Italië mogelijk ook uit de euro! De EU staat op het punt van instorten

Komt Italeave eraan? Als je de laatste peilingen gelooft wél.  

De toekomst begint er steeds mooier uit te zien als je, net als ik, voorstander bent van het uiteenvallen van de Europese Unie (en zeker van de euro). Theresa May is van plan om Groot-Brittannië zo spoedig mogelijk uit de EU te loodsen en heeft de goedkeuring van het parlement al. Dat is natuurlijk al geweldig, maar het wordt nog mooier. Het ziet er namelijk naar uit dat eurosceptische partijen ook gaan toeslaan in Italië:

An analysis of the political setup in Italy shows eurosceptics are on the verge of taking control of the country.

The only missing ingredient is an early election. And early elections are now the odds-on favorite.

De verkiezingen zouden normaal gesproken gehouden worden in 2018, maar Matteo Renzi — die vorig jaar opstapte nadat hij het referendum verloor over het aanpassen van de Italiaanse grondwet — wil dat ze vervroegd gehouden worden. Hij is er namelijk van overtuigd dat hij vervangen zal worden als leider van de Democratische Partij (PD) als dat niet gebeurt. De leider van de bekende populistische Vijf Sterren Beweging (M5S), van Beppe Grillo, wil óók dat kiezers zo snel mogelijk stemmen, namelijk in of rond juni. De reden? Grillo is ervan overtuigd dat hij de verkiezingen dan zal winnen. En ja, de peilingen geven aan dat dit inderdaad een reële mogelijkheid is:

Screen Shot 2017-02-05 at 17.13.57

Zoals de Engelstalige website Zero Hedge uitlegt hebben de peilers er een handje van om de Democratische Partij van Renzi te overschatten, en die van Beppo juist te onderschatten. Gezien de geringe onderlinge verschillen is dat bijzonder belangrijk. Maar dat is niet alles: het lijkt er namelijk ook op dat de eurofiele PD binnenkort uit elkaar kan vallen. Renzi wordt omringd door mensen die van hem afwillen omdat ze ervan uitgaan dat hij de verkiezingen gaat verliezen. Deze mensen dreigen zelfs met een afsplitsing. Er wordt nu al vanuit gegaan dat ze dat zeker doorzetten als hij inderdaad samen met Grillo afspreekt om de verkiezingen vervroegd plaats te laten vinden.

Kortom, we moeten écht ernstig rekening houden met een toekomstige anti-euro-regering in Italië.

Zoals je zou verwachten vindt Thierry Baudet van het eurosceptische Forum voor Democratie dat een bijzonder positieve ontwikkeling:

Het Europese kaartenhuis staat echt op instorten. Hopelijk zet het zich door zodat we over een paar jaar onze soevereiniteit terug hebben en we geen rekening meer hoeven te houden met de onzinnige ideeën van megalomanen als EU-aanjanger Guy Verhofstadt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Seneca

  Als dat toch eens waarheid zou worden…
  Dat ik, toen ik nauwelijks 20 jaar oud was, een groot voorstander van de EEG was en mijn vader zaliger mij waarschuwde met de woorden: ‘denk erom, dat als Europa, waar jij zo verrukt van bent, een is, men in Europa minder vrijheid zal hebben als nu achter het ijzeren gordijn…
  Hoezeer gelijk heeft deze man gekregen… jammer, heel jammer dat dit schitterende project, Europa een, door tuig zoals Merkel, Juncker, Draghi, Monti, Verhofstadt, Rutte, Dijsselbloem, Lubbers, Balkenende, Kok en ik kan nog wel even doorgaan er zo’n zootje van gemaakt hebben.

  1. Nasrani

   Minder vrijheden als achter het ijzeren gordijn? Dan heb je toch echt niet opgelet tijdens de geschiedenis lessen hoor! En zo’n opmerking is denk ik een slag in het gezicht van hen die zwaar onder het communisme hebben geleden. Welke vrijheid denk jij dan te missen op dit moment?

   1. toetssteen

    @Nasrani
    Het gaat niet over dit moment, het gaat over de neo marxistische leer de uit zal monden in hetzelfde als de zich herhalende geschiedenis. En aangezien de wapens van totale destructie de mogelijkheid biedt tot een totale vernietiging van alles, zou het zomaar uit kunnen monden in: in begin lag de wereld woest en ledig…… Mja, da’s het punt dat de happy few uit de bunker kruipt.

    1. Nasrani

     Te veel drank doet niemand goed, je wordt er in ieder geval niet duidelijker van.

 2. toetssteen

  Devalueren, devalueren, en concurreren, lees er een goedkoopte eiland van maken voor toeristen. Het belastingstelsel in Italië en alle zuidelijke landen is knoflook tot de wortel van het parallelle systeem dat nooit synchroon zal lopen met de noord/west Europese landen.

 3. Ome Ga

  Fortissimo! Forza! Cappuciiiiiiiino! Que Sera Sera. Spreek aardig woordje Italiaans.

 4. Ome Ga

  Toetsteen, helemaal waar; we komen tot ander inzicht over het ware karakter van de EU communistische fascisten als we de historie van de (oprichting! van de) EU bestuderen (ahlen wha sahleen, gef halak, ‘salam’ aleikum… hai Nasrani!).

 5. Lieftinck

  Ik was al tegen de Euro toen hij nog niet in onze portemonnee zat. Ik heb altijd gehoopt op een geordende ontbinding van de Euro, dat is mogelijk zoals een econoom mij ooit via de mail uitlegde, maar alleen als ieder lid van de Euro dat wil. Ik was voorstander om de Euro van bovenaf te ontmantelen, eerst Duitsland eruit, daarna de volgende sterke land, om zodoende kapitaalvlucht tegen te gaan, want die ontstaat als een zwak land de Euro verlaat.
  Ook de Matheo solution zag ik als een goed alternatief.

  Helaas lijkt het nu er nu op dat we afstevenen op een ongecontroleerde ontmanteling van de Euro. Dat betekent jarenlang chaos, Argentinië laat zien dat na een paar jaar de vogeltjes weer gaan fluiten. Helaas verviel het land daarna weer in oude fouten, maar dat is iets voor de andere keer.

  Het voordeel van het uiteenvallen van de Euro is dat de toekomst voor mijn kinderen er weer een stuk zonniger uitziet, zonder ook een superstaat in wording. Het slechte nieuws is dat de volwassenen, de 50plus met name, zeer veel geld, pensioengeld, gaat verliezen, vanwege het onvermijdelijke schuldafschrijving.

  Doorgaan met de Euro zou ditzelfde effect hebben, en erger nog, maar dan langzaamaan, ieder jaar een stuk kaas weg door de maatregelen van Draghi. Hierdoor konden mensen als krabbelaar Henk Krol (subsidie voor zijn sekswinkel, niet afdragen van pensioenen voor zijn werknemers omdat zijn secretaresse die rekeningen in haar la hield) excelleren. Nu zijn we in een klap een buks geld kwijt, maar dan is het ook over en gaan de vogeltjes weer fluiten, over een paar jaar, in een vrijer Europa.

 6. jennifer

  Draghi heeft elf al uitgesproken dat landen uit de EU mogen stappen mits ze hun schulden aan de EU eerst betalen. Nou daar valt Italy zeker niet onder, de schuld die ze hebben bij de EU zal nog generaties lang terug betaald moeten worden, dus ze mogen er zomaar niet uitstappen. Denk eerder dat Ierland adieu zegt tegen de EU, en hopelijk Nederland ook,want Nederland heeft nog een flink bedrag tegoed van de EU dus die zien ze ook liever niet vertrekken dan.

 7. HaZ

  Zolang dit soort berichten nog verschijnen zal de doorsnee eurofiel niets veranderd willen zien.
  http://www.ed.nl/algemeen/binnenland/europees-parlement-weigert-controle-van-bureaukosten-1.6884027

 8. Caulfield

  Gelukkig levert Trump een enorme bijdrage aan een verdere Europese integratie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.