Democratiehatende Rutte slaat oorlogstaal uit: ‘ik vecht tot de laatste snik tegen een Nexit!’

Mark Rutte laat weer eens zien hoe ernstig hij de kiezer en de democratie in het algemeen minacht.

Hebt u nog een reden nodig om dit jaar uw stem op de VVD eens goed te heroverwegen? Hier is er weer eens eentje: de manier waarop Mark Rutte, als hij na 15 maart mag aanblijven als premier, zal omgaan met de wil van het Nederlandse volk.

Die is namelijk op zijn minst scandaleus te noemen. Donderdag presenteerde een groepje onderzoekers van de Rabobank een rapport dat een tikkeltje – zeg maar nogal sterk – gekleurd te noemen valt: het kan samengevat worden als “kies allemaal alsjeblieft niet voor een Nexit want dan gaan we allemaal dood!”

Maar goed, de mening – want meer dan een mening is het echt niet – van een stel onderzoekers is één ding, daar conclusies aan verbinden is iets heel anders. Naar aanleiding van dit rapport werd in de Tweede Kamer weer eens gesproken over de mogelijkheid van een Nexit, waarbij ook de man die zich vooralsnog onze minister-president mag noemen, Mark Rutte dus, het woord nam. En die woorden die hij sprak waren niet voor de poes: “Tot mijn laatste snik zal ik vechten tegen die krachten die Nederland uit Europa willen halen!”, heeft hij letterlijk gezegd.

Zo’n anti-Nexit-uitspraak zal voor niemand die de VVD – en de Nederlandse politiek over het algemeen – een beetje kent als een verrassing komen. Dat Rutte cum suis tegen een potentieel vertrek uit de Europese Unie zijn is geen geheim, en naar mijn mening ook nog steeds de juiste weg: het stevig hervormen van de huidige Unie tot een samenwerkingsverband met duidelijk afgebakende verantwoordelijkheden is een veel wijzer streven.

Het doet er nu echter niet toe of je voor of tegen een Nexit bent: waar het hier om gaat is hoe Rutte zich erbij opstelt. En die maakt één ding meer dan duidelijk: onder zijn bewind zal dat vertrek er nooit komen, al stemt 100% van Nederland (min Mark Rutte) in een referendum daarvoor.

Daarmee lijkt een herhaling van de schandalige gang van zaken rondom het associatieverdrag met Oekraïne op handen te zijn. Niets, maar dan ook niets wijst erop dat Rutte een Nederlands ‘leave!’ zo zou oppakken als zijn Britse collega May, die persoonlijk ook weinig van een Brexit moest hebben maar wél beloofde de wil van haar volk op te volgen. En dat is ook precies wat Nederlandse politici eens een keer zouden moeten beloven. Vecht vooral in de Tweede Kamer tegen die Nexit, Mark. Debatteer er lekker over met Geert Wilders, debatteer er lekker over met Jan Roos die daar hopelijk zal zitten na 15 maart. Ga als het zo ver komt echter niet in tegen de wil van het volk dat je volgende maand misschien wel weer zal verkiezen, want een ernstigere minachting van onze democratie kun je je niet voorstellen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. nomis

  Sinds paars 1is democratie uit nederland verdwenen!
  Sinds dien bestaat het nog uit 3 seconden in het stemhokje,waarna zij met de uitslag hun reet er mee afvegen!!
  En dan heet het dictatuur!!
  En dit blijkt voor mij al sinds de oprichting van de nieuwe NAZIstaat EUROPA,geregeerd door de nieuwe gestapo en over alle pro europa mensen,de nieuwe nsb,ers,die zichzelf op een schofterrige manier verrijken met ONS GELD!!!!!!
  Wij zijn slechts de pinautomaten voor BRUSSEL,terwijl onze indentiteit,door de import van vooral islamisten,al lang verdwenen is!!

  1. C.oitus

   Eens met Jou.

 2. Gustaafff

  Een vreedzame revolutie lijkt me ook niet bijster democratisch. Of zijn we vergeten dat Wilders op eigen houtje uit de EU wil stappen? Dat is al even dictatoriaal als Rutte er op eigen houtje in wil blijven.

  Het is goed dat Rutte vecht tegen de populistische krachten die ons land in de afgrond willen storten.

  1. cmsuijkerbuijk

   @Gustaafff
   Van die karrevrachten EU-zand, die intussen in jouw ogen gestrooid zijn, zou je een aardige woestijn á la Gobi aan kunnen leggen. Je bent v.w.b. de EU, ziende blind en horende doof. Bovendien hebben wij de EU al eens met 63% afgewezen. Deze uitslag is echter nooit gerespecteerd door de eurofielen. Dat zou dus na 15 maart alsnog kunnen. Scheelt weer tijd en geld!

   1. Gustaafff

    @cmsuijkerbuijk, een peiling in 2016 van De Hondt wees uit dat een meerderheid van de Nederlanders geen behoefte heeft aan een Nexit. Bovendien is het hoogst ondemocratisch om het volk én de Eerste en Tweede Kamer, zonder meer te passeren.

    Er ligt nu een wetsvoorstel dat jaren geleden is ingediend door de LPF en de SGP, namelijk, bevoegdheden aan Brussel alleen overdragen, als 1/3de van de kamer (100/150 zetels) hiermee akkoord gaat. Dit lijkt me een prima organisatie.

    1. Gustaafff

     “…bevoegdheden aan Brussel alleen overdragen…”

     Even wat duidelijker; alleen bevoegdheden met betrekking tot binnenlandse aangelegenheden overdragen als 100 van de 150 parlementsleden hiermee akkoord gaan. Je kunt op je vingers natellen dat er – vooral na maart – niets meer doorkomt.

    2. zomaar

     Bovendien is het hoogst ondemocratisch om het volk én de Eerste en Tweede Kamer, zonder meer te passeren.

     @Gus jou christelijke apostel JP Balkenende negeerde 61,5% van de bevolking hun keus , hoe democratisch wil jij dat noemen ?.

     of is dit dan wel democratisch in jou christelijke ogen ?.

     1. Gustaafff

      @zomaar, het Nederlands referendum over het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa is toch een raadgevend referendum geweest? De Tweede Kamer heeft het volste recht de uitslag naast zich neer te leggen. Zolang het landsbelang er maar mee gediend is.

     2. zomaar

      tja @Gus klinkt heel volwassen !, je kind komt bij jou om raad vragen !, je geeft haar/hem een goede raad en die wuift jou kind gewoon weg .

      vraag jij je dan niet af waarom kwam zij/hij raad vragen aan mij ?.

     3. Gustaafff

      Omdat je als volwassene wel beter weet dan de raad van een klein kindje te volgen.

   2. jennifer

    CMsuijkerbuijk. Het was 80% heb het nog eens opgezocht, en ja het CDA lapte toen ook de mening van de meerderheid aan hun laars, net als de VVD afgelopen jaar gedaan heeft, Rutte hoopt natuurlijk dat iedereen dat inmiddels vergeten is.

    1. Gustaafff

     @jennifer, vind je dan ook dat het Electoral College in de Verenigde Staten de wil van de kiezer aan haar laars lapte, doordat zij Donald Trump (ruim 3 miljoen stemmen minder dan Hillary) in het zadel hielpen?

     1. jennifer

      Jij snapt niet hoe het systeem daar werkt schijnbaar, trouwens dit gaat over Rutte wat heeft dit met de VS te maken, blijf bij de les guustaaf en probeer eens inhoudelijk op dit thema te reageren wat zich in Ned afspeelt.

  2. zomaar

   tja @Gus in 2005 is er een referendum gehouden om de Europese grondwet te omarmen of niet !!.

   jou christelijke apostel JP Balkenende (hij zij nog vervloekt!!) , veegde met de uitslag 61,5% tegen deze grondwet , zijn christelijke reed af!!.

   kijk @Gus dat is nu de christelijk democratie , waar de (D) voorstaat in het CDA.

   1. Gustaafff

    @zomaar, de primaire taak van de minister-president van Nederland is, dat hij het landsbelang moet dienen. Minister-president Balkenende vond blijkbaar dat Nederland de Europese Unie nodig had. Als de premier die inschatting maakt, heeft hij het volste recht om over te gaan tot de nodige maatregelen. Ook als het volk daar tegen is.

    En als we het over de wil van het volk gaan hebben: Donald Trump ging af als een gieter en Clinton haalde drie miljoen stemmen op. Dat kon het electoral college geen bal schelden, die maakte Trump gewoon president. De kern is dat elk volk gewoon zijn zin niet krijgt.

 3. HaZ

  En de volgende in de rij die ons weer van alles beloven. Het kan niet op, was het altijd maar verkiezingstijd. Ditmaal is het de beurt aan Mona (die van de toetjes) van het CDA.
  http://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/cda-wil-hoger-aow-laat-ouderen-profiteren-van-economisch-herstel

 4. HaZ

  En de volgende in de rij die zichzelf van alles beloven….
  http://www.rtlnieuws.nl/nederland/ex-politiechef-bouman-declareert-23000-euro-voor-advies

 5. Ome Ga

  Ach Rutte Oprutte. Net als de democratie hatende msm media (NRS/NSB, Volksverlakkerijkulblaadje, Trouweloos, enz.), altijd nèt het foute nieuws!
  Maar Pinokkio ‘kan’ dus iet anders, als hij foute info tot zich neemt!

  Maar daar komt verandering in. De dinosaurus elite media is een uitstervend ras.
  Gelukkig maar! WANT. De waarheid zal zegevieren!!!
  Trump heeft nu 78 terroristische daden geopenbaard. Deze lijst zal de msm (Obama en Clinton, Soros – CNN, NY Times, Washington Compost, enz) NOOIT geopenbaard hebben. HAHAHA:

  https://youtu.be/W755lhse_HI

 6. Ome Ga

  NRS = NRC (je vergeet het na jaren van ontwijken vandeze smerige ‘nette’ krant.)

 7. Beukman

  Merkwaardig stuk weer. De vergelijking tussen Rutte en May slaat nergens op: de laatste is pas aangetreden na het Brexit-referendum, nadat Cameron was afgetreden. Áls Rutte dus al een Nexit-referendum zal oppakken, dan is dat eerder zoals Cameron dat heeft gedaan en niet May.

  Het is verder heel prettig en transparant dat Rutte nu al aangeeft voor de EU te blijven knokken. Zo weet de kiezer waar hij aan toe is, en kunnen de voorstanders van een Nexit op 15 maart gewoon op een anti-EU-partij stemmen. Veel keus is er alleen niet.
  Bovendien: in 2013 framede Wilders de TK-verkiezingen als een referendum over de EU, dat hij jammerlijk verloor. De vooruitzichten voor Nexitgangers zijn dus niet bijster gunstig.

 8. sadeyes

  Ik kan niet wachten op die laatste snik.

 9. Ria

  Het weg met ons beleid heeft Mark Rutte bij deze ook op zichzelf geprojecteerd….
  Weg met mij !

 10. Ni28

  Maar wij wachten al te lang voor de laatste snik van Rutte.

 11. Ni28

  De bangmakerij van Rutte en de EU consorten is geprojecteerd op zichzelf. Zij hebben te verliezen maar het volk niet. Deze EU kunt je beter kwijt dan rijk zijn. Leugens en verdraaiingen hebben wij al genoeg gehad. Er is ook heel veel kapot gegaan door islamisering van Europa. De gewone burger in rijkere landen profiteert steeds minder van de Unie. In tegendeel hij levert alsmaar in en wordt steeds armer ten kosten van profiteurs die onze sociale voorzieningen leegroven. Deze EU past goed bij Rutte en die hele kliek. Dat zijn de echte profiteurs de EU elite.

 12. Ni28

  Gisteren zijn in het Journaal de EU opties van de Rabobank experts uitgelegd. Nexit was desastreus net als doorgaan op dezelfde wijze als nu. De optie van het EU delen in Noord en Zuid was eigenlijk nog de beste. Vandaag in het Teletext is deze optie al verdwenen. Overgebleven is alleen dat Nexit slecht is. Dat bedoel ik met nepnieuws. Die krijgen wij dagelijks over onze hoofden gestort. De NPO moet zich zorgen maken over zichzelf en niet anderen zwart maken.

 13. NederNederlander

  Rutte zet het mes in de zorgtoeslag en laat het torenhoge eigen risico bestaan.
  Terwijl meer dan 1.000.000 mensen de zorgkosten nu al niet meer kan betalen, weigert de VVD de boete op ziek zijn af te schaffen of zelfs maar te verlagen.

  Ga mee naar Den Haag!

  Des te meer reden om naar Den Haag te komen dus!
  Want daar vindt op zaterdag 18 februari het Nationaal ZorgDebat tussen lijsttrekkers plaats.
  Zij gaan met in elkaar in discussie over de toekomst van de zorg.
  En wij gaan ze laten horen wat er anders moet!
  Hoe meer mensen er zijn, hoe krachtiger ons geluid is tegen de marktwerking in de zorg en het eigen risico.

  Voor slechts 5 euro kan je mee met de bus.
  Vergeet je niet even aan te melden: http://www.nationaalzorgfonds.nl/busvervoer

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.