Schandalig! Zilveren Kruis gaat medicinale wiet niet meer vergoeden voor kanker- en MS-patiënten

De zorgzverzekering wordt ieder jaar duurder, maar je krijgt er steeds minder voor terug. Nu mogen kanker- en MS-patiënten creperen van de pijn.

Zilveren Kruis Achmea kleed de zorgverzekering steeds verder uit. Vandaag maakt de zorgverzekeraar namelijk bekend dat mensen die medicinale wiet gebruiken om pijn te stillen — bijvoorbeeld pijn die ze door kanker of MS krijgen — dat voortaan helemaal zelf moeten betalen. Zilveren Kruis vergoedt het niet meer voor ze.

En dat is ronduit belachelijk. Steeds meer mensen gebruiken medicinale wiet namelijk om om te kunnen gaan met pijn of psychologische problemen te bestrijden.

Het gebruik stijgt explosief. Vorig jaar waren er al 4.000 gebruikers en verstrekten apotheken bijna 25.000 keer mediwiet, een stijging van 45 procent ten opzichte van 2014.

Zilveren Kruis zegt het uit het basispakket te halen omdat niet bewezen is dat medicinale wiet inderdaad helpt bij pijnbestrijding. Nou ken ik persoonlijk mensen die het op die manier en om die reden gebruiken, en ik kan de heren en dames verzekeraars vertellen dat zij er echt bij zweren. Opmerkelijk genoeg haalt Zilveren Kruis maar één publicatie aan om dit argument kracht bij te zetten:

De verzekeraar baseert zich op een publicatie in het Amerikaanse tijdschrift Jama uit 2015, waarin onderzoekers stellen dat het effect van mediwiet bij chronische pijn en spasmen (MS), misselijkheid en overgeven (kanker, aids) gering is.

Patiëntenvereniging PGMCG is logischerwijze woedend. Marian Hutten, die zelf medicinale wiet gebruikt, legt uit:

“80 procent van de medicinale cannabis-gebruikers kreeg het al niet meer vergoed en nu is ook de laatste groep de mogelijkheid om op die manier pijn te stillen kwijt.”

Ongelooflijk genoeg moeten patiënten die hier gebruik van maken nu overstappen op middelen met serieuze bijwerkingen, zoals morfine. Hutten wil dat absoluut niet, maar patiënten die wiet zelf niet kunnen betalen (je hebt het toch al redelijk snel over een euro’tje of 300 per maand — en oplopend tot veel meer) zullen niet anders kunnen. Het is dus aan de morfine of lijden. Elke dag weer.

De enige verzekeraars die dit soort medicijnen nog wel vergoeden zijn ONVZ en Stad Holland Verzekeringen. Patiënten die afhankelijk zijn van mediwiet doen er dus verstandig aan om zo snel mogelijk over te stappen. Waarom zou je pijn lijden als dat niet honderd procent noodzakelijk is?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. zomaar

  of het goed of slecht is weet ik niet , toch effe verderop in de straat woont een gezin , waarvan de zoon op psychische gronden wiet gebruikt , (wel of niet vergoed , weet ik ook niet), afin op een gegeven moment zag hij door heel de straat kabels lopen voorzien van camera’s, omdat de hele buurt hem (hen moet ik schrijven zijn moeder was ook aan die zooi verslaafd) in de gaten te houden , dat vonden zij discriminerend (hoe is mij nog een raadsel) , toch op een koude wintermorgen vonden zij het nodig dat enkele buren er te warm bijzaten en ramde de ramen eruit!, met het nodige geweld en bedreigingen aan de buurt werden zij weg gevoerd .

  dus ja (als je dit gezin kent , sta je niet versteld ervan dat zij ook veel van deze mediale wiet snoepte en gesnoept hadden hij en zijn moeder waren en zijn kind aan huis bij het GGZ ).

  1. toetssteen

   Zomaar

   http://pgmcg.nl/medicinale-cannabis-bij-pijn-zenuwpijn-reumatische-pijn-hoofdpijn-menstruatiepijn-etc/

   Op psychische gronden staat er niet bij, dus dat zal wel uit de coffeeshop komen. Enne, je krijgt echt niet zoveel dat het hele gezin whoopwhoop kan gaan.

 2. Sarko

  Raar, dacht dat de patiënt voorop staat, maar gaat dit weer om de financiën ?
  Treurig, vooral als je andere wegen niet weet te vinden…

  1. Sniper666

   @ Sarktomaat

   Het gaat altijd om de centen. De SP claimt zelfs je hele salaris. Treurig, vooral als je andere wegen niet weet te vinden…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.