Paul Cliteur staat op: 'Ik zal getuigen voor Wilders omdat het mijn plicht is'

Geen categorienov 03 2016, 11:00
Het is lang niet gemakkelijk om het tegenwoordig op te nemen voor de vrijheid van meningsuiting. Zeker niet als de vijanden van dit grondrecht Geert Wilders het zwijgen proberen op te leggen. Voor je het weet word je immers op één hoop gegooid met de controversiële PVV-leider, waarna het moeilijker dan ooit voor je wordt om een baan te vinden of een belangrijke, grote opdracht binnen te slepen.
En dat is alleen nog maar het financiële nadeel. Er zijn nog veel nadelen. Wellicht de belangrijkste? Je wordt mogelijk, net als Wilders zelf, een doelwit van radiale moslims.
Zodoende is er bijzonder veel moed voor nodig om het -- op indirecte of directe wijze -- op te nemen voor Wilders en diens recht om zijn denkbeelden te verkondigen.
Eén van de weinige mensen die deze moed wel hebben is Paul Cliteur, de bekende jurist en opiniemaker. Hij legt uit waarom hij voor kamp Wilders wil getuigen:

"Ik ben mijn hele leven betaald door de Nederlandse staat en samenleving om over de principes van het recht les te geven. Als ik nu geen gehoor zou geven om te getuigen in een zaak van groot publiek belang, zou dat wel een beetje zwak zijn. Ik zie het als mijn burger- en beroepsplicht."

Dit draait natuurlijk helemaal niet om de vraag of Cliteur het altijd eens is met Wilders of dat hij vindt dat de PVV'er zijn punt op een andere manier had kunnen verwoorden. Nee, het enige wat telt is de vrijheid van meningsuiting. Moet een Nederlander -- en een parlementariër al helemaal -- beperkt worden in dit recht? Het antwoord daarop luidt natuurlijk: neen. Een vrije samenleving is een goede samenleving. Wilders moet dus kunnen zeggen wat hij wil, zonder dat hij daarvoor vervolgd wordt. De enige beperking is dat je niet mag oproepen tot geweld (zoals veel fundamentalistische imams wél doen!). Voor de rest staat het je vrij om te denken en te zeggen wat je wilt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten