Paniek bij VVD: timing crisis Van der Steur gooit verkiezingscampagne in de war

Geen categoriejan 24 2017, 10:00
Ze zijn helemaal van slag bij de VVD. Op het moment dat Rutte aan zijn PVV-light campagne begon gooide minister Ard van der Steur roet in het eten. Opeens is er wéér een rel waarbij een VVD-minister bij betrokken is.
Wat is dat nou toch vervelend voor de meest onbetrouwbare partij van ons land zeg. Rutte en zijn nepliberale vrienden hadden heel zorgvuldig een strategie bedacht door de PVV eerst uit te sluiten van regeringsdeelname en vervolgens juist enkele opmerkingen te maken waardoor ze in het gevlei hoopten te komen bij PVV-kiezers. Vorige week was Fase 1 van dit masterplan, deze week zou Fase 2 van start gaan.
Juist op dat moment werd bekend dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) keihard gelogen had over de Teevendeal.
Het gevolg? Paniek bij de VVD. In plaats van het te hebben over hoe geweldig cultureelconservatief de VVD is hebben we het toch maar weer over de onbetrouwbaarheid van die partij. En dat zit Rutte en co absoluut niet lekker.

De liberalen zitten hierdoor met een dilemma vlak voor de campagne: de minister offeren of nog meer afbreukrisico lopen door hem te laten zitten. „Laten we niet te hijgerig een minister bij het grofvuil zetten”, zegt premier Rutte op die vraag.

Maar het feit dat hij die opmerking maakt is natuurlijk al een teken aan de wand. En dat is niet eens zo gek: deze controverse bevestigt het beeld wat veel mensen hebben immers alleen maar, namelijk dat de VVD een partij van, voor en door leugenaars is:

Volgens Krouwel schaadt de nieuwe onthulling de VVD breder. „Uit onderzoek blijkt dat kiezers de VVD associëren met leugens. Dit, de feiten onder de pet houden, versterkt dat beeld van de liegende VVD alleen maar.”

Zoals Bart Schut stelt op Twitter:
https://twitter.com/bpschut/status/823800772328587265
Het gevolg hiervan is dat er bij de VVD nu een intern debat plaatsvindt over de vraag wat er moet gebeuren. Kan Van der Steur blijven zitten of is het toch verstandiger om hem snel te lozen zodat ze het weer over andere zaken kunnen hebben?

Parlementair historica Brand is benieuwd wat de VVD gaat doen. „De VVD kan het zich eigenlijk niet permitteren dat de Teevendeal als een wond blijft etteren tijdens de verkiezingscampagne.

Van der Steur nu offeren lijkt dan ook de beste uitweg om zo de impact zo klein mogelijk te houden. Zeker na de fatsoensoproep van Rutte komt dit de VVD erg slecht uit.”

Voor de oppositie is Van der Steur natuurlijk the gift that keeps on giving. Na de verkiezingen zijn we sowieso van hem af -- geen enkele oppositiepartner zal het pikken als de VVD hem weer naar voren schuift als minister -- maar in de tussentijd kunnen de andere partijen nog even lekker scoren door hem onder handen te nemen. Het zal me dan ook niet verbazen dat ze hem nu weliswaar hard aanpakken in de media, maar dat ze toch niet zomaar met een motie van wantrouwen tegen hem komen. Deze man blaast in zijn eentje de VVD immers op; geen enkele tegenstander van die partij had dat effectiever kunnen doen, nee, ook Wilders niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten