Paniek bij VVD: timing crisis Van der Steur gooit verkiezingscampagne in de war

Ze zijn helemaal van slag bij de VVD. Op het moment dat Rutte aan zijn PVV-light campagne begon gooide minister Ard van der Steur roet in het eten. Opeens is er wéér een rel waarbij een VVD-minister bij betrokken is.

Wat is dat nou toch vervelend voor de meest onbetrouwbare partij van ons land zeg. Rutte en zijn nepliberale vrienden hadden heel zorgvuldig een strategie bedacht door de PVV eerst uit te sluiten van regeringsdeelname en vervolgens juist enkele opmerkingen te maken waardoor ze in het gevlei hoopten te komen bij PVV-kiezers. Vorige week was Fase 1 van dit masterplan, deze week zou Fase 2 van start gaan.

Juist op dat moment werd bekend dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) keihard gelogen had over de Teevendeal.

Het gevolg? Paniek bij de VVD. In plaats van het te hebben over hoe geweldig cultureelconservatief de VVD is hebben we het toch maar weer over de onbetrouwbaarheid van die partij. En dat zit Rutte en co absoluut niet lekker.

De liberalen zitten hierdoor met een dilemma vlak voor de campagne: de minister offeren of nog meer afbreukrisico lopen door hem te laten zitten. „Laten we niet te hijgerig een minister bij het grofvuil zetten”, zegt premier Rutte op die vraag.

 

Maar het feit dat hij die opmerking maakt is natuurlijk al een teken aan de wand. En dat is niet eens zo gek: deze controverse bevestigt het beeld wat veel mensen hebben immers alleen maar, namelijk dat de VVD een partij van, voor en door leugenaars is:

Volgens Krouwel schaadt de nieuwe onthulling de VVD breder. „Uit onderzoek blijkt dat kiezers de VVD associëren met leugens. Dit, de feiten onder de pet houden, versterkt dat beeld van de liegende VVD alleen maar.”

 

Zoals Bart Schut stelt op Twitter:

https://twitter.com/bpschut/status/823800772328587265

Het gevolg hiervan is dat er bij de VVD nu een intern debat plaatsvindt over de vraag wat er moet gebeuren. Kan Van der Steur blijven zitten of is het toch verstandiger om hem snel te lozen zodat ze het weer over andere zaken kunnen hebben?

Parlementair historica Brand is benieuwd wat de VVD gaat doen. „De VVD kan het zich eigenlijk niet permitteren dat de Teevendeal als een wond blijft etteren tijdens de verkiezingscampagne.

Van der Steur nu offeren lijkt dan ook de beste uitweg om zo de impact zo klein mogelijk te houden. Zeker na de fatsoensoproep van Rutte komt dit de VVD erg slecht uit.”

Voor de oppositie is Van der Steur natuurlijk the gift that keeps on giving. Na de verkiezingen zijn we sowieso van hem af — geen enkele oppositiepartner zal het pikken als de VVD hem weer naar voren schuift als minister — maar in de tussentijd kunnen de andere partijen nog even lekker scoren door hem onder handen te nemen. Het zal me dan ook niet verbazen dat ze hem nu weliswaar hard aanpakken in de media, maar dat ze toch niet zomaar met een motie van wantrouwen tegen hem komen. Deze man blaast in zijn eentje de VVD immers op; geen enkele tegenstander van die partij had dat effectiever kunnen doen, nee, ook Wilders niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. jennifer

  Dat verdiend een lintje dan toch. De VVD de partij die de Nederlander jarenlang voorliegt, en dan nog denkt dat de Nederlander zijn stem nog zal geven aan deze leugenachtige partij, waar zelfs Rutte nog aan mee gedaan heeft. Je moet als kiezer dan inderdaad een steekje los hebben zitten. Gelukkig maar dat dit voor de verkiezingen dan toch bekent geworden is. De geheime leugens van de VVD.

 2. poldi

  Nu nog een goede onderzoeksjournalist die eens uitzoekt of, en zo ja in hoeverre van OPstelten cq Van der Steur in opdracht van Rutte het OM heeft geïnstrueerd om er voor te zorgen dat Wilders werd veroordeeld.
  Per slot van rekening heeft Rutte na het mislukte Catshuisoverleg Wilders toegebeten “Ik zal jouw partijtje kapot maken”.
  Dat lijkt mij een serieuze bedreiging die in mijn optiek nader onderzoek rechtvaardigt.

  1. Top

   “Een goede onderzoekjournalist?” Zijn die er dan nog, behalve een paar die dat wel zijn, maar in de hoek geschoffeerd worden als ‘nep’?
   Google eens ‘Weatherman Underground’. Een groepering net zoals de Baader-Meinhof groep. Die in de USA meer dan 2500 bomaanslagen hebben gepleegd, in de jaren 68/72 van de vorige eeuw.
   Nog nooit iets van kunnen lezen of horen, terwijl er in de USA bijna ‘de noodtoestand’ werd uitgeroepen, omdat de doelwitten politie en politici waren.
   En dan u op Stand.nl de vraag “is de media betrouwbaar”. Moet je de reacties eens lezen. Dat is de NL burger in deze tijd. Onwetend, dom en zelfgenoegzaam.
   We verdienen eigenlijk niets beters.

   1. Peter Selie

    Mee eens Top.

 3. Ni28

  Vreemd dat juist de NOS met dit eigen nieuws vlak voor de verkiezingen komt. Bewijs dat de NOS geen staatsomroep is? Of de VVD in ongunstig licht te plaatsen voor de verkiezingen ten gunste van de PvdA? Dat v.d. Steur incapabel(en niet de enige) minister is en leugenachtig net als Rutte wisten wij al. Het zou nu het eindelijke val van het kabinet moeten veroorzaken, iets wat al lang geleden moest gebeuren.

 4. Gustaafff

  Ik vermoed dat de VVD hiervan weinig schade zal ondervinden. Zo zoetjesaan weet heel Nederland wel dat Van de Steur een faalhaas is. Rutte wordt in alle peilingen nog steeds als de meest geschikte minister-president gezien. Hij en de VVD – in 2012 met 42 zetels verkozen – staat op de tweede plaats in de peilingen. Dus VVD, knikker die beunhaas eruit. Mensen gaan immers voor degelijke en betrouwbare partijen en niet voor nieuwigheidjes als VNL en FvD. Op naar de verkiezingen!

  1. glazenbol

   Betrouwbare partijen………pffhhhhhh
   Ben jij vlak na je geboorte van de commode gevallen?
   Die stond zeker wel bovenop de linnenkast dan………wat een lul zeg

   1. Gustaafff

    Niet meer dan degene die het sprookje “verkiezingsbeloftes komen altijd uit en de regering maakt van ons land een paradijsje” geloven.

 5. Analist

  VVD: “MAKE THE NETHERLANDS THE GREATEST SCAMMER-NATION ALL TIME ! “

 6. Bes Tolen

  Mogelijk gaat het hier om iets wat al de Tweede Kamer al onder ogen heeft gehad. Wel als dat wordt vastgesteld dan hoeft er nu niet zoveel kabaal gemaakt worden. Zeker niet door de SP, die nu ook al weer over kinderpardon begint te ”zijken” waarvan trouwens de PvdA letterlijk is vergeven. Wat zijn dat eigenlijk voor partijen waar de zaakwaarnemers van allerlei vaak onfrisse organisaties de baas zijn en die partijen van allerlei onbeheerste emoties voorzien als summum van hun bestaan en …… hun (vroegere) aanhang op de tweede of derde plaats zetten voor zover ze nog in tel is dus.

 7. Wim Vreeswijk

  Deze man heeft inmiddels minstens 10 gele kaarten op zijn naam, veel meer dan ooit een voetballer scoorde, dus waarom die man nog steeds niet achter de geraniums is geplaatst is voor mij zeer de vraag ?

 8. HdK

  NORMAAL DOEN OF ANDERS OPRUTTEN?
  Enige tijd geleden gaf Wilders in het parlement het advies aan Rutte om ‘normaal te doen’. Kennelijk is niet goed begrepen hoe je dat zou moeten doen.
  Liefst 4 VVD bewindslieden (vd Steur, Teeven, Opstelten, Rutte) moeten met liegen en draaien hun beleid verdedigen. Is dat normaal? Voor een partij die zich op de borst ramt als eerlijke en fatsoenlijke partij, die misdaad streng wil bestrijden en bestraffen?
  Zo langzamerhand dringt de vraag zich op welke politicus nog wel eerlijk is. Durft U daarvoor uw hand in het vuur te steken?

  1. ErTussenIn

   @HdK

   Zolang de opkomst bij de stembus voldoende is, gaat er niets veranderen in het “eerlijk” politieke land.

 9. Pjotter

  Kort; de partij en MP + ministers van bedrog, af serveren nu.

 10. H.Vaes

  Vandaag werd bekent dat donderdag het debat is…maar er komt geen debat….\morgen…woensdag of donderdag in de loop van de dag treedt van der Steur af….om….Rutte uit het gedoe te houden.

 11. Babaji538

  Een beurtbalkje voorkomt verwarring
  aan de lopende band, dan.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.