LIVEBLOG: Schuldig! Dagelijkse Standaard volgt uitspraak ‘minder Marokkanen’-proces Wilders

Op vrijdagochtend 11 uur begon in de rechtbank Schiphol de uitspraak in de zaak tegen Geert Wilders om zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken. De Dagelijkse Standaard houdt u hier de hele tijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het vonnis. Wilders is schuldig bevonden voor groepsbelediging op 19 maart 2014, maar vrijgesproken wat betreft het aanzetten tot haat. De rechtbank vindt het echter niet gepast om een straf op te leggen.

12:43:

De liveblog is inmiddels ten einde gekomen, maar een uitgebreide en scherpe nabeschouwing van onze nieuwste redactrice Alina Sedee is hier te vinden!

12:00:

Het Openbaar Ministerie is in ieder geval dik tevreden met de uitspraak! Logisch: de geldboete zou weinig toevoegen, het gaat om de symbolische waarde van deze uitspraak. Dit gaat grote gevolgen hebben.

11:42:

Wilders heeft zich uitgelaten over het vonnis. Toon over de rechters wordt er niet positiever op. Zijn eerdere negatieve toon richting de rechters heeft ongetwijfeld meegeteld bij het bepalen bij de uitspraak: het begon met een berisping van onder andere zijn tweets over de rechter en het proces in het algemeen.

11:39:

Vanochtend liet Wilders nog weten sowieso door te gaan, wat het vonnis ook zou worden. Wordt interessant om te zien hoe deze uitspraak hem daarin zal beperken in de toekomst: etniciteit onder ras scharen zal het in ieder geval een stuk lastiger maken.

11:37:

Advocaat Knoops heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. Nog geen reactie van Wilders zelf.

11:30:

Het vonnis is ten einde, precies een half uur na aanvang. Dus: wel schuldig aan groepsbelediging op 19 maart 2014, maar Wilders krijgt geen straf opgelegd. Terecht of onterecht?

11:28:

Schuldig verklaard, maar zonder oplegging van straf. Soortgelijke zaken hier niet relevant, want geen rechtstreekse schade zoals in die zaken wel het geval is. Alle personen die onderdeel van de groep (Marokkanen) zijn zouden hier slachtoffer zijn. Belediging was echter niet specifiek genoeg voor individuele slachtoffers om schadevergoeding te ontvangen.

11:25:

“Wilders heeft bijgedragen aan een verdere polarisatie van onze samenleving” aldus rechter. Welke straf hangt hieraan vast?

11:23:

Niet bewezen dat de uitlatingen in een interview op 12 maart strafbaar zijn, want die uitspraken waren minder doordacht dan bij de voorbereide partijbijeenkomst.

11:22:

Wel vrijspraak wat betreft aanzetten tot haat: hier niet van toepassing. Kan wel aanzetten tot discriminatie. Wel schuldig op dat punt dus.

11:21:

Uitlatingen Wilders niet beschermd door vrijheid van meningsuiting. Wilders heeft zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging.

11:20:

Beledigend en in een kwalijke context. Kan Wilders veroordeling nog ontlopen?

11:19:

Conclusie rechtbank: uitspraak heeft geen toevoeging voor publiek debat gehad.

11:18:

‘Minder Marokkanen’ niet terug te vinden in het PVV-partijprogramma: alleen criminele Marokkanen worden daar genoemd. Geen campagne-uitspraak dus.

11:16:

Wilders heeft zijn uitspraken gedaan terwijl hij wist dat dit de nationale televisie zou halen. Wist dus dat het een grote impact zou hebben. Die omstandigheden maken het extra kwalijk. Zou minder erg zijn geweest als het in een debat was gebeurd.

11:15:

Sprake van groepsbelediging! Aangiftes hebben overigens geen invloed gehad op die interpretatie, aldus de rechters.

11:13:

Bewuste keuze om drie rethorische vragen te stellen en te eindigen met die over Marokkanen. Ook de keuze om het niet specifiek over criminele Marokkanen te spreken zou bewust zijn.

11:10:

Nationaliteit valt ook onder ras volgens het Nederlandse wetboek, aldus de rechters. “Naar ons oordeel gedoeld op etniciteit, en dus ras”. Niet gedoeld op staatsnationaliteit van Marokko.

11:09:

‘Minder Marokkanen’ geregisseerd spel. Geen spontane uitspraak dus.

11:08:

Het OM heeft het recht om Wilders te vervolgen, aldus de rechters.

11:06:

Rechters nemen het Wilders zeer kwalijk dat hij zich op Twitter negatief heeft geuit over het proces en de rechters. “Een gekozen wetgever onwaardig”.

11:05:

Rechter: als een politicus over de grens gaat betekent dat niet dat zijn vrijheids van meningsuiting begrensd wordt, betekent dat hij zich aan de wet moet houden.

11:03:

Rechters beginnen met een praatje over het belang van de vrijheid van meningsuiting, maar dat hier wel beperkingen aan kunnen worden opgelegd. Richting is meteen gezet.

11:00:

Het is 11 uur, de zaak gaat van start: rechters komen binnen en advocaat Maarten ’t Sas is namens de verdediging aanwezig.

10:56:

Slechts één iemand van de 6000 mensen die aangifte hadden gedaan tegen Wilders is vandaag naar de rechtbank gekomen. Je kunt je afvragen in hoeverre ze hun aangiftes zelf nou echt serieus nemen.

10:53:

Er staan verrassend weinig betogers voor de rechtbank, aldus de Telegraaf: slechts twee mensen hebben de moeite genomen om op te komen dagen. Ze hebben een bord met “En… willen jullie meer of minder politieke processen?” erop. Duidelijk aan wiens kant ze staan vandaag.

10:48:

Er lijkt in ieder geval iemand anders van het advocatenkantoor van Knoops aanwezig te zijn vandaag.

10:45:

Noch Wilders, noch zijn advocaat Knoops zal vandaag bij de zitting aanwezig zijn, maar er zou wel iemand anders namens de verdediging aanwezig zijn. Wie dat zal zijn is echter nog de vraag. Knoops moet bij een andere zaak zijn, Wilders heeft geen reden aangegeven.

Vooraf:

Al sinds 2014, toen Geert Wilders zijn uitspraken deed tijdens een bijeenkomst, wordt de PVV-voorman van alle kanten belaagd om zijn vermeende oproep tot minder Marokkanen in Nederland. ‘Groepsbelediging’, ‘aanzet tot haat’ en ‘discriminatie’ worden hem ten laste gelegd door het OM, dat eist dat hij een boete van 5000 betaalt – fors hoger dan het bedrag dat normaal voor zoiets staat, maar gezien de ‘invloedrijke status’ van Wilders zou hier een uitzondering gemaakt moeten worden.

Het gaat om een uiterst ingewikkelde zaak, en dat zit hem vooral in de interpretatie van bepaalde termen: kun je Marokkanen – een nationaliteit – eigenlijk wel neerzetten als een ‘ras’ om het als discriminatie te kunnen bestempelen? Mede daarom kan de uitspraak eigenlijk nog alle kanten op gaan: schuldig of onschuldig zal vooral van de individuele interpretatie van de rechters afhangen. Het wordt in ieder geval een spannende ochtend in Schiphol en heel Nederland: wordt dit de dag dat de vrijheid van meningsuiting valt of triomfeert?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

60 reacties

 1. poldi

  Plagiaat
  ———
  Door dit minder-minder-proces ontstaat bij een groot deel van de bevolking verontwaardiging omtrent minderheden. Terwijl Nederlanders van Marokkaanse afkomst in een aantal belangrijke statistieken oververtegenwoordigd zijn, zoals de criminaliteit, voert men in naam van Marokkanen een proces tegen een parlementariër die juist deze problemen aan de orde stelt.

  1. Wim

   Donald is in de war, natuurlijk niet voor links en Islam blijft deze bestaan. Daar mag men oproepen tot moord en deporteren.

 2. Donald Troef

  “wordt dit de dag dat de vrijheid van meningsuiting valt of triomfeert?

  Ik begrijp dat de vrijheid van meningsuiting valt als Wilders wordt veroordeeld?

  Je blijft je verbazen hier.

  1. Sarko

   Haha het wordt hier steeds gekker.

   1. Peter Selie

    Tja sarko je kunt altijd als nog gaan Trollen bij Spitsnieuws met je facebook plugin-accountje. 🙂 🙂 🙂 :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  2. Gustaafff

   Nee, dt heeft hier wel degelijk een valide punt. Het gaat er ten diepste niet om of de vrijheid van meningsuiting geraakt wordt, de kern is: of de uitlatingen discriminerend zijn voor minderheden – of dat de uitspraken haatzaaiend zijn.

 3. Donald Troef

  Wilders is schuldig verklaard aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie.

  Het recht heeft gesproken en het rechtsgevoel is bevredigd.

  Mooi!

  1. Wim

   Nee hoor. Dit wordt gewoon hoger beroep. Dan zijn we weer twee jaar verder.

 4. Ome Ga

  Neprechters; “Conclusie rechtbank: uitspraak heeft geen toevoeging voor publiek debat gehad”.

  Nou dacht t niet.

  En dat zullen ze merken ook, zelfs als het al veuls te laat is!

 5. Donald Troef

  Een grote winst in deze uitspraak is ook dat het begrip ras nu ook juridisch breder is bepaald dan alleen etniciteit of ‘biologisch’ ras. Dus het gezeur dat ras alleen betrekking kan hebben op biologische kenmerken is hier naar de vuilnisbak verwezen. Ik beweer dit al jaren.

  Belangrijke en waardevolle jurisprudentie.

  1. Top

   U heeft blijkbaar weinig kennis van rechtspraak en in het bijzonder van ”jurisprudentie’. Dat is het pas, als het bij de hoge raad is geweest en het vonnis gelijk is gebleven!

   1. Donald Troef

    @ Top, daarin heb je formeel gelijk. In theorie is het denkbaar dat de Hoge Raad dit vonnis op deze inhoudelijke grond verwerpt. Die kans is echter zeer klein, al zou het alleen maar zijn omdat deze zaak nooit tot cassatie zal leiden.

    1. Top

     En het vervolg zal ik u ook vertellen. Deze uitspraak is er alleen maar om de drie rechters te vrijwaren. In hoger beroep, zal dit vonnis naar de vuilnisbak worden verwezen. Waarom? Omdat de rechter de ‘trias politica’ doorbreekt’ en stelt dat Marokkanen een “ras” is. Zo staat het absoluut niet in de grondwet, dat is verzonnen door de rechtelijke macht in dit proces. Dit is een uitspraak, om het gezicht ven het OM en rechters te redden. Niets meer en niets minder. Grappig woordgrapje.

     1. Donald Troef

      @Top,

      Je bent geen jurist, zoveel is duidelijk. Tegen deze blatante onzin is ook geen kruid gewassen.

    2. Donald Troef

     Overigens: alle uitspraken van rechters behoren tot de geldende jurisprudentie, tenzij ze door een hogere rechter worden verworpen. Je lijkt dat niet te weten en dat is dom.

   2. Wachteres

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Menselijk_ras

    De indeling van de mensheid in verschillende menselijk rassen is in de antropologie de groepering van mensen in verschillende categorieën op basis van uiterlijke en genetische kenmerken. In het verleden werd de term ook in de biologie gebruikt. Biologisch gezien bestaan er naar hedendaagse inzichten binnen de soort Homo sapiens echter geen rassen[1][2][3] en algemeen gelden dergelijke indelingen in de wetenschap als verouderd.

    Een groot probleem met de indeling van bevolkingsgroepen in rassen is de onnauwkeurigheid ervan. Van sommige bevolkingsgroepen is de komaf niet duidelijk, en vrijwel alle groepen hebben zich in meer of mindere mate vermengd in de loop van de geschiedenis. Een tweede probleem is dat de grenzen tussen de vermeende rassen soms heel anders komen te liggen wanneer naar andere dan uiterlijke eigenschappen gekeken wordt. In het bijzonder heeft de wetenschap aangetoond dat tussen negroïde bevolkingsgroepen een grote genetische diversiteit aanwezig is.

    In de geschiedenis is het rassenbegrip vaak aangepast aan de wensen van de heersende macht. Soms werden hiervoor pseudowetenschappelijke argumenten gebruikt.

    De Nederlandse grondwet gebruikt het woord “ras” als zijnde een oneigenlijke grond voor discriminatie.[4]

    Zo dat is wel iets anders dan Simon en de rechters er ten gerieve van de islam van maken.

    Alle moslims vallen straks onder het begrip ras – Simon wilde het begrip al jaren uibreiden – komt dit even goed uit.

    1. Donald Troef

     Wachteres, relevant is de juridische strekking van het begrip. Dat jij weer met het biologische rasbegrip komt aankakken toont zowel je domheid als je racistische inslag.

     1. Peter Selie

      Donald Troef & Gustaafff twee van de vele accounts van de opper Troll a.k.a Simon, flikker een poosje op naar een ander blog en laat Wachteres lekker met rust. Jullie weten dat zij altijd gelijk heeft, dat is gewoon kinne sinne van jullie trollen.

     2. Gustaafff

      @peter selie, onzin. Wachteres heeft de m.i. hoogst ongewenste gewoonte spamtekst te plaatsen en overal de islam op te betrekken. Daar verzet ik me tegen.

      Overigens was mijn bericht van 21 minuten geleden en die van DT 24 minuten. Blijkbaar denkt peter dat een figuur twee berichten tegelijkertijd kan schrijven.

      Hoe komisch.

     3. Wachteres

      Ach, als Simon geen argumenten meer heeft, dan wordt hij beledigend.

      Dat zijn we van hem wel gewend. En natuurlijk wordt een andere mening door hem weer als racistisch aangemerkt.

      Ziekelijk politiekcorrect tot in zijn botten.

      DDS mag hij alstubieft een keer voor goed opdonderen.

     4. Wachteres

      Echoputje, Guusje. Zoalng jij niet weet waar jij het over hebt, kun je beter je mond houden.

      Zelfs je echo klinkt vals.

     5. Donald Troef

      Wachteres is, overeenkomstig haar fascistische ideologische overtuigingen, niet zo blij met de vrijheid van meningsuiting. En daarom smeekt ze DDS mij de mond te snoeren.

      Trieste loser.

     6. Wachteres

      Iemand die bij gebrek aan argumenten anderdenkenden gsast beledigen is een loser. Simon.

      Dat geldt dus voor geheel politiekcorrect: jarenlange losers en jij maakt daar een ‘prominent’ deel van uit.

      DDS moet maar eens kiezen wat ze willen, mensen die discussieren met gebruikmaking van argumenten of minderwaardige sujetten, zoals jij.

     7. Gustaafff

      Als we dan toch bezig zijn, bannen we iedereen die hier dagelijks smurrie op het forum kopieert, vanuit ongure darkwebsite, evenals een ieder met een islam-hetze.

    2. Gustaafff

     Mooi, voetbalkaartje, @wachteres. Waar heb je de smurrie nu weer vandaan?

     Wat de islam hier mee te maken heeft, is ook maar de vraag.

    3. Donald Troef

     Wachteres is ook nog stupide genoeg om met een bron te komen die haar eigen betoog onderuit haalt.

     “De Nederlandse grondwet gebruikt het woord “ras” als zijnde een oneigenlijke grond voor discriminatie.”

     Als ze de tekst van de Grondwet zou kennen zou ze kunnen zien hoe stompzinnig haar opmerking is: ” Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. “

  2. Kodi

   Zijn Marokkanen nu een ras? Dan zijn wij Nederlanders dat ook. En welke van de twee rassen doet aan presteren en welke van de twee rassen doet aan parasiteren?

 6. Ome Ga

  Ach Wilders moet niet alleen uitkijken om voor tijdelijk ‘vastgezet’ te worden, maar liefst voor eeuwig. De NWO-globalisten zullen alles op alles proberen om hem uiteindelijk kalt te stellen zoals prof. Fonteijn, en – zie MUST SEE Video hieronder; heel goede feitelijke samenvatting van het Echte Kwaad! – en ook zoals Kennedy en nu de niuewe target Trump. Alles wat tegen in gaat (betr. deze NWO, Intern. JournalistenForum de CFR; Counsel en Foreign Relation, de Rothchilds Jezuïten- en Vaticaanbende, UN, Unesco, e.d.).

  Luister en huiver ook naar de ex-jezuït Alberto Rivera, op 7 min.! Sinds hun oprichting in 1542 zijn de Katholieke elite gluiperds al bezig door hun twee doctrines, in alles en overal, in het dagelijkse leven te infiltreren!
  Natuurlijk door links ‘conspiracy’ genoemd tot sinds kort; want nu hebben ze het nieuwe trolwoord (gestolen van de onafhankelijke media!!): ‘Fakenews’, nepnieuws als laatste poging het ‘gewone’, dus domme volk te manipuleren!

  https://www.youtube.com/watch?v=S2RdyI04350

  De US President moet IN de boevenklup of, als hij tegenwerkt, worden vermoord, simple is that.
  Ook Kennedy wilde dismanteling van Het Grote Kwaad, de FED en wilde de CIA (=Catholic Intell. Service!) in duizend stukjes slaan – ofschoon zelf een ‘katholiek’ en andere tegendraadse plannen, maar wel gezond Christelijke plannen!

  De infiltratie in de USA- en EU bedrijven en instituten is diep en overal (‘wide spread’) door Opus Dei, de ‘Malta’ knechten, Skills and Bones (wacht, zag ik dat niet op de SS-helmen?), Masonry enz. CIA, Mi5 en Mi6; huiver op 9 min.
  De p*dofile en perverse parties (zoals nu Podesta en PizzaGate, waarin ook de Clintons betrokken) kunnen door deze geheime diensten als pressie, manipulate en chantage gebruikt worden.

  JFK; “We streven naar een open, vrije gemeenschap, tegen alle sinistere besloten en geheime toestanden. Die de werkelijke macht vertegenwoordigen, de mensen rondóm Bush, Hitler, Truman, Clinton, enz.

  Het kostte hem ook het leven. Net als Lincoln. Net als andere leiders zoals hier, Fonteijn.
  Maar ook onafhankelijke denkers als Saddam Hussein en Muammer Gaddaffi maar ook degenen die noig dood moeten; Assad en Putin (die ook hier, ook door ‘journalisten’ gedemoniseerd wordt in onwetendheid) hebben één ding gemeen; ze zijn onafhankelijke denkers.
  Dus niet zoals Hussein O’ en Hillary C., die zijn akkoord met dit globalistische spel, als voorbereiding tot de antichrist, die echt wel straks gaat komen. Of, hij is eral, wie zal het nu zeggen.

  Beste Geert, kijk alsjeblieft uit. Ik weet je bent niet bang, en dat scheelt. Je zult ev. je bloed met trots en mannelijkheid doen vloeien voor vrijheid, en voor het Nedelandse volk.

  Je BENT reeds een held daardoor, ook gezien je zuivere wandel, met eerlijke en oprechte woorden onddrsteund. Geen fake, of draaien en liegen.

  We houden van je. Dat kan niet allemaal gezegd worden van topleugenaar en landverrader Rutte c.s.

  1. Gustaafff

   De verliefdheid van ome ga voor zijn popster is weer onmiskenbaar aanwezig.

 7. Gustaafff

  Straf zou sowieso contraproductief gewerkt hebben. Bovendien staat een groot deel van de samenleving achter zijn uitspraken.

  Goede uitspraak. Wel schuldig verklaard, geen straf. Een memorabel proces dat de geschiedenisboeken ingaat.

  Leuke bijkomstigheid: DENK is zojuist afgegaan als een gieter.

 8. thaithai

  Dus volgens de redenering van deze krombank zijn sylvana en geert wilders van hetzelfde ras….nederlanders

  1. Wim

   Tja inderdaad. En je kunt zeggen dat zij mede schuldig is aan de gewezen slavernij.
   Trouwens mensen onderbrengen onder een ras door hun geboorteplaats is dat geen discriminatie.

 9. Ni28

  De rechtbank heeft gekozen voor een middenweg om iedereen in hun ogen te bedienen. Geen vrijspraak maar ook geen straf maar wel schuldig. Terecht gaat de advocaat in beroep. Wat een dure poppenkast terwijl echte criminelen hier vrij rond lopen.

 10. marjo012

  Onzinnige uitspraak,hoe kan men over groepsbelediging praten en hem daarvoor wel schuldig spreken terwijl deze groep er zelf voor gezorgd heeft dat men in Nederland tot zulke uitspraken moet komen.Kom op zeg zelf beledigen ze zowat alle Nederlanders en discrimineren ze aan de lopende band als ongelovige honden en als ze contra krijgen komen de lange tenen weer tevoorschijn.Ben klaar met dit ras zoals ze door de rechtbank genoemd worden dit is een fout ras wat zeker niet in Nederland thuis hoort, kijk maar naar Groningen op het moment en de rest van het land wat dit ras aanricht hier.Dit gaat de PVV hopelijk nog meer zetels opleveren,Nederland gaat verloren met dit soort import wat hier ook nog denkt de dienst uit te maken en zo crimineel als de pest is.De bezem door het land komende jaar dat is wat ik hoop dat gebeuren gaat.Anders worden we nooit verlost van dit soort gasten.

 11. Wim

  Hulpeloze uitspraak men moest toch wat en wou niet afgaan. In hoger beroep wordt dit weggevaagd.
  Wel zouden op deze hulpeloze uitspraak de drie PvdA’ers voor de rechter moeten.
  Het was een griezelige Freisel achtige rechtszaak je mag die mensen zoals Donald die dit toe jubelen best als heel griezelig mogen omschrijven.
  Men had niet zelfs de moed niet om straf uit te spreken er zielig. Dus dit geeft nog meer de indruk dat het alleen maar en politiek doeleinde had. Hij is politiek schuldig verklaart niet wettelijk

 12. Pedrito

  Eén ding is duidelijk geworden. Met dit vonnis is opnieuw bevestigd dat deze neprechtbank word bevolkt door nep-rechters die niet beseffen wat de bevolking van dit soort juridisch nepgebrabbel vindt. Gevolgen zijn toenemende maatschappelijke onrust. Een onrust die tegenwoordig als licht ontvlambaar kan worden gekenmerkt. In ieder geval heeft dit vonnis één voordeel, namelijk de afrekening op 15 maart 2017 via het stemhokje met de elitaire wegkijkers wordt nog heftiger in het voordeel van de PVV.

  1. Kodi

   Dit gaat een grote vrijspraak door de kiezers worden voor de PVV. En de PvdA zal worden afgestraft.

 13. ayreonaut

  Leuke uitspraak waarbij de definitie van ras in het recht breder is dan in de dagelijkse omgang. De term allochtoon kan inderdaad vervallen, in plaats daarvan kan men nu statistieken bijhouden van Nederlanders van Marrokaans ras, Turks ras, Nederlanders van Nederlands ras, Chinees ras etc. Of kan men hier alleen over spreken indien de Nederlander een dubbel paspoort heeft?

  Daarnaast wil ik de uitspraak van de rechter absoluut geen geweld aandoen. Ik stem PVV omdat Wilders mij aanzet tot discriminatie, ik kan gewoon niet anders.

 14. Gustaafff

  Onze oude vertrouwde PVV-ers zijn er weer bij om de rechtbank op alle mogelijke manieren in diskrediet te brengen. Ondanks de smaad en laster – die de rechters over zich heen krijgen – zijn zij nog coulant geweest. Al had Wilders zich bij de uitspraak neergelegd, hadden zijn volgelingen dat ook gedaan. Maar de Grote Leider volgen – zelfs al zou hij van de euromast springen – is altijd makkelijker dan zelf na te denken.

  1. Anna

   Vrijheid van meningsuiting wordt steeds verder de das om gedaan. Weg en wijzigen die absurde Wetten die vrijheid van meningsuiting onderdrukken en bevolking onderwerpen.

 15. Anna

  Champagne open bij Pechtold, Rutte, Klaver, Samsom en Asscher. Als de dood om een andere uitspraak te doen? Eigen positie beschermen? NU weer afwachten op het volgende verkeerde woordje of zinnetje van Wilders. Marokkanen en Wilders politieke tegenstanders staan al in de rij.

  1. Donald Troef

   Zijn de druiven zuur, Anna?

 16. poldi

  De afloop van dit voorgekookte politieke showproces: Wilders is schuldig maar krijgt “geen straf”. Voor mij is het duidelijk: de sharia wordt uitgerold in Nederland. De politiek heeft laten zien geen enkele kritiek te dulden op haar beleid om Nederland te islamiseren. Mohammedanen daarentegen zijn onschendbaar: ze mogen brandstichten, plunderen en verkrachten. Arm Nederland, wat een verraad.

 17. poldi

  Plagiaat
  ———
  Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen maar na deze waanzin vanuit OM en de rechterlijke macht zou het zomaar eens kunnen dat ik volgend jaar maart met het rode potlood het vakje van de heer Wilders aan ga kruisen.
  Wat de gewone hardwerkende burger overigens gewoon eens zou moeten doen is het opzetten van een NL breed burgerlijk ongehoorzaamheidsinitiatief om de heersende elites tot een halt te roepen.

  1. marjo012

   Helemaal kloppend zelfs hier zitten landveraders die niet in willen zien wat ned te wachten staat met dit ras.

 18. Ome Ga

  Guustrol, nee, nee; je preekt opnieuw willens en wetens (of anders ben je echt zo links dus dom?) tegen alle bewezen feiten in.
  ‘Maar de Grote Leider volgen..’ dat is een specialiteit van (nationaal) socialisme.
  Volg de geschiedenis en huiver. En get a life, naprater!

  1. Gustaafff

   Ha, die ome Ga.

  2. marjo012

   Oma je hebt gelijk ,alle apen apen alles na toch.vraag maar eens naar zijn leider dan ha ha

 19. Donald Troef

  Wilders hoopt met deze uitspraak veel stemmen te winnen. Mogelijk realiseert hij zich niet dat hij alleen de stemmen trekt van mensen die er geen been in zien een door de rechter veroordeelde rechtsovertreder in de Tweede Kamer te benomen.

 20. Ni28

  De rechters hebben in deze politieke proces Wilders veroordeelt vooral om de minderheden in toom te houden door hun deels zin te geven. Nu zijn de opgehitste moslims de winnaars. De imams hebben hun werk gedaan. Stel dat hij onschuldig verklaart werd. Dat gebeurt voortdurend in dit land waarmee de politiek en keuze maakt en daarmee de samenleving polariseert. Overigens de Marokkanen bestaan uit meerdere rassen du de bewering van de rechter is al fout door de ruime opvatting die hij presenteerde. Keuze maken voor een groep die het grotendeels slecht doet in de samenleving is fout. Het is makkelijker een politicus te straffen die toch niet goed ligt in de Tweede kamer. De politici zullen echter niet van kunnen profiteren tijdens de verkiezingsdebatten omdat zoals zij nu zeggen zich niet bemoeien met de rechterlijke macht. En intussen kunnen de hatelijke imams ophitsen tot vijandigheden zonder dat iemand hun voor de rechter sleept.

 21. Ni28

  Grappig maar vooral dom van de mensen hier die denken dat wie het voor Wilders opneemt altijd een PVV-er moet zijn. Dat tekent hun voornamelijk beperkte Linkse denkvermogen.

  1. Kodi

   Zijn zij nou zo dom of zijn wij nou zo slim?

  2. Gustaafff

   Ni28, weet je hoeveel en vaak ik al gelabeld ben als links, omdat ik voor opvang van vluchtelingen ben? Als we het over labeltjes hebben, weet ik er nog wel een paar.

 22. Ni28

  “Wilders hoopt met deze uitspraak stemmen te winnen”, wat een domme constatering. Wilders wilt vooral niet schuldig bevonden te worden. Maar zoals Wiegel ook al zei, hij is altijd de winnaar.

 23. Bes Tolen

  Onverstandig van het OM om hier een zaak van te maken. Het drijft hooguit bevolkingsgroepen verder uit elkaar waar de rechters niet volledig genoeg zijn om de klachten en nog meer de wijze waarop ze tot stand zijn gekomen, de grond in tet boren. Wilders zal wel in hoger beroep gaan wat de spanning er nog in houdt. Als echte Nederlanders leren we er nog beter hoe de wetten zo aangepast moeten worden dat de vrijheden van het volk niet meer belaagd kunnen worden door lieden waarvan ik me afvraag hoe ze dit land zijn binnen gekomen. Immers ruim dertig jaar geleden was al duidelijk dat de overheid op dit punt zwaar had laten af weten.

 24. Kodi

  Ik acht Wilders ook schuldig: Guilty of being right.

 25. Robert Leiden

  Ik vond de onderbouwing van het vonnis zeer genuanceerd.
  En er is nu een duidelijk piketpaaltje geslagen:
  “…Volgens de rechtbank is met dit vonnis duidelijk gemaakt dat politici zich onder het mom van vrijheid van meningsuiting niet schuldig mogen maken aan groepsbelediging of aanzet tot discriminatie…”

 26. Kodi

  Gisteren bij Pauw: Theo Hiddema fileert Gerard Spong.
  https://www.youtube.com/watch?v=Mn42gbsrf0w

 27. Kodi

  De D’66-rechters hebben bij deze de democratie geëuthanaseerd. Tijd voor wraak en vergelding.

 28. marjo012

  Eigenlijk wacht ik op de eerste aanklacht van de lange tenenclub tegen de rechtbank voor het woord dat Marokkanen een ras zijn of zal de rechtbank bedoeld hebben dat het ratten zijn,zo kwam het bij mij wel over ,maar dan zou ik het met de rechtbank volledig eens zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.