Wacht eens even! GeenPeil is in strijd met de grondwet

GeenPeil wil dat Kamerleden feitelijk gaan stemmen als “levende stemkastjes.” Het enige probleem? Dat is helemaal niet toegestaan in Nederland.

Het initiatief van GeenPeil is natuurlijk bijzonder sympathiek. De gedachte achter de nieuwe partij is dat de politieke elite lak heeft aan de mening van het electoraat en alleen rond verkiezingstijd net doet alsof de mening van de kiezer er toe doet. Als de Kamerzetels eenmaal verdeeld zijn doen de partijen lekker wat ze zelf willen, wat maar al te vaak indruist tegen de wensen van het Nederlandse volk. GeenPeil wil daar iets aan doen.

De NOS beschrijft de gedachte achter de ‘politieke partij’ als volgt:

Als de nieuwe partij GeenPeil bij de komende verkiezingen in de Tweede Kamer komt, zullen de Kamerleden fungeren als ‘levende stemkastjes’. Bij de introductie van de partij, in Amersfoort, werd bewust geen verkiezingsprogramma gepresenteerd. Uitgelegd werd dat leden elke week via internet hun mening kunnen geven over wetsvoorstellen. De Kamerleden zullen altijd stemmen wat er uit die ‘mini-referenda’ komt.

 

Dat klinkt heel leuk enzo, maar er is wel een enorm probleem: de Grondwet stelt namelijk dat Kamerleden zonder last of ruggespraak moeten stemmen. Dit houdt in dat Kamerleden grondwettelijk zélf moeten beslissen of ze voor of tegen een initiatief stemmen en welke moties ze mogelijk indienen. We hebben die ‘beperking’ om ervoor te zorgen dat de corruptie vermindert en dat Kamerleden gewoon vrij zijn om hun eigen geweten te volgen. Dat hoort immers bij een representatieve democratie, wat Nederland deels is.

Het is leuk en mooi dat GeenPeil de incestueuze bende in Den Haag wil aanpakken, maar dit is nadrukkelijk niet de juiste manier om dat te doen. We hebben in Nederland een grondwet — de wet die boven alles gaat en die het fundament vormt van ons hele rechtssysteem. Niemand, ook sympathieke GeenPeilers niet, mag die grondwet met voeten treden. Nee, ook sympathieke initiatieven als GeenPeil niet.

UPDATE:
Een oplettende lezer laat terecht weten dat “zonder ruggespraak” uit de grondwet is gehaald. “Zonder last” staat er echter nog wel steeds in. De kritiek blijft dus in stand: Kamerleden moeten zonder last kunnen stemmen. Die last hebben ze overduidelijk wel als ze doen wat GeenPeil wil.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Pieter2

  Om dit in 1 woord te beschrijven: blamage.

  Geenpeil overtroeft zichzelf gigantisch en zelfs de helft van de achterban dat het Oekraïne referendum heeft mogelijk gemaakt haakte al direct af.

  Het is een sympathiek plan, maar totaal niet uitgedacht en een tikje naïef.

 2. Sniper666

  In “gewone” partijen worden kamerleden ook geacht de partijlijn te volgen. Zo bezien is dat ook een last en dus niet correct.

 3. OnlineDemocrati

  Grappig, al deze argumenten ken ik al sinds 2003 ivm http://directedemocratie.org

 4. Vout

  Tijd voor een grondwetswijziging dus. Directe democratie is de toekomst.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.