Dementerende Donner opent aanval op GeenPeil: ‘Democratische partij is gevaar voor democratie!’

Is Piet Hein nog wel helemaal goed bij zijn bakkes of doen we er verstandig aan om hem op te laten nemen in een verpleeghuis? Het liefst natuurlijk een tehuis waar bewoners maximaal drie keer per dag naar de WC mogen.

Piet Hein Donner, vroeger minister van Justitie voor het CDA en tegenwoordig vicepresident van de Raad van State, bewijst maar weer eens dat het politieke establishment werkelijk totaal gestoord is:

Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, vindt dat de nieuwe politieke partij GeenPeil “het einde van de democratische rechtsstaat inluidt zoals wij die kennen”. Hij zei dat vandaag in een toespraak in het Provinciehuis van Zuid-Holland. Omroep West was erbij.

De reden? GeenPeil-lijsttrekker Jan Dijkgraaf heeft gezegd dat parlementariërs van GeenPeil als een soort van “levende stemkastjes” zullen fungeren. Zoals wij eerder al schreven is dat enigszins problematisch in verband met de Grondwet, maar Donner gaat natuurlijk weer veel veel veeeeel te ver. Ja, je kunt stellen dat dit “met last” stemmen is, wat niet toegestaan is. Wellicht dat GeenPeil daar tekst en uitleg over kan geven.

Oh wacht, dat hebben ze al gedaan:

screen-shot-2016-12-08-at-09-16-33

In het verleden stelde de Grondwet dat Kamerleden “zonder last en ruggespraak” moesten stemmen. Dat laatste voorbehoud is er in de jaren 80 uitgehaald. Volgens de partij kan er nu dus wel ruggespraak zijn en is het stemmen volgens de uitslag van het interne referendum géén last. Je kunt met elkaar van mening verschillen over de correcte interpretatie van het woord ‘last,’ maar wat Donner roept is natuurlijk gewoon knettergek.

Lees maar mee:

Donner denkt dat de aanpak van GeenPeil ertoe leidt dat activisten en radicalen het in de partij voor het zeggen krijgen. Na afloop van zijn toespraak zei hij tegen Omroep West: “Ik waarschuw niet voor GeenPeil, maar ik waarschuw voor dat idee. Besluiten die daar worden genomen, kunnen op den duur leiden tot grote lasten, grote schade voor de hele samenleving. Dat doe je niet op deze wijze.”

Met alle respect —  nou ja, eigenlijk niet — maar dan ben je dus echt helemaal van het padje. Donner is doodsbang voor de gewone kiezer — het volk! — maar vergeet blijkbaar te kijken naar de huidige situatie. Hoe, meneer Donner, kan ‘het volk’ er in vredesnaam een grotere puinhoop van maken dan de boven-ons-gestelden die het nu voor het zeggen hebben?

En dan nog iets: denkt Donner nou echt dat zijn CDA de verkiezingen kan winnen door kiezers te vertellen dat ze voor geen cent worden vertrouwd? Want dat is natuurlijk precies wat hij doet. Hij zegt eigenlijk dat het volk oliedom is en die hele lastige politieke kwesties (zoals: mag oma vaker dan drie keer naar het toilet of niet?) maar over moet laten aan de zelfverklaarde experts die juist de problemen hebben veroorzaakt waar we nu mee te kampen hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Donald Troef

  Onze democratie is een representatieve democratie. Betere democratische modellen moeten nog worden uitgevonden. De idiote vorm van democratie die Geen Peil introduceert is daarmee in strijd.
  Donner constateert dus een feit.

  1. umhnz

   Het liefst heeft men hier een mening en dus stemgedrag, wat met de dag wisselt, laat we zeggen niveau DDS.
   Vandaag zijn we tegen Trump, morgen vinden we hem een ziener.

  2. Sniper666

   @ DD

   Nee, we hebben hier een particratie. Lees daar eens over en zie wat voor misbruik deze vorm met zich mee brengt.

 2. Gustaafff

  Donner heeft groot gelijk. Een volksvertegenwoordiger wordt voor vier jaar verkozen en dient in wezen zijn of haar achterban. Dit soort zweverige ideeën zijn te gek voor woorden en praktisch niet haalbaar.

  Dhr. Van Galien speelt ook weer eens op de man, i.p.v. op de kritiek.

  1. zomaar

   en hoe zijn hun achterban dienen hebben wij in de tijd van Jan-Peter.Balkenende gezien en meegemaakt, en nu van Rutte .

   betreffende gehouden referendums.

   1. Gustaafff

    @zomaar, en toch is Rutte tot twee keer toe verkozen als premier. En Balkenende tot drie keer toe.

 3. Ni28

  Die CDA-ers worden op hun oude dag niet slimmer. Donner gaat van Agt achterna.

 4. Wachteres

  http://www.volkskrant.nl/politiek/donner-blijft-bij-omstreden-uitspraak-over-sharia~a2446559/

  Donner, destijds minister van Justitie, zei in 2006 in een interview met Vrij Nederland: ‘Als tweederde van alle Nederlanders morgen de sharia zou willen invoeren, dan moet die mogelijkheid toch bestaan?’ Hij noemde dat ‘de essentie van democratie’. Donner noemde verder de reactie van veel mensen op de komst van de islam ‘extreem’ en zei een nieuwe, islamitische zuil met open armen te zullen ontvangen.

  Die uitspraken werden opgevat als een steunbetuiging aan de multiculturele samenleving en veroorzaakten commotie. Toenmalig zelfstandig Kamerlid Geert Wilders vroeg zich in schriftelijke vragen af of Donner ‘deze uitspraak bij volledig bewustzijn heeft gedaan’ en dreigde met een motie van wantrouwen.

  Donner blijft bij omstreden uitspraak over sharia

  CDA-minister Donner van Integratie houdt zijn omstreden uitspraken uit 2006 over de mogelijkheid van invoering van islamitische rechtspraak in Nederland overeind. Die zijn volgens hem niet strijdig met de deze week openbaar gemaakte nieuwe visie van het kabinet op de integratie.

  Donner is altijd al een mafketel geweest.

  1. umhnz

   Als tweederde van alle Nederlanders.
   .
   U schijnt nogal problemen te hebben met democratische principes, welke niet met uw ideeën overeenkomen.
   U weet wel, als 2/3 van het volk iets wil, vindt u dat er niet naar het volk geluisterd moet worden.

   1. Gustaafff

    @umnhz, precies. Als een meerderheid in maart Wilders tot premier kiest, doen we dat ook.

 5. Beukman

  Ik verdenk Dijkgraaf ook van luiheid. Voor een riant salaris, opgehoest door de hard zwoegende belastingbetaler, een beetje voor stemkastje gaan zitten spelen!
  Van een volksvertegenwoordiger verwacht ik dat hij zich inleest, debatteert, netwerkt, contact houdt met zijn kiezer. De stem die ik hem geef is ook een stem van vertrouwen dat hij zich voor mijn en onze belangen gaat inzetten.
  Dijkgraaf beschaamt dit vertrouwen. Wat een waardeloze vent.

  1. Donald Troef

   Dijkgraaf solliciteerde eerst bij 50-plus en toen dat niet lukte begon de charlatan voor zichzelf. Doel is een prettig salaris voor weinig werk.

   We hoeven er niet aan te twijfelen dat er genoeg rechtse tokkies zijn die hem dat voor hem mogelijk kunnen maken.
   De rechtse tokkie loopt overigens wel het risico van ferme keuzestress: straks kan hij kiezen uit FVD, GS, NW, VNL en PVV. Allemaal even plat en populistisch, dus allemaal reuze aantrekkelijk.

   1. Wachteres

    Ach, Simon moet zijn politiekcorrecte superioriteitsgevoelens weer even kwijt.

    Dat lucht op! Is het trouwens nodig onder twee synoniemen te schrijven?

  2. Gustaafff

   Eens met Beukman. Een backbencher – die op wat stemmen en bekritiseren verder niets hoeft te doen – verdient altijd beter dan een Metro-columnist.

  3. Sniper666

   @ Beukman

   Onzin. Hij heeft optimaal contact met de kiezer. Sterker nog, de kiezer mag bepalen hoe hij gaat stemmen. En hij doet daarmee dus optimaal recht aan de wil van de kiezer. Lijkt me heel democratisch.

 6. Peter Selie

  ‘Royal-Elite Gangster familie’ (Video) lid van de Raad van Staten.

  https://youtu.be/zeL_qeMTpZo

 7. Wachteres

  Als tweederde van alle Nederlanders …

  Dat is precies de reden waarom ik me altijd zal blijven verzetten tegen de instroom van moslims met voormiddeleeuwse achterlijke opvattingen.

  Op een gegeven ogenblik zullen partijtjes als DENK – of nog erger – een meerderheid vormen en kunnen eisen dat vrouwen in een boerka gaan lopen, om maar een afschrikwekkend voorbeeld te noemen.

  Het is duidelijk dat Donner hier geen bezwaar tegen heeft – democratie nietwaar – en politiekcorrect blijkbaar ook niet.

  Daarom zijn zij ook hét grote gevaar voor onze vrije westerse samenleving.

  1. Donald Troef

   Je bent in elk geval een mafketel als je de redenering van Donner verwerpt. Als tweederde van de samenleving de sharia (wat dat ook precies moge zijn) wil invoeren en je blokkeert die wens is er geen sprake meer van democratie. Als tweederde van de Nederlanders op de PVV stemt en die wil de Grondwet zodanig aanpassen dat de islam wordt verboden denk ik ook dat er weinig anders op zit. Dat blokkeren vergt een fascistische staatsgreep of iets dergelijks en dat is het einde van de democratie. Je kunt met water geen vuur aansteken en met de democratie geen staatsgreep organiseren.

   Donner, die nooit onzin spreekt, wees eenvoudig op de kern van de werking van de parlementaire democratie. Het is absurd die logische redenering op te vatten (zoals door veel domoren is gedaan) als een pleidooi voor invoering van de sharia of de multiculturele samenleving. Om dat misverstand te vermijden zei hij dat in het interview ook nog een keer expliciet bij. Dat dit voor de simpele zielen van de PVV niets uitmaakt is bekend, die hebben een filter in hun oren laten plaatsen die regelt dat alleen het gebral van hun Grote Leider wordt opgevangen.

   1. Wachteres

    Precies, Simon en dat is de reden waarom het rampzalig is voor onze vrije samenleving om miljoenen primitivo’s binnen te halen die niets met democratie hebben. Noch Donner, noch jij kunnen/willen dat blijkbaar begrijpen.

    Het is duidelijk dat heel politiekcorrect daar geen idee van heeft: We denken en willen toch allemaal hetzelfde?

    Op basis van onze democratie kunnen de achterlijken uiteindelijk hun dictatuur invoeren.

    Nu al gebruiken ze onze democratie op die manier.

    Typisch trouwens dat je altijd je gelijk moet halen door andersdenkenden te beledigen.

    Of is dat de diepste reden waarom politiekcorrect anderen geen eigen mening gunt?

    In feite een grote onzekerheid over hun eigen opvattingen?

    1. Donald Troef

     Ik zie dat moslims in ons land functioneren als burgemeester, bewindspersoon, Kamerlid, wethouder en raadslid. In die rollen spreken ze over het algemeen een veel meer democratische en rechtsstatelijke taal dan de politici die jij hier toejuicht. Ik ben ook niet vergeten hoe hartstochtelijk je mij hier toejuichte toen ik voor de grap me profileerde als een Mussert die hier bepleitte volksvreemde elementen te verwijderen, moslims op te sluiten en te deporteren en een staatsgreep uit te voeren nadat Wilders de meerderheid in het Kabinet had verworven.
     Jij bent dus wel de laatste die hier over democratie en rechtsstaat moet preken, je deugt op dit punt namelijk voor geen meter.

     1. Gustaafff

      @DT, exact. De figuren die jij enige tijd geleden ontmaskerde als religie-onderdrukkers en neonazi’s hebben zelf het hoogste woord over vrijheid en democratie. Wachteres, Floris en wat dies meer zijn reeds gruwelijk door de mand gevallen.

     2. Sniper666

      @ Donald Droef

      Ik zie dat u een groot liefhebber bent van moslims in bestuursfuncties. Emigreer lekker naar Saoedi ofzo, dan kunt u lekker genieten van de resultaten.

     3. Gustaafff

      @sniper666,

      Doe ajb niet zo flauw. Aboutaleb, Arib en Marcouch zijn prima vakmensen en goede bestuurders. Als moslim kun je uitstekend functioneren. Mits je je geloof maar niet in de weg laat staan – op z’n Kuzu’s. Dan wordt het tamelijk problematisch. Dat is wat we bij DENK zien.

     4. Sniper666

      @ Gustaaafff

      Dat is niet flauw. Die lui zijn super gevaarlijk.

     5. Gustaafff

      @sniper66,

      Als je het over Kuzu hebt – zijn standpunten zijn een gevaar voor Nederland. Maar verder is het een ongevaarlijke hypocriete zeurpiet. Wat jij gevaarlijk vindt aan Aboutaleb – de man die kick out zwarte piet verbood – aan Arib – de voorzitster die DENK op hun kop geeft – is me volstrekt onduidelijk.

     6. Wachteres

      Je kletst uit je politiekcorrecte leugennek. Ik heb heel duideijk gemaakt dat ik je meteen doorhad. Cynisme is blijkbaar aan jou niet besteed.

      Toen en nu wist/weet ik dat Donald Troef Simon is.

      “Volksvreemde elementen te verwijderen, moslims op te sluiten en te deporteren en een staatsgreep uit te voeren”.

      In dit geblaat van jou herken ik me totaal niet

     7. Gustaafff

      @wachteres, pissig dat je erin getrapt bent? Dit klinkt namelijk allesbehalve overtuigend.

     8. umhnz

      Wachteres: Toen en nu wist/weet ik dat Donald Troef Simon is.

      Hallo, u noemt nogsteeds verschillende mensen Simon oftewel u liegt dat het gedrukt staat.

      Wachteres: In dit geblaat van jou herken ik me totaal.
      Hoor ik ergens een haan kraaien?

      Wachteres: Typisch trouwens dat je altijd je gelijk moet halen door andersdenkenden te beledigen.

      Mocht ik hier een lijst van de door u hier neergekalkte beledigingen plaatsen, werd het een lijst waar zelfs Peterselie de lengte niet van zou kunnen overtreffen

      Conclussie: U blijft volharden in uw eigen leugens, u heeft geen enkele realiteitszin en verlogent continu uw eigen uitspraken en opvattingen.

    2. Gustaafff

     Op de één of andere manier schijnt onze oude wachteres een obsessie met de islam te hebben. Waar het ook over gaat, Wachteres weet het op de islam te betrekken. Donner keurt GeenPeil af en Res ziet haar kans schoon om een Sharia-link van tachtig jaar geleden tevoorschijn te toveren.

     Behalve als de islam eens positief in het nieuws is. Angstig keert ze dan naar ongure websites terug om de zoveelste smurrie op dit forum te copy/paste-en.

    3. Sniper666

     @ Gustaafff

     Heer Aboutaleb heeft twee gezichten. Hij doet zich voor als een liberale moslim, maar in zijn privé­ is het een religieus conservatief. En dat is super gevaarlijk.

     1. Gustaafff

      @sniper666, jij bent op de hoogte van zijn privé-leven?

      Bizar.

     2. Sniper666

      @ Gustaafff

      In 010 weet men meer.

    4. Peter Selie

     Laat je toch niet elke keer uit je tent lokken door Simon Wachteres, deze vruchteloze discussies leiden nergens toe, laat voor één keer zien dat je de wijste bent.

 8. Viertel

  Sommige reageerders maken er wel een ongelofelijk grote jij-bak van, zeg. Inderdaad, ik vond dat Donner in 2006 een foute uitspraak deed. Maar deze keer heeft hij wel gelijk. De beide Jannen (Roos en Dijkgraaf) zijn gewoon avonturiers, die op kleuterniveau politiek willen bedrijven. Voor de poen, maar vooral voor de aandacht. Publiciteitsgeil van top tot teen. Inhoudelijk hebben ze niets te bieden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.