De campagne gaat los: CDA zet in op premierschap met nieuwe campagnevideo

Geen categoriefeb 26 2017, 8:00
Ja, ik heb erom moeten lachen.
Het is 1974. Geert Wilders, Sybrand Buma en Mark Rutte spelen gezellig op het strand. Nou ja, gezellig. Hun spelletje loopt al snel uit de klauwen omdat Rutte en Wilders elkaar de tent uitvechten.
De ruzie ontstaat nadat de kleine Sybrand Geert vraagt wat hij later wil worden. Het ambitieuze jongetje antwoordt:

"Ik wil later Prins Carnaval worden en een praalwagen besturen."

Zo. Dat is nog eens een mooie droom. Vervolgens stelt Buma zijn vriendje Mark dezelfde vraag. Aangezien Mark altijd inspiratieloos geweest is steelt hij Geerts idee:

"Ik wil later Prins Carnaval worden en een praalwagen besturen."

Zoals je van Geert zou verwachten accepteert hij dat copy-pastegedrag totaal niet. "Lekker origineel zeg," bijt Geert Mark toe. "Kom zelf eens met ideeën man!"
Maar ja, die heeft Mark natuurlijk niet. Het enige wat hem rest is woedend te reageren: "Pleur op!"
Geert:

"Doe even normaal man!"

Zelfs die reactie steelt Mark:

"Doe even normaal, doe lekker zelf even normaal!"

We zullen maar zeggen: het zat er al vroeg in (als je het campagneteam van het CDA moet geloven).
Geert en Mark vliegen elkaar letterlijk in de haren. Het beeld wordt zwart. Dan komen de drie jongetjes weer in beeld. Sybrand zit er nog rustig bij, maar Mark en Geert hebben duidelijk met elkaar gevochten. Dan vraagt Geert aan Sybrand: "En Sybrand, wat wil jij later worden?"
Zoals je zou verwachten laat Sybrand dan even zien dat hij écht de geboren en getogen CDA'er is. "Ik wil later premier worden," antwoordt hij namelijk. "En het land besturen. Ja, iemand moet de verstandigste zijn."
Het is wat te holier than thou voor mijn smaak, maar het legt natuurlijk wel de vinger op de zere plek. Twee honden vechten om één been. Gaat de derde er dan mee heen? En is Buma die derde? Wie weet: wat we wél weten is dat de Nederlandse kiezer historisch gezien een voorkeur heeft voor een premier die rust in de tent brengt. Dat is dan ook wat het CDA nu probeert uit te dragen: het CDA kan de rust doen wederkeren. VVD en PVV kunnen dat niet.
Daarbij linkt het CDA het premierwaardig zijn van een lijsttrekker aan de bereidheid om mee te doen aan debatten. Een voice-over wordt ingezet die zegt:
"Als je premier wil worden moet je wel het debat aandurven."
Vervolgens staan Mark en Geert op. "Dan doe ik niet meer mee," zegt Geert. "Dan doe ik ook niet meer mee," roept Mark. En zo blijft Sybrand alleen over; rustig, bedaard, volwassen.
Kijk de campagnevideo. Als je het CDA zélf wilt laten weten wat je ervan vindt kun je dat hier doen.
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2017/02/CDA-BREAKING_-Jeugdbeelden-van-Mark-Geert-en-Sybrand..._10155034184353119.mp4"][/video]
Dan nu natuurlijk het oordeel: wat vind ik van deze campagnevideo? Om te beginnen heb ik er wel degelijk om moeten gniffelen. De karaktereigenschappen van Wilders en Rutte worden namelijk best mooi uitvergroot. Tegelijkertijd ben ik er niet van overtuigd dat het 'heiliger dan gij' gehalte tegenwoordig nog werkt. De Sybrand in het filmpje is te braaf. Ergens is dat best opmerkelijk omdat de CDA-lijsttrekker onlangs nog in het nieuws kwam nadat hij hard had uitgehaald naar links. In september vorig jaar deed hij hetzelfde met Rutte.
Met andere woorden, Buma begrijpt zelf maar al te vaak best dat het politieke spel tegenwoordig hard gespeeld moet worden. Dit filmpje druist daar tegen in. Dat is, denk ik, een vergissing. Nederland anno 2017 is niet te vergelijken met het Nederland van grofweg twintig jaar geleden. De strategie van partijen moet daar rekening mee houden.
Aan de andere kant, misschien dat Nederlanders nu toch juist genoeg krijgen van politieke vechtbazen en rust in de tent willen. Als dat zo is zal Buma vrijwel zeker hét alternatief zijn voor de zwevende kiezer als mogelijke premier-keuze.
Overigens: het is opvallend dat het CDA de spot drijft met Wilders en Rutte vanwege hun beslissing om niet alle debatten bij te wonen. Wilders heeft er nu zelfs al meerdere afgezegd. Ik ben ervan overtuigd dat dit strategisch verstandig van hem is; hij heeft alleen maar iets te verliezen bij debatten, ook al omdat de moderators vrijwel zeker tegen hem zullen zijn. En datzelfde geldt natuurlijk voor alle aanwezige lijsttrekkers die gezamenlijk tegen hem zullen optrekken. Het enige wat Wilders hoeft te doen om op 15 maart goed te presteren is om zijn eigen achterban naar de stembus te krijgen. Daarvoor hoeft hij niet te debatteren.
Het CDA begrijpt natuurlijk ook best dat het strategisch slim is van Wilders. Dat is dan ook ongetwijfeld de reden dat ze hem er juist op proberen te pakken. Ze proberen het dus om te draaien.
Of dat gaat werken? Dat valt te bezien. De PVV-kiezer heeft het al jaren gehad met het partijkartel én het mediakartel. Dat gezegd hebbende geldt de oude wijsheid -- ridicule is man's most potent weapon -- nog altijd. Als je mensen zo ver kan krijgen dat ze je tegenstander uitlachen heb je hem al voor 50 procent verslagen. In dat opzicht is het belangrijk om op te merken dat met name Rutte er bekaaid vanaf komt in dit filmpje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten