Dementerende Donner opent aanval op GeenPeil: 'Democratische partij is gevaar voor democratie!'

Geen categoriedec 08 2016, 7:31
Is Piet Hein nog wel helemaal goed bij zijn bakkes of doen we er verstandig aan om hem op te laten nemen in een verpleeghuis? Het liefst natuurlijk een tehuis waar bewoners maximaal drie keer per dag naar de WC mogen.
Piet Hein Donner, vroeger minister van Justitie voor het CDA en tegenwoordig vicepresident van de Raad van State, bewijst maar weer eens dat het politieke establishment werkelijk totaal gestoord is:

Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, vindt dat de nieuwe politieke partij GeenPeil "het einde van de democratische rechtsstaat inluidt zoals wij die kennen". Hij zei dat vandaag in een toespraak in het Provinciehuis van Zuid-Holland. Omroep West was erbij.

De reden? GeenPeil-lijsttrekker Jan Dijkgraaf heeft gezegd dat parlementariërs van GeenPeil als een soort van "levende stemkastjes" zullen fungeren. Zoals wij eerder al schreven is dat enigszins problematisch in verband met de Grondwet, maar Donner gaat natuurlijk weer veel veel veeeeel te ver. Ja, je kunt stellen dat dit "met last" stemmen is, wat niet toegestaan is. Wellicht dat GeenPeil daar tekst en uitleg over kan geven.
Oh wacht, dat hebben ze al gedaan:
screen-shot-2016-12-08-at-09-16-33
In het verleden stelde de Grondwet dat Kamerleden "zonder last en ruggespraak" moesten stemmen. Dat laatste voorbehoud is er in de jaren 80 uitgehaald. Volgens de partij kan er nu dus wel ruggespraak zijn en is het stemmen volgens de uitslag van het interne referendum géén last. Je kunt met elkaar van mening verschillen over de correcte interpretatie van het woord 'last,' maar wat Donner roept is natuurlijk gewoon knettergek.
Lees maar mee:

Donner denkt dat de aanpak van GeenPeil ertoe leidt dat activisten en radicalen het in de partij voor het zeggen krijgen. Na afloop van zijn toespraak zei hij tegen Omroep West: "Ik waarschuw niet voor GeenPeil, maar ik waarschuw voor dat idee. Besluiten die daar worden genomen, kunnen op den duur leiden tot grote lasten, grote schade voor de hele samenleving. Dat doe je niet op deze wijze."

Met alle respect -- nou ja, eigenlijk niet -- maar dan ben je dus echt helemaal van het padje. Donner is doodsbang voor de gewone kiezer -- het volk! -- maar vergeet blijkbaar te kijken naar de huidige situatie. Hoe, meneer Donner, kan 'het volk' er in vredesnaam een grotere puinhoop van maken dan de boven-ons-gestelden die het nu voor het zeggen hebben?
En dan nog iets: denkt Donner nou echt dat zijn CDA de verkiezingen kan winnen door kiezers te vertellen dat ze voor geen cent worden vertrouwd? Want dat is natuurlijk precies wat hij doet. Hij zegt eigenlijk dat het volk oliedom is en die hele lastige politieke kwesties (zoals: mag oma vaker dan drie keer naar het toilet of niet?) maar over moet laten aan de zelfverklaarde experts die juist de problemen hebben veroorzaakt waar we nu mee te kampen hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten