn hele leven betaald door de Nederlandse staat en samenleving om over de principes van het recht les te geven. Als ik nu geen gehoor zou geven om te getuigen in een zaak van groot publiek belang, zou dat wel een beetje zwak zijn. Ik zie het als mijn burger- en beroepsplicht.”

Dit draait natuurlijk helemaal niet om de vraag of Cliteur het altijd eens is met Wilders of dat hij vindt dat de PVV’er zijn punt op een andere manier had kunnen verwoorden. Nee, het enige wat telt is de vrijheid van meningsuiting. Moet een Nederlander — en een parlementariër al helemaal — beperkt worden in dit recht? Het antwoord daarop luidt natuurlijk: neen. Een vrije samenleving is een goede samenleving. Wilders moet dus kunnen zeggen wat hij wil, zonder dat hij daarvoor vervolgd wordt. De enige beperking is dat je niet mag oproepen tot geweld (zoals veel fundamentalistische imams wél doen!). Voor de rest staat het je vrij om te denken en te zeggen wat je wilt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. poldi

  Nu er eindelijk een bekende jurist als getuige het voor Geert Wilders opneemt mag Nederland volgens de “publieke” omroep NOS en RTL dat blijkbaar niet zien want hun lifestreams doen het niet !
  Zelfs zijn advocaat Knoops valt dat op.
  Wedden dat de lifestreams het weer doen als de tegenstanders van Wilders aan het woord komen !
  Een POLITIEK PROCES en meer is het niet.

  1. Wim

   Ja poldi dat heet linkse dictatuur daarom boycotten we Rusland.
   Zelfs van rechtszittingen van Freisler zijn er nog filmopnamen.
   Ik vroeg me al af, steeds die reclamespots van Rutte bij RTL. wie zou die toch betalen en het afschaffen van Zwarte Piet.

  2. poldi

   De NOS en RTL laten zich wel héél erg kennen
   Ze versterken zelf het van hen bestaande beeld dat ze buitengewoon partijdig zijn en slechts dat uitzenden wat het conservatief linkse deel der natie aangenaam vindt.
   Volgens Elsevier (Syp Wynia) was het een journalistieke overweging om geen lifestream uit te zenden.

 2. zomaar

  en duidelijk stelt hij , dat anders denkende intolerant zijn , en hun intolerantie hier via het gerecht willen bevechten , om hun intolerantie als een gemeengoed in te voeren .

  met gevolg iedere blanke of autochtoon de mond voor altijd gesnoerd zal worden , gevolg iedere vreemde kan zeggen of doen hier wat hij/zij wil .

  zelfs het gerecht is dan aan handen voeten gebonden betreffende een negatieve uitspraak (veroordeling).

 3. Gustaafff

  Waardeloos en partijdig proces.

 4. zomaar

  de rechter had een opmerking (vraag) , wat de heer Paul Cliteur, onder de noemer racisme verstaat ?.

  uiterlijke kenmerking alleen zijn niet meer de leidraad volgens deze rechter , ook cultuur en geloof valt volgens hen onder racisme .

  nu zijn de “denk” leden en Sylvana enz , hier mooi mee genaait !, ZW-piet kan (moet) men zeker zien als onderdeel van onze boze-blanke cultuur , het is immers door traditie met onze cultuur verweven geraakt .

  iets voor alle kleurlingen om over na te denken voor men dit cultuur gebonden kinderfeest overhoop wil halen .

  en anders is onze wetgeving niets anders dan een farce-majeure (poppenkast) waarmee de linkse mens ons , voor wil houden dat wij niet in een linkse dictatuur leven , toch in een democratie .

  1. Wim

   uiterlijke kenmerking alleen zijn niet meer de leidraad volgens deze rechter , ook cultuur en geloof valt volgens hen onder racisme .

   Dan mag wel de hele Islam achter slot en grendel

 5. Niek

  Met de rechterlijke (linkserlijke) macht is. het. overal. hommeles.
  Welkom deze heer Cliteur! Er moet echt eens flink tegengas gegeven worden, nu het nóg kan. Dan hebben wij onze verantwoordelijkheid tenminste gedáán en niet alleen daarover gebept op verjaardagen.

  – De Britse regering heeft een smadelijke nederlaag geleden voor het Britse Hooggerechtshof. Deze heeft bepaald dat het Lagerhuis in moet stemmen met het moment dat de onderhandelingen over Brexit beginnen. De regering gaat in hoger beroep tegen het besluit.

  – Als Illary wint (doet ze niet denk ik, hoewel: rechterlijke macht is ook corrupt) dan moet de High Court binnen vier jaar vervangen worden.
  Deze vijf zeer belangrijke rechters (ong. rond de 70 jaar oud meen ik) worden dan natuurlijk graag weggezet en daarvoor in de plaats komen het meest godloze, anti life, linkse ‘intellect’ om de regels te bepalen, en meer controle voor en door de NWO/globalisten/elites van banken, assurantiën, pharma en andere (olie) industrieën te verkrijgen. Clinton ziet dat nu al graag! De wereld zal ook daardoor veranderen, zeker niet ten goede.

  – Duitsland. Zweden. NL… het houdt niet op de lijst van de corrupte, geld- en macht beluste rechterlijke machten.

 6. Ni28

  Ik had nooit verwacht dat P. Cliteur direct Wilders zou verdedigen maar zijn uitgangspunt is juist en oprecht. Heel goed dat iemand van gewicht het onrecht benoemt en laat zien dat het steeds slechter gaat met de recht voor de meningsuiting en met twee maten gemeten wordt.

 7. poldi

  Elsevier
  ———
  Veel volgers van het proces reageerden verontwaardigd toen bleek dat de verdediging van Cliteur niet wordt uitgezonden door de omroepen. RTL Nieuws en staatsomroep NPO livestreamden de eerste (pro forma) zittingen wel, maar vandaag niet. Eerst zou ‘de sleutel van het mediakastje’ kwijt zijn, zei de rechter.

  Uiteindelijk bleek het toch een ‘journalistieke overweging’ van zowel RTL Nieuws en de NPO om de livestream niet online te zetten. De eerste officiële zitting op maandag kon bijvoorbeeld worden bekeken op NPO Politiek. Een livestream van RTL werd uiteindelijk wel online gezet. Het proces wordt overigens gehouden in een extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

 8. Ni28

  Het niet livestreamen van de verdediging door P. Cliteur door de NOS maakt het een echte politieke proces. Ook de RTL komt niet vrij met verkeerde knopje, wat toevallig. Dat de vooringenomen rechter überhaupt mocht verschijnen maakt het proces nog erger en het is goed dat zij door de advocaat gewraakt is.

 9. toetssteen

  Love mevrouw Belleman!!!

 10. nienke

  Een geweldige man die Paul Cliteur heb hem altijd al bewonderd, eindelijk iemand die zich niet de mond laat snoeren, fantastisch.

 11. Norman Corinth

  In bijgaande tekst wordt Cliteur eenvoudig als domme babbelaar weggezet: https://merijnoudenampsen.org/2016/11/06/de-sofismen-van-cliteur/

  1. Theo345

   Natuurlijk, Norman. Voor iedere mening vind je wel een medestander op het internet. Dat zegt niets.
   Heb jij zelf nog iets tegen het betoog van Cliteur in te brengen, iets dat hout snijdt, en wat je met eigen argumenten kunt onderbouwen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.