Nachtmerriekabinet Rutte II maakt zzp’ers massaal kapot: 122.000 zzp’ers hebben minder werk door draconische DBA-wet

In het afgelopen jaar hebben maar liefst 122.000 zzp’ers ernstig financieel geleden door invoering van de belachelijke DBA-wet.

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft onderzoek gedaan naar de draconische DBA-wet die erop gericht is om zzp’ers uit te roeien. Ja, dat zijn harde woorden, maar dat maakt ze niet minder waar. Kijk maar naar het desastreuse effect dat deze wet op meer dan 122.000 zzp’ers gehad heeft:

Circa 122.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) voelde afgelopen jaar de negatieve gevolgen van de nieuwe wet die in het leven is geroepen om schijnconstructies tegen te gaan.

Dit betekent dat één op de vijf zzp’ers één of meerdere opdrachten misliep door de DBA. Hoe dit komt? De DBA zet een soort systeem op waardoor er een ware hetze ontstaat tegen zzp’ers en bedrijven die van hen gebruik maken. Je hoeft maar een beetje met elkaar samen te werken of je wordt beschuldigd van ‘verkapt dienstverband,’ wat je enorme problemen kan opleveren. Als gevolg daarvan zijn werkgevers bang om zzp’ers opdrachten te geven, aldus de KvK. Daar komt bij dat ze zich gedwongen voelen om een “bemiddelaar” in te huren, waardoor de kosten natuurlijk weer toenemen en het dus nóg minder aantrekkelijk wordt om een zelfstandige een opdracht te geven. De functie van die bemiddelaar is niet om goede zzp’ers te vinden, maar om de risico’s met betrekking tot de tirannieke overheid te beperken.

De zogenoemde wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) moest zzp’ers en opdrachtgevers vooraf zekerheid bieden dat hun werkrelatie achteraf niet als een verkapt dienstverband wordt beschouwd. Maar in plaats daarvan zijn de ondernemers volgens criticasters in grote onzekerheid beland.

Omdat het zo’n enorme puinhoop is heeft staatssecretaris Eric Wiebes laten weten dat invoering van de wet uitgesteld wordt tot 2018. Waarom dat jaar? Er zijn dan immers geen Tweede Kamerverkiezingen. Met andere woorden, ze willen de desastreuze gevolgen van deze belachelijke wet — die vooral in elkaar gezet is omdat de vakbonden dat willen; die hebben immers een enorme hekel aan zzp’ers omdat die geen vakbondslid zijn wat betekent dat de FNV minder machtig wordt — gewoon over de verkiezingen heen tillen.

Helaas voor Wiebes, Mark Rutte (premier, VVD) en Lodewijk Asscher (vicepremier, PvdA) is de Kamer van Koophandel niet van plan om dat rustig af te wachten en doet het gewoon zélf onderzoek. En daaruit blijkt dat de wet DBA nú al voor enorme problemen zorgt, en dat terwijl de wet nog niet eens (helemaal) in werking is getreden.

Het moge duidelijk zijn: er is voor zzp’ers geen enkele goede reden om op 15 maart op de VVD te stemmen. Die partij heeft hen de rug toegekeerd en is nu van plan om ze volgend jaar helemaal te elimineren. Het goede nieuws? Gelukkig zijn er andere partijen die het wél voor zzp’ers opnemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Wim

  De EU ratten verlaten het zinkende schip

  Het sloeg in als een bom, maar was te verwachten. De kapitein Schettino van de EU, Jean Claude Juncker houdt het voor gezien en heeft aangekondigd geen 2e termijn te ambiëren in 2019, als er weer gezocht moet worden naar een ondemocratisch gekozen EU commissie voorzitter.

  Verschrikt kwamen ook andere EU ratten hun holen uit, niet om gelijk hun kapitein van de Costa Europa achterna te gaan, maar in de stille hoop dat Juncker misschien al eerder dan 2019 de reddingsboot in gaat en er voor de achtergeblevenen een nieuwe baan vrij komt. Onze opper narcist Frans Timmermans van wie wij al tijden niets vernamen, ruikt een kans en timmert weer verhevigd met zijn onzin aan de weg .

  Maar vergist u zich niet, wij zijn slechts eenvoudige boodschappers van het vooral slechte nieuws, want ongetwijfeld zullen ook andere politieke mislukkelingen zich warm gaan lopen, zeker nogmaals als Juncker al eerder zich full time gaat wijden aan het testen van de inhoud van zijn flessen verzameling. Zagen wij daar in een flits niet in een joggingpak Francois Hollande voorbij komen gevolgd door in oranje gestoken Rutte, en zal ook zeker Merkel die haar pogingen om via het bondskanselierschap van Duitsland keizerin van Europa te worden ziet mislukken , een kansje wagen, temeer het nog lang niet zeker is, dat zij het dit jaar van Martin Schulz zal winnen.

  Ja Martin Schulz, waarvan nog steeds niet duidelijk was, waarom hij na zijn voorzitterschap van het EU parlement opeens weer ‘zurück in die Heimat ‘ wilde, om een gooi te doen Merkel op te volgen. U weet, dat Schulz joodse genen heeft, en ere wie ere toekomt, deze hebben bij veel mensen er voor gezorgd dat zij tijdig de bui aan zagen komen en vluchtten.

  En ofschoon wij weinig waardering voor Juncker hebben, moet je hem wel na geven dat hij politiek gezien een sluwe vos is. Nu reeds aankondigen dat hij in 2019 niet herkiesbaar zal zijn, is dat niet een beetje vroeg ? Of is het een methode om de EU tot meer samenwerking te bewegen , iets dat hij al maanden predikt ? Wij denken van niet. Als je zoals Juncker je hele leven lang in de politieke modder hebt meegevochten, weet je wanneer het einde in zicht komt en wat is er dan mooier en verstandiger voor een gefaalde politicus, op het schijnbare hoogtepunt van je carrière , alvorens de revolutie begint, het strijdtoneel te verlaten. ?

  Misschien dat u het zich niet realiseert, maar de EU verkeert momenteel al sinds enige tijd in een onzichtbare oorlog. Een oorlog die gelukkig ?? nog zonder echte wapengeweld wordt uitgevochten, maar net zo vernietigend is en veel….. gemener.

  Vijand nummer 1, het grote kapitaal hebben de EU burgers al tijden tegen zich en zullen ze de strijd verliezen.

  De andere vijand, de islam , wordt als het paard van Troje binnengelaten door politici die uitsluitend aan eigenbelang denkend hiermee trachten de onrust aan te wakkeren , waardoor zij verder hun vernietigend werk verder kunnen blijven uitvoeren. De Turkse dictator Erdogan zei onlangs dat de islam tot het jaar 2070 heel Europa in zijn macht moet hebben. Gemakkelijk gezegd , want tegen die tijd ligt Erdogan tussen de maden. Maar het geeft wel een zeer bedreigende tendens aan, die door de politiek wordt ontkend, met uitzondering van een enkeling, zoals Trump of Wilders, waarbij je weer de vraag moet stellen hoe hun agenda er in werkelijkheid uitziet.

  Concluderend kunnen wij zeggen dat wij in een door ons zelf gecreëerde chaos leven, waarvan de burgers zoals in ieder conflict het slachtoffer zijn en zij die de chaos hebben veroorzaakt meestal ongestraft er van af komen.

  Wij stonden er bij, keken er na en…. deden niets !

  http://www.geennieuws.com/2017/02/de-eu-ratten-verlaten-het-zinkende-schip/

  1. Nederland-op1

   Is dit een reactie op het zzp verhaal Wim?

   1. Wim

    Ja.

    Concluderend kunnen wij zeggen dat wij in een door ons zelf gecreëerde chaos leven, waarvan de burgers zoals in ieder conflict het slachtoffer zijn en zij die de chaos hebben veroorzaakt meestal ongestraft er van af komen.

    Wij stonden er bij, keken er na en…. deden niets

    1. nietzonderverzet

     [[[wij stonden erbij en keken er na en…. deden niets]]]
     .
     ik dácht dat er nogal wél iets gedaan wordt Wim.
     echter moeten éérst de misdrijven tegen de europese burgers gepleegd worden, vervolgens europees breed voor het voetlicht gebracht worden, vervolgens dienen er tegenkrachten op te staan (PVV, UKIP, FN, AFD etc.), dezen moeten zich groeperen en verkiezingen afwachten en dán corrigeren.
     en dan moet het dán voor de meeste kiezers nog vers in het geheugen zitten. (u weet wel; kort van memorie)
     .
     waarom denk je dat de meeste misdrijven tegen de burgerij diréct bij het aantreden begaan worden? onwelgevallige wetsvoorstellen worden écht nu niet door de PvdA en VVD gedaan hoor!
     nee, nu zijn het worsten die de zwevende kiezer voorgehouden worden. DÍKKE WÓRSTEN!!!!!!!!

 2. alekzander

  Kennelijk is hufterigheid de nieuwe ‘normaal’ van de Verrek en Val maar Dood-partij. Sinds 1998 zzp-er, woon nu door deze maatregel met vrouw en 2 kinderen onder de 10 jaar op zolder bij familie. Kom er wel weer uit, geef me een half jaartje. Doorbijten en wat meer uren maken dan de gangbare 60 per week is het devies, maar op mijn stem hoeven ze nooit meer te rekenen.

  1. Michael van der Galien

   Alekzander: het trieste hiervan is dus dat dit inderdaad het lot is van heel veel zzp’ers. En die arme mensen (ik ben er één van) stemden in 2012 blij op de VVD omdat ze (we) dachten dat die partij onze belangen zou beschermen. Niets is minder waar. Ze hebben ons gewoon in de kou laten staan. Ze proberen ons letterlijk kapot te maken.

   Nou is het mooie aan zzp’ers dat wij dat niet laten gebeuren. Maar dat maakt het niet minder belachelijk dat ze het desalniettemin proberen.

   1. jennifer

    Niet alleen de ZZP ers zijn bedrogen al is dit wel het toppunt van het kabinet geweest, ze hebben iedere Nederlander bedrogen en belogen.

  2. Mart

   Hoop dat het je lukt Alekzander…Fuck the bastards.

  3. Peter Selie

   Ben vol begrip voor je nare omstandigheden alekzander, en na de verkiezingen zal blijken dat wederom niet veel voor de zzp’ers gedaan wordt. Het bedrijfsleven heeft altijd al voorrang gekregen van de VVD, het zijn z.g.n. twee handen op een buik, de uitbuiters van het gewone werkvolk moesten en zouden de vaste banen reduceren, nou daarin zijn ze aardig geslaagd zou ik willen becommentariëren. Zelf heb ik mij 44 jaar lang gemanifesteerd in een behoorlijk zwaar beroep, en veel werkgevers versleten, maar ze hadden bijna allemaal een ding gemeen, dat ze schijt aan werknemers hebben en deze mensonterende eigenschap is door VVD, VNO-NCW politiek vervolmaakt. Waarom hebben deze lieden sinds 1848 het zó goed met elkaar en voor elkaar? Omdat ze na elke verkiezingshobbel weer het zelfde spel spelen, alleen diegenen welke dit smerige spel door hebben stemmen niet, of maken hun stem ongeldig als enig alternatief voor deze vuige politieke correcte spelletjes.

 3. nietzonderverzet

  zijn er in de wet geen opties om deze lui, waaronder rutte en wiebes, strafrechterlijk te vervolgen?
  dit kán toch zo niet voortduren?
  ZE MAKEN GÓDVERDÓMME ONS HELE LAND KAPÓT!!!!!!!!!

  1. nietzonderverzet

   sorry voor de emotionele uitbarsting zojuist.
   echter raak je toch opgewonden en in paniek bij de gedachte alleen al wat die lui aanrichten(en al vernield en aangericht hebben) in ons voormalige oh zo prettige land.

  2. Peter Selie

   Ze maken “ons” land kapot, Nederland is al kapot gemaakt, decennia lang heeft het z.g.n. progressief, links liberaal beleid, niet meer gedaan om Nederland te verzwakken en uitgehold door de werkgevers steeds maar weer in het liberale zonnetje te zetten. Wie dit niet door heeft zou zich als een politiek kleutertje de hand in eigen boezem moeten steken i.p.v. heel emotioneel in elkaar te storten.

 4. Babaji538

  Pizza doen of bakkie koffie?
  Voor degene, die sterft aan de vrieskoude op straat
  en zich niet waagt aan fokzeugen, varkens
  en al dat keukengerei.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.