LIVEBLOG: Schuldig! Dagelijkse Standaard volgt uitspraak 'minder Marokkanen'-proces Wilders

LIVEBLOG: Schuldig! Dagelijkse Standaard volgt uitspraak 'minder Marokkanen'-proces Wilders

Op vrijdagochtend 11 uur begon in de rechtbank Schiphol de uitspraak in de zaak tegen Geert Wilders om zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. De Dagelijkse Standaard houdt u hier de hele tijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het vonnis. Wilders is schuldig bevonden voor groepsbelediging op 19 maart 2014, maar vrijgesproken wat betreft het aanzetten tot haat. De rechtbank vindt het echter niet gepast om een straf op te leggen.

12:43:

De liveblog is inmiddels ten einde gekomen, maar een uitgebreide en scherpe nabeschouwing van onze nieuwste redactrice Alina Sedee is hier te vinden!

12:00:

Het Openbaar Ministerie is in ieder geval dik tevreden met de uitspraak! Logisch: de geldboete zou weinig toevoegen, het gaat om de symbolische waarde van deze uitspraak. Dit gaat grote gevolgen hebben.

11:42:

Wilders heeft zich uitgelaten over het vonnis. Toon over de rechters wordt er niet positiever op. Zijn eerdere negatieve toon richting de rechters heeft ongetwijfeld meegeteld bij het bepalen bij de uitspraak: het begon met een berisping van onder andere zijn tweets over de rechter en het proces in het algemeen.

?lang=nl

11:39:

Vanochtend liet Wilders nog weten sowieso door te gaan, wat het vonnis ook zou worden. Wordt interessant om te zien hoe deze uitspraak hem daarin zal beperken in de toekomst: etniciteit onder ras scharen zal het in ieder geval een stuk lastiger maken.

?lang=nl

11:37:

Advocaat Knoops heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. Nog geen reactie van Wilders zelf.

11:30:

Het vonnis is ten einde, precies een half uur na aanvang. Dus: wel schuldig aan groepsbelediging op 19 maart 2014, maar Wilders krijgt geen straf opgelegd. Terecht of onterecht?

11:28:

Schuldig verklaard, maar zonder oplegging van straf. Soortgelijke zaken hier niet relevant, want geen rechtstreekse schade zoals in die zaken wel het geval is. Alle personen die onderdeel van de groep (Marokkanen) zijn zouden hier slachtoffer zijn. Belediging was echter niet specifiek genoeg voor individuele slachtoffers om schadevergoeding te ontvangen.

11:25:

"Wilders heeft bijgedragen aan een verdere polarisatie van onze samenleving" aldus rechter. Welke straf hangt hieraan vast?

11:23:

Niet bewezen dat de uitlatingen in een interview op 12 maart strafbaar zijn, want die uitspraken waren minder doordacht dan bij de voorbereide partijbijeenkomst.

11:22:

Wel vrijspraak wat betreft aanzetten tot haat: hier niet van toepassing. Kan wel aanzetten tot discriminatie. Wel schuldig op dat punt dus.

11:21:

Uitlatingen Wilders niet beschermd door vrijheid van meningsuiting. Wilders heeft zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging.

11:20:

Beledigend en in een kwalijke context. Kan Wilders veroordeling nog ontlopen?

11:19:

Conclusie rechtbank: uitspraak heeft geen toevoeging voor publiek debat gehad.

11:18:

'Minder Marokkanen' niet terug te vinden in het PVV-partijprogramma: alleen criminele Marokkanen worden daar genoemd. Geen campagne-uitspraak dus.

11:16:

Wilders heeft zijn uitspraken gedaan terwijl hij wist dat dit de nationale televisie zou halen. Wist dus dat het een grote impact zou hebben. Die omstandigheden maken het extra kwalijk. Zou minder erg zijn geweest als het in een debat was gebeurd.

11:15:

Sprake van groepsbelediging! Aangiftes hebben overigens geen invloed gehad op die interpretatie, aldus de rechters.

11:13:

Bewuste keuze om drie rethorische vragen te stellen en te eindigen met die over Marokkanen. Ook de keuze om het niet specifiek over criminele Marokkanen te spreken zou bewust zijn.

11:10:

Nationaliteit valt ook onder ras volgens het Nederlandse wetboek, aldus de rechters. "Naar ons oordeel gedoeld op etniciteit, en dus ras". Niet gedoeld op staatsnationaliteit van Marokko.

11:09:

'Minder Marokkanen' geregisseerd spel. Geen spontane uitspraak dus.

11:08:

Het OM heeft het recht om Wilders te vervolgen, aldus de rechters.

11:06:

Rechters nemen het Wilders zeer kwalijk dat hij zich op Twitter negatief heeft geuit over het proces en de rechters. "Een gekozen wetgever onwaardig".

11:05:

Rechter: als een politicus over de grens gaat betekent dat niet dat zijn vrijheids van meningsuiting begrensd wordt, betekent dat hij zich aan de wet moet houden.

11:03:

Rechters beginnen met een praatje over het belang van de vrijheid van meningsuiting, maar dat hier wel beperkingen aan kunnen worden opgelegd. Richting is meteen gezet.

11:00:

Het is 11 uur, de zaak gaat van start: rechters komen binnen en advocaat Maarten 't Sas is namens de verdediging aanwezig.

10:56:

Slechts één iemand van de 6000 mensen die aangifte hadden gedaan tegen Wilders is vandaag naar de rechtbank gekomen. Je kunt je afvragen in hoeverre ze hun aangiftes zelf nou echt serieus nemen.

10:53:

Er staan verrassend weinig betogers voor de rechtbank, aldus de Telegraaf: slechts twee mensen hebben de moeite genomen om op te komen dagen. Ze hebben een bord met "En... willen jullie meer of minder politieke processen?" erop. Duidelijk aan wiens kant ze staan vandaag.

10:48:

Er lijkt in ieder geval iemand anders van het advocatenkantoor van Knoops aanwezig te zijn vandaag.

10:45:

Noch Wilders, noch zijn advocaat Knoops zal vandaag bij de zitting aanwezig zijn, maar er zou wel iemand anders namens de verdediging aanwezig zijn. Wie dat zal zijn is echter nog de vraag. Knoops moet bij een andere zaak zijn, Wilders heeft geen reden aangegeven.

Vooraf:

Al sinds 2014, toen Geert Wilders zijn uitspraken deed tijdens een bijeenkomst, wordt de PVV-voorman van alle kanten belaagd om zijn vermeende oproep tot minder Marokkanen in Nederland. 'Groepsbelediging', 'aanzet tot haat' en 'discriminatie' worden hem ten laste gelegd door het OM, dat eist dat hij een boete van 5000 betaalt - fors hoger dan het bedrag dat normaal voor zoiets staat, maar gezien de 'invloedrijke status' van Wilders zou hier een uitzondering gemaakt moeten worden.

Het gaat om een uiterst ingewikkelde zaak, en dat zit hem vooral in de interpretatie van bepaalde termen: kun je Marokkanen - een nationaliteit - eigenlijk wel neerzetten als een 'ras' om het als discriminatie te kunnen bestempelen? Mede daarom kan de uitspraak eigenlijk nog alle kanten op gaan: schuldig of onschuldig zal vooral van de individuele interpretatie van de rechters afhangen. Het wordt in ieder geval een spannende ochtend in Schiphol en heel Nederland: wordt dit de dag dat de vrijheid van meningsuiting valt of triomfeert?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

LOL! Sophie Hermans zeurt en huilt tranen met tuiten tegen Caroline van der Plas

Dit is nog eens een mooi filmpje, zeg. Want VVD-fractievoorzitter (kuch, lach, hoest) Sophie Hermans kwam tijdens het boerenp...

Pats! Gideon van Meijeren pakt schreeuwlelijk Attje Kuiken (PvdA) aan: "Nee, ik ga niet zitten"

Tijdens het debat over de boerenprotesten wilde Gideon van `Meijeren (FVD) weten of het klopt dat de zogenaamde boerenhooliga...

Kabinet geeft vissersvloot zelfde behandeling als boeren: het mes erin

Het kabinet trekt honderden miljoenen euro's uit voor sanering en aanpassing van visserijvaartuigen. Door de hoge gasolieprij...

-Frits Bosch- Wopke Hoekstra was financiële rampminister, KLM en ABNAMRO kosten ons miljarden. Opstappen!

ABNAMRO is een staatsbank. De Nederlandse staat heeft 56,3% van de aandelen in handen. BNP Paribas heeft belangstelling kenba...

-Michel Mulder- 'Radicalisme'

Waar de vele kansparels en BLM-junkies als rode loper de woorden racisme en discriminatie uitrollen, daar heeft de linkse pol...

Rutte: Toch geen 500 euro voor miljoenen Nederlanders om koopkrachtverlies te stutten

Het kabinet gaat dit jaar toch geen 500 euro uittrekken voor iedere Nederlander die zorgtoeslag ontvangt. Het idee van GroenL...

Politie dreigt met publiceren foto's rellende boeren bij huis stikstofminister: 'Kom je melden, of anders!'

Boeren die afgelopen dinsdag betrokken waren bij rellen bij het huis van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) worden opg...

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden en koopt schuld af met 10 miljoen euro

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slaverni...

Overheid zet zich schrap voor tractoren rond Schiphol: "Wij staan klaar om in te grijpen"

De burgemeester van Haarlemmermeer, politie, Openbaar Ministerie en Marechaussee staan in opperste staat van paraatheid. Boer...

Dit is de werkelijke schade van de stikstofplannen: 'Zijn vader, een boer, pleegde zelfmoord'

Bij Hart van Nederland is er aandacht voor het verschrikkelijk sneue verhaal van Arjen. Elf jaar geleden pleegde zijn vader n...

Lees meer

Net binnen

Rutte: Toch geen 500 euro voor miljoenen Nederlanders om koopkrachtverlies te stutten

Het kabinet gaat dit jaar toch geen 500 euro uittrekken voor iedere Nederlander die zorgtoeslag ontvangt. Het idee van GroenL...

Kabinet geeft vissersvloot zelfde behandeling als boeren: het mes erin

Het kabinet trekt honderden miljoenen euro's uit voor sanering en aanpassing van visserijvaartuigen. Door de hoge gasolieprij...

-Michel Mulder- 'Radicalisme'

Waar de vele kansparels en BLM-junkies als rode loper de woorden racisme en discriminatie uitrollen, daar heeft de linkse pol...

Overheid zet zich schrap voor tractoren rond Schiphol: "Wij staan klaar om in te grijpen"

De burgemeester van Haarlemmermeer, politie, Openbaar Ministerie en Marechaussee staan in opperste staat van paraatheid. Boer...

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden en koopt schuld af met 10 miljoen euro

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slaverni...

Lees meer