Onze pensioenen in de uitverkoop: pensioenfondsen multinationals smeren 'm naar 'regelparadijs' Luxemburg

Geen categoriedec 07 2016, 14:00
Op de barricades jongens! Tijd om in actie te komen!
Het grote pensioenspel is begonnen. Als de Europese IORP-II pensioenrichtlijn in werking treedt zal het ene na het andere pensioenfonds hem smeren. Hoe gaan we daar dan toezicht op houden?
De Franse vermogensbeheerder Amundi biedt multinationals tegenwoordig de mogelijkheid om hun Europese pensioenen onder te brengen in Luxemburg, een land dat bekend staat als regelgevingparadijs én belastingparadijs. Volgens Amundi hebben maar liefst tien concerns deze stap al genomen om aan zogenaamde 'verstikkende' regelgeving in andere landen te ontkomen.
Hoewel Christian Lemaire, hoofd Retirement Solutions bij Amundi, geen bedrijfsnamen wil noemen is hij wel bereid om te vertellen om welk soort bedrijven het gaat. "Het gaat onder meer om een groot cosmeticabedrijf," zegt hij, "een autofabrikant en een internationale accountant." Vervolgens legt hij uit dat het toezicht en de regelgeving in Luxemburg "flexibeler" zijn, wat het aantrekkelijker maakt voor zijn cliënten om daar dus maar zaken te doen. Volgens hem is de regelgeving daar "niet minder streng," maar krijgen bedrijven er meer ruimte om creatief te zijn. Dat klinkt leuk, maar feitelijk komt het er natuurlijk op neer dat het daar wel degelijk minder streng is. En dat is een enorm probleem, zeker als Nederlandse pensioenfondsen straks hetzelfde gaan doen -- en dan niet alleen naar Luxemburg, maar mogelijk ook naar andere 'paradijzen.'
Op De Dagelijkse Standaard houden wij ons al een tijd bezig met onze pensioenen en dan specifiek met de Europese IORP-II pensioenrichtlijn. Zoals wij eerder berichtten steunt het kabinet die richtlijn. Het probleem? Onze pensioenen worden daardoor uitgeleverd aan Europa. Niet alleen bepaalt Brussel dan van alles wat onze pensioenen betreft (tot aan de lettergrootte toe die gebruikt wordt in verslagen van onze pensioenfondsen), maar de fondsen krijgen ook toestemming om zich in elk EU-land te vestigen waar ze willen. Nederlandse toezichthouders komen daardoor buitenspel te staan. Dat is ongelooflijk zorgwekkend omdat die pensioenfondsen op een pensioenpot van maar liefst 1200 miljard euro (!) zitten. Die dreigt ons dan uit de vingers te glippen terwijl de hebberige handjes van Brussel er al een greep naar doen.
Natuurlijk ontkent het kabinet dat het zo'n vaart zal lopen, maar het verhaal van Amundi bewijst dat dit wel degelijk staat te gebeuren als de Europese pensioenrichtlijn helemaal in werking treedt.
Eén van de weinige Kamerleden die wakker zijn en zich terecht zorgen maken over de toekomst van onze pensioenen is Pieter Omtzigt van het CDA. Hij zegt tegen De Dagelijkse Standaard:

"Op dit moment verleidt de financiele sector pensioenfondsen van multinationals om naar Luxemburg te verhuizen vanwege het toezicht, de ontwikkelde sector en een aantal belastingvrijstellingen. Als de IORP-2 pensioenrichtlijn is ingevoerd, zal hetzelfde proces op gang komen met Nederlandse ondernemingspensioenfondsen. Die zullen verleid en aangemoedigd worden om naar Belgie, Luxemburg of Cyprus te gaan verhuizen, hoe zeer de Nederlandse regering dat ook onwenselijk vindt of ontkent."

Het is tijd om alarm te slaan, niet alleen in Den Haag zelf, maar vooral ook in de rest van het land. Hoe? Simpel: door de PvdA én de VVD te overspoelen met bezorgde en boze emails en telefoontjes. De VVD kun je hier contacteren, de PvdA hier. Wees daarbij heel duidelijk en verwijs maar naar ons uitgebreide pensioendossier.
En ja, het is belangrijk dat je dit doet. Als het volk niet in actie komt gaat de EU-pensioenrichtlijn namelijk zeker door, waardoor onze pensioenen vergokt worden. Wil jij op je oude dag genieten van rust zonder je druk te maken om geld? Dan is het tijd om nu voor jezelf op te komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten