Lonen stegen in 2016 met 1,9 procent. Maar: grootste stijging ging ten koste van de belastingbetaler

De loongroei was in 2016 behoorlijk hoog voor Nederlandse maatstaven. De Telegraaf viert dan ook feest. Maar is dat wel iets om over op te scheppen?

De Telegraaf heeft er vandaag zin in. “Loongroei in hoogste tempo sinds 2009,”  kopt de krant van, voor en door slapend Nederland heel trots. Jaja, dat heeft het kabinet Telegraaf-I — of Kabinet Rutte II, zoals het ook wel genoemd wordt — werkelijk fan-tas-tisch gedaan.

Wel een beetje gek dat steeds meer mensen klagen dat ze het financieel moeilijk hebben natuurlijk, maar ja, die zullen zich wel aanstellen. Niet zo zeuren jongens, jullie zijn er bijna twee hele procenten op vooruit gegaan!

Of hebben die mensen misschien toch wel een punt? Laten we de cijfers maar eens onder de loep nemen:

De sterkste gemiddelde loonstijging was zichtbaar bij de overheid. Daar stegen de cao-lonen in doorsnee met 3,4 procent, vooral dankzij de ontwikkelingen in het onderwijs.

Ah kijk eens aan. De grootste ‘loonstijging’ mocht dus betaald worden door de belastingbetaler, die het afgelopen jaar dan ook krom heeft mogen liggen om de hobby’s van Telegraaf I/Rutte II te betalen. Maar ja, blijkbaar vindt De Telegraaf het volstrekt niet interessant om duidelijk te maken dat dit dus betekent dat de gemiddelde loonstijging nogal meeviel.

Screenshot De Telegraaf
Screenshot De Telegraaf

En dan is er dit ook nog: hoewel de inflatie vorig jaar hoegenaamd “maar 0,3% was,” (wat inhoudt dat we qua koopkracht nog maar een verbetering overhouden van 1,6%) nam de inflatie in de laatste maanden van het jaar wél razendsnel toe. In de maand december kwam de inflatie bijvoorbeeld uit op 1 procent. Daar gaat je zogenaamde winst dan.

En De Telegraaf maar juichen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ni28

  En de ouderen juichen al jaren maar niet heus.

 2. toetssteen

  Moet u eens buiten de EU reizen. Euro versus sing dollar minus 27%! Gaat super joh met de EU!

  1. glazenbol

   Kan ook voordelen hebben

 3. hans-e-pans

  Volgens mij gaat het de gewone mensch alleen maar om wat er NETTO in de portemonee overblijft, dat is een stevige min.

  1. glazenbol

   Maar die getallen geeft men niet aangezien er dan weleens de pleuris uit zou kunnen breken!

 4. Bes Tolen

  Als ik het zo lees, is het links fascistoïde praat van DT. Wat de krant blijkbaar wil zeggen, is dat ze praatjes van het kabinet steunen. Maar ieder kan voelen dat dit kabinet unheimisch is. Het heeft een kille sfeer geschapen in het land. Goed, dat was al aan de gang maar dit kabinet heeft het heel erg versterkt, dagelijks voelbaar gemaakt. Het heeft uitsluitend gedacht aan wie hier op zo dubieuze wijze, ja onoirbaar binnen kwamen, uitsluitend de internationale krachten willen ondersteunen die de Europese mens totaal gaan afbreken. Het is een dodelijk kabinet omdat het land dichter bij haar einde is gebracht dan ooit en allen die gang nog in aanmerking lijkt te komen.

  1. toetssteen

   @Bes
   Ein reich, mja, door de geschiedenis heen slechts mislukt. Maar nu die miljoenen doden nog.
   EU, niet mijn idee! Handel? Altijd!

  2. ErTussenIn

   @Bes Tolen

   Niet alleen de overheid hoor, de werkgevers doen hier ook voornamelijk aan mee.
   Mensen worden ontslagen en ergens anders weer aangenomen (visa versa), alleen tegen minder uren, overwerk heeft geen zin zoals we allemaal wel weten, kassa dus.

 5. Bes Tolen

  Ja zeker, ErTu, u hebt het honderd procent begrepen. De wetgeving komt van Asscher, dat is de PvdA bedoeling om de Nederlandse arbeiders tegen die uit oost Europa te laten concurreren. Zo menen die salon aso’s nog wat voor de arbeiders te kunnen doen. Duidelijk is wat ze willen handhaven, hun internationale roekeloze streven, hun valse bondgenootschappen. Ten koste van de welvaart en het welzijn van hard werkenden; vaak de sterke mannen kameraden, die van aanpakken weten. Bloem van het volk, ruggengraat van de samenleving.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.