Verrassing! Asielzoekers veel lager opgeleid dan verwacht, slechts 1 op de 10 krijgt baan

Geen categorienov 04 2016, 8:07
Onderzoek van een denktank bevestigt wat eigenlijk iedereen al wist: de vluchtelingen zijn geen artsen en advocaten, maar bestaan voor een groot deel uit analfabeten zonder enige opleiding.
Het wordt zeer lastig om vluchtelingen te integreren op de arbeidsmarkt. Dat stelt Marc de Vos, directeur van de Vlaamse denktank Itinera. Als er niet snel wordt ingegrepen, dreigt straks een heuse integratiecrisis. Hoe dat komt? Veel asielzoekers hebben nauwelijks een opleiding genoten in het land van herkomst, en spreken bovendien de taal niet. Het wordt dus extreem lastig voor hen om aan het werk te gaan.

"Er werd tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 aangekondigd dat het om hoogopgeleide mensen ging, die gemakkelijk inzetbaar zouden zijn", legt de directeur van Itinera uit. "Dat blijkt niet te kloppen. De groep blijkt erg moeilijk te integreren in de economie."

De oplossing voor dit probleem? De Vos weet wel wat er moet gebeuren: we moeten asielzoekers gewoon nóg meer pamperen! Volgens de Vlaming moeten werkgevers een inspanning leveren om asielzoekers aan een baan te raken, om te voorkomen dat deze mensen uit het zicht verdwijnen en werkloos thuis gaan zitten. Dat is namelijk voor een grote groep nu al het geval. Het is zelfs zó ernstig dat er wordt gesproken van "een noodsituatie".
De directeur van de Vlaamse werkgeversorganisatie Unizo bevestigt dat het moeilijk is voor asielzoekers om zich nuttig te maken op de arbeidsmarkt:

"Het is effectief veel moeilijker gebleken om die groep aan het werk te krijgen", reageert hij in "De ochtend". "We hebben moeten vaststellen dat er onder de vluchtelingen veel meer ongeschoolden en ongeletterden zitten dan gedacht."

Op dit moment heeft minder dan tien procent van de vluchtelingen een baan. Het is natuurlijk bijzonder sneu dat onze Zuiderburen zo verbaasd reageren op het feit dat deze asielzoekers nauwelijks geschikt zijn voor de arbeidsmarkt. Rechtse mensen hadden dit allang voorspeld, maar volgens linkse partijen zouden de vluchtelingen een enorme oppepper geven in de economie. Nu blijkt in Vlaanderen dat dat absoluut niet het geval is: het kost juist extra geld om de laaggeschoolde asielzoekers aan een baan te helpen.
In Nederland is het natuurlijk niet anders. De opvang en integratie van vluchtelingen kost bakken met geld, terwijl het toekomstperspectief voor deze mensen allerminst rooskleurig is: ze spreken de taal niet, zijn laagopgeleid, en komen dus nauwelijks aan een baan. Het is nu tijd om per direct te stoppen met de massa-immigratie van kansloze asielzoekers. Grenzen dicht, voordat dit probleem nog groter wordt dan het al is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten