"Boze blanke oude man" is een fabeltje: PVV grootste partij onder jongeren en populair bij allochtonen

Geen categoriedec 30 2016, 18:02
Het is in de linkse media populair om de "boze blanke man" de schuld te geven van de opkomst van populistische partijen. De feiten wijzen echter uit dat de PVV juist populair is onder jongeren, vrouwen en allochtonen.
Het is een bekend riedeltje, zeker sinds de overwinning van Donald Trump. Populistische rechtse partijen zouden hun opkomst te danken hebben aan "boze blanke mannen" die niet tegen verandering kunnen. Deze laagopgeleide racistische kiezers zouden op de PVV stemmen omdat ze er niet met hun tijd meegaan, is het linkse frame. Als we echter naar de feiten kijken, blijkt de PVV helemaal geen partij van "boze blanke mannen" te zijn: er stemmen relatief veel allochtonen op de partij, en bij kiezers onder de 35 jaar oud is de PVV zelfs de grootste partij.
Dat schrijft Sywert van Lienden, bekend van zijn optredens bij De Wereld Draait Door. In tegenstelling tot het imago van de PVV stemmen er bovengemiddeld veel allochtonen op de partij: in 2012 stemde 11,8 procent van de niet-Westerse allochtonen op de PVV. Bij autochtonen stemde 10,3 procent op de partij van Geert Wilders. De PVV is dus zelfs populairder onder allochtonen dan onder autochtonen, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd.
Bovendien stemmen er meer vrouwen dan mannen op de PVV, schrijft Van Lienden. Cijfers wijzen uit dat in 2012 vrouwen iets oververtegenwoordigd waren in het PVV-electoraat. Het verhaal van de "boze blanke man" is dus echt faliekante onzin.
PVV-Kamerlid Martin Bosma verheugt zich op Twitter over de cijfers, en concludeert dat de PVV de partij van de toekomst is. De partij is immers zeer populair onder jongeren, en als ze die steun weet te behouden kan de PVV rekenen op een solide achterban voor de komende jaren. Dat is voor sommige partijen wel anders: het CDA heeft nauwelijks aanhang onder jongeren en moet zich dus ernstige zorgen gaan maken.
https://twitter.com/Martinbosma_pvv/status/814766802811191296
Mocht iemand dus beweren dat de PVV een partij voor "boze blanke mannen" is, confronteer ze dan met deze feiten. Wat je ook van de PVV vindt, het is belachelijk dat de kiezers van de partij worden weggezet als een stel tokkies terwijl de PVV al maandenlang de grootste partij in de peilingen is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten