De omgekeerde wereld: YouTube markeert video gederadicaliseerde moslim als 'haatvideo'

Geen categoriedec 09 2016, 12:00
YouTube bekent weer eens kleur met haar zoveelste belachelijke beslissing.
Haatpropaganda: wat verstaan we daaronder? Is dat een imam die oproept tot het afslachten van ongelovigen door je te verkleden als priester of rabbijn, of misschien het eindeloos haten van joden, puur omdat ze joods zijn? Nah, dat zou natuurlijk veel te kort door de bocht zijn: een moslim die gesnapt heeft dat anti-semitisme onzinnig is en uitlegt waarom, dát is uiteraard de definitie van hate speech!
Nou, wel als je YouTube mag geloven in ieder geval. De videosite, die iedereen een platform zou moeten bieden om hun mening te verkondigen, heeft het namelijk niet zo op video's waarin de waarheid wordt gesproken over Israël en de mensen die het tot hun doel gemaakt hebben om die staat en haar inwoners van de aarde te knallen.
Dit is de video, in grote lijnen: Kasim Hafeez vertelt aan de hand van wat leuke animaties hoe zijn verhouding met zijn geloof - de Islam - en Israël door de tijd veranderd is. Het begint met een duidelijke uitspraak: "I was born to hate jews". En dat klopt helemaal: gaanderweg zie je als kijker hoe Kasim door zijn ouders, medestudenten maar ook hoogleraren zoveel misinformatie over Israël, joden en het Westen krijgt dat hij die allemaal was gaan haten, zelfs al had hij zijn hele leven in het Verenigd Koninkrijk gewoond. Hij stelt heel simpel:

Ik was niet westers. Ik was niet Brits. Ik was moslim.

En dat is precies de indoctrinatie die onder veel moslims speelt: op één of andere manier is het altijd of-of: slechts één identiteit kan er aangenomen worden, en drie keer raden welke dat dan is. Het idee alleen al dat ik mijzelf zie als Nederlander, Portugees, Westerling én christen - allemaal tegelijk! - moet voor velen een ware gruwel zijn. En toch kan het.
Kasim was zo geïndoctrineerd dat hij op het punt stond om af te reizen naar een terroristisch trainingskamp in Pakistan. Bij toeval stuitte hij echter op een boek over Israël, wat hij voor de lol maar besloot om te lezen. Daarin trof hij ideeën aan die hem woedend maakten: de Palestijnse vluchtelingencrisis zou niet de schuld van Israël zijn, maar van Arabische buurlanden, de Verenigde Naties en het corrupte Palestijnse regime. Alleen het idee al! Toch zette het hem aan het denken, en onder de mom van 'ken je vijand' besloot hij eens naar Israël af te reizen om alles met zijn eigen ogen eens te bekijken. Die reis bleek een enorme verrassing: waar hij verwacht had een apartheidsstaat aan te treffen zag hij joden, moslims en christenen in vrede met elkaar samenleven. Alles wat in het boek stond bleek te kloppen, en alles wat hij ooit geleerd had over de 'walgelijke zionisten' een leugen. Zijn wereld zou nooit meer hetzelfde zijn.
Sindsdien zet hij zich, bijvoorbeeld via dit soort video's, in om andere moslims ook te laten zien dat het anti-semitisme waarmee ze opgroeien ongefundeerd is. Maar hé, YouTube weet het zoals altijd beter natuurlijk, en besloot dat dit een haatvideo pur sang was die meteen van de site verwijderd moest worden. Helaas bleek het publiek van die site het daar niet geheel mee eens te zijn: een petitie om de video terug te plaatsen kreeg meer dan 113.000 handtekeningen! Het gevolg: YouTube heeft de video nog eens 'aandachtig' bekeken, en is tot de conclusie gekomen dat het misschien allemaal toch wel door de beugel kan. Goh, wat een verrassing!
Maar hé: zolang zelfs de medewerkers van oppermachtige sites als YouTube slachtoffer zijn van deze indoctrinatie, is er nog een lange weg te gaan voordat anti-semitisme de wereld uit is.
https://www.youtube.com/watch?v=xCQEmeGfFmY
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten