Hij verandert weer van gedachten: Donald Trump geeft opeens toe dat Rusland achter hacks Democratische Partij zit

Geen categoriejan 09 2017, 10:00
De president-elect van de Verenigde Staten, ik heb het natuurlijk over Donald Trump, blijft van de hak op de tak springen. Waar hij tijdenlang ontkende dat Rusland achter het hacken van de Democratische Partij zat accepteert hij de conclusies van de Amerikaanse inlichtingendiensten nu opeens wel.
Dat beweert zijn chief of staff, de voormalige voorzitter van de Republikeinse Partij Reince Priebus, tenminste. Die diensten lieten al eerder weten dat Russische hackers er toch echt achter zaten én dat Vladimir Poetin zelf opdracht had gegeven voor de hacks. Het enige punt waar nog discussie over bestond was: deden ze dat om dat ze graag wilden dat Trump won of wilden ze Hillary Clintons verkiezing gewoon ondermijnen?
Het eerste is natuurlijk een veeg teken wat Trumps buitenlandse beleid betreft. Het betekent immers dat Poetin denkt dat Trump hem welgevallig zal zijn. En dat juist op het moment dat de tweede Koude Oorlog overduidelijk is aangebroken en het Westen een sterke leider nodig heeft die Poetin duidelijk maakt dat hij niet té ver kan gaan.
Het tweede scenario is minder problematisch, hoewel niet prettig: het betekent dat Rusland ervan uitging dat Hillary hoe dan ook zou winnen maar dat ze haar imago wilde ondermijnen en Amerikanen tegen elkaar wilde opzetten. Dat laatste lijkt de meest logische verklaring voor de hackactiviteiten van Rusland. Poetin kan er immers niet zomaar van uitgaan dat Trump hem vriendelijk gezind zal zijn.
Hoe dan ook is het natuurlijk bijzonder problematisch dat Poetin zich op deze manier bemoeid heeft met de Amerikaanse verkiezingen. Het is eens te meer een teken dat de Russische autocraat ervan overtuigd is dat hij met alles kan wegkomen; niemand die het lef heeft om hem dwars te zitten.
Laten we hopen dat dit verandert op het moment dat Trump daadwerkelijk president wordt. In het verleden heeft hij zich regelmatig buitengewoon vriendelijk uitgelaten over Poetin, maar we weten allemaal dat dit in één minuut kan veranderen als hij zich beledigd voelt door de Russische president. Trump heeft immers een ego van jewelste en kan niet eens omgaan met milde kritiek, laat staan met harde woorden waarin hij wordt weggezet als een clown die niet weet waar hij mee bezig is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten