Kuikentje favoriet om nieuwe lijsttrekker PvdA te worden, maar ook Wilders-hater Marcouch heeft 'belangstelling'

Geen categoriedec 12 2016, 8:00
Het wordt een spannende strijd tussen Kuiken en Marcouch.
Nu hoor ik de gemiddelde lezer denken: Kuiken? Denken ze erover om een baby-kip fractievoorzitter te maken nu Diederik Samsom ermee is opgehouden? Nou nee, het gaat om ene Attja Kuiken, PvdA-woordvoerder asiel en immigratie. Volgens 'ingewijden' is zij de grote favoriet om het stokje over te nemen van Didi.
Om 14:00 uur neemt de fractie daadwerkelijk afscheid van Samsom ('dahaaag, Didi, don't let the door hit you on your way out!'). Hilarisch genoeg is het nog lang niet zeker dat hij zelf aanwezig zal zijn bij zijn afscheid.
Dat is nou weer typisch PvdA, natuurlijk. Wel heel blij aandacht opeisen als je wint, maar als je eruit wordt gewerkt laat je het allemaal aan je voorbijgaan en stel je zelfs je collega's niet eens in staat om je een prettige toekomst te wensen. Triest.
Hoe dan ook, het is niemand duidelijk waarom Kuiken beschouwd wordt als dé favoriet om Samsom tijden op te volgen als fractieleider. Nou ja, behalve dan dat ze vrouw is. Want de PvdA wil nu natuurlijk een charme-offensief lanceren voor de vrouwelijke stem. Dat mag ook wel; geen van de kandidaten voor het lijsttrekkersschap was vrouw. Vrouwelijke kiezers konden daardoor weleens het beeld krijgen dat ze niet genoeg gewaardeerd worden door de sociaaldemocraten. Om dat te voorkomen wil de PvdA-leiding Kuiken ongetwijfeld even naar voren schuiven, waarna ze na de komende verkiezingen weer stilletjes kan verdwijnen.
Vandaar dus dat zij de favoriet is. Maar ook Marcouch heeft natuurlijk wel degelijk kans. Ahmed is al jaren dé knuffelmarokkaan van de PvdA, ook al is hij eigenlijk gewoon een Wilders-hatende dictator-in-spé. En ja, bij de PvdA hebben ze er nu natuurlijk enorm veel behoefte aan om de islamitische achterban toch maar een presentje te geven. Doen ze dat niet, dan loopt een groot deel van de Turkse en Marokkaanse achterban ongetwijfeld over naar DENK. Voor de PvdA zou dat werkelijk desastreus zijn (wat mij dan bijna zo ver krijgt dat ik DENK een beetje begin aan te moedigen).
Hoe dan ook, uiteindelijk maakt het allemaal natuurlijk maar weinig verschil. De PvdA is tegenwoordig een marginaal partijtje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten