Ja hoor, Vladimir: Poetin belooft geweldig antidopingsysteem maar ontkent fraude nog steeds

Kan iemand deze aankondiging serieus nemen?

In de categorie “maak dat de kat wijs”: de Russische president Vladimir Poetin sprak vandaag tijdens zijn State of the Union-achtige speech niet alleen maar over het zogenaamde gevaar dat andere ‘imperialistische’ landen zouden vormen voor Rusland. Uiteraard was dat wel de kern van zijn betoog: een urenlang jankverhaal over hoe vriendelijk Rusland is tegenover andere landen en hoe ondankbaar die landen wel niet allemaal zijn.

Dat zou je met wat zelfspot nog het ‘serieuze’ gedeelte van de speech kunnen noemen. Daarna kwam echter een bericht dat je met de beste wil van de wereld nog niet zonder een stevige grijns kunt aanhoren: Rusland gaat een modern antidopingsysteem invoeren.

Wacht even: een antidopingsysteem? Dat moet toch een grap zijn. Horen we dit uit de mond van de president van het land dat bij de Olympische Winterspelen in Sochi massaal dopingtests manipuleerde door de bloedmonsters stiekem om te ruilen met ‘schone’, dopingvrije monsters? Ja, dat is het Rusland waar we het over hebben. Je zou toch denken dat de Russen sindsdien hebben gewerkt aan een nóg beter systeem om de sportwereld voor de gek te houden, maar als we ome Vladimir mogen geloven gaat Rusland keihard de strijd aan met oneerlijke sporters.

Een tip: geloof hem niet.

Je kunt je namelijk afvragen: waarom opeens? Waarom zou Rusland nu opeens by the rules willen gaan spelen? Goed, ik ben niet zo cynisch om te denken dat niemand zijn leven kan beteren: ook voor de Russische sportwereld zie ik wel een scenario waarin alles meer of minder eerlijk zal verlopen. Voordat je aan verbetering gaat werken, moet je echter toegeven dat er iets mis is. Logisch: wat valt er te verbeteren als alles nu toch perfect is? En dat is precies waar de Russen zichzelf in de vingers snijden. Poetin houdt nog steeds steevast vol dat het allemaal wel meeviel met het dopinggebruik van de Russische athleten, en de overheid van mother Russia had er natuurlijk al helemaal niets mee te maken. Ja hoor.

Dat klinkt mij een beetje als een veroordeelde crimineel die zegt “ik heb niemand vermoord, maar ik beloof het niet meer te doen”. Net als in dit geval is de kans op verbetering nul, en dat is ook precies de taktiek: bij de volgende Spelen, wanneer er weer massaal dopinggebruik zal worden vastgesteld bij Russen, zal Vladimir die onderzoeken zo lang mogelijk voor “ongegrond” verklaren, verwijzend naar zijn geweldige nieuwe systeem dat doping onmogelijk heeft gemaakt. En zo kan hij ook volgende keer weer vrolijk doorgaan met zijn vuile trucjes.

Maar dat zijn we inmiddels wel van hem gewend, of het nou om Sochi of de Krim gaat.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. toetssteen

  Brabbelbrabbel, het gaat om een hartfunctieondersteunende medicatie die de Yanks maar niet in handen kunnen krijgen. Maar goed, dood neervallen is beter…, toch?
  Nee u gaat er niet harder van rennen, niet harder van fietsen, hoger springen en vul de blabla maar in.

  Scribent moet inzien dat het om geheel wat anders gaat dan de schone schijn. En echt meldonium is een hartfunctie ondersteunend middel. Het beste tot op heden, maar het patent is in Russische berenklauwen.

 2. Bes Tolen

  De beschuldigingen hebben tot minder toegang van Russische atleten tot de Olympische Zomerspelen geleid. Alleen leken de beschuldigingen onwaarachtig. Een nonsens verhaal over een buizensysteem en een onsamenhangend verhaal over verboden middelen. Als eersten werden Sotsji gouden medaillewinnaars Zubkov en Legkov genoemd als overtreders. Zij konden dadelijk hun onschuld aantonen.
  Amerikanen zijn experts in het bedenken van onwaarachtig aandoende wijdlopige en intensieve verhalen. Hopelijk houdt dat met Trump als president op. Het zal wel tegen vallen. Het euvel is al van oude datum. Het motto is dat uiteindelijk iedereen de beschuldigingen gaat geloven. Miloseviç werd er van beschuldigd, dat hij vijf oorlogen was begonnen. Onjuist. Te beginnen met de oorlog in Slovenië. Wel die begonnen Slovenen wat duidelijk aantoonbaar is. Ik ga er dus van uit, dat het steeds de VS is maar andere landen doen ook in dat spel mee. Zo ook in Joego Slavië. Als tweede of zoveelste rangs. Zo word je deelgenoot.
  Het gaat vaak om een belangenstrijd waar het overgrote deel van de mensen, ook van de eigen mensen, niets mee op schiet. Foute belangen worden gediend en dat leidt niet in het minst tot problemen in het westen zelf.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.