Thierry Baudet: ‘Anders dan de VVD gaat Forum voor Democratie werk weer lonend maken’

En: “Het is kletskoek, gewoon flauwekul,” dat we uit de interne markt moeten als we uit de Europese Unie stappen.

Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet mocht gisteren aanschuiven bij Business Class van Harry Mens om tekst en uitleg te geven over zijn plannen voor Nederland met betrekking tot de economie, de Europese Unie, zorg en defensie. Daarbij ontmaskerde hij de politieke spelletjes en de totale ongeloofwaardigheid van het partijkartel — en dan met name van de VVD — en legde hij rustig uit hoe Nederland een noodzakelijke injectie kan krijgen vanuit de politiek — als Forum tenminste in de Tweede Kamer komt en de VVD het niet weer voor het zeggen krijgt.

Mens en Baudet begonnen hun gesprek met een beschouwing van de idioterie van Rabobankeconomen die verkondigen dat er vier mogelijke paden zijn voor het Nederlandse lidmaatschap van de EU, waarvan ‘eruit stappen’ er natuurlijk niet één is. Daarbij waarschuwen ze (lees: liegen ze) dat een Nexit automatisch inhoudt dat Nederland niet langer kan deelnemen aan de interne Europese markt. Baudet:

“Ze zeggen ook, ‘ja maar wij verliezen dan toegang tot de interne markt als we uit de EU stappen.’ Dat is echt kletskoek, echt flauwekul. Wij kunnen namelijk gewoon lid worden van de Europese Economische Ruimte [EER] als we uit de EU gaan. Dan heb je dus alle rechten die je ook hebt binnen de interne markt alleen hoef je er veel minder voor te betalen.”

Dat klopt volledig, maar vreemd genoeg hoor je de eurofielen van het grote bedrijfsleven daar nooit over. Op zich is dat niet eens zo gek. Zij vormen namelijk een kongsie samen met de oude politiek — het partijkartel. Die twee ‘machten’ zijn twee handen op één buik. De economen van de Rabobank weten best dat ze onzin verkopen, maar dat boeit ze niet. Hun bazen en hun politieke vrienden willen namelijk gewoon niet uit de EU stappen. Punt. Als je wat moet liegen en bedriegen om je zin te krijgen, ach, blijkbaar is dat geen al te groot offer voor deze zogenaamd verlichte boven-ons-gestelden.

Ook legde Baudet uit wat Forum voor de economie zal doen als het in de Kamer en dan zeker in het kabinet komt. De belangrijkste punten zijn dat werken weer moet lonen, dat mensen die een loonverhoging krijgen daar ook netto iets aan hebben (op dit moment zitten veel mensen vast in een lage schaal omdat ze bij een verhoging er financieel op achteruit gaan), en door het gemakkelijker te maken om mensen te ontslaan en aantrekkelijker om mensen aan te nemen. Baudet:

“Ons economische programma is uitgewerkt. We hebben een aantal heel goede economen op onze lijst staan. Het belangrijkste is nu dat we de flexibiliteit in de arbeidsmarkt vergroten.”

Daarbij heeft hij speciale aandacht voor de één miljoen zzp’ers in ons land (waar wij bij De Dagelijkse Standaard bijzonder mee sympathiseren):

“Aan de ene kant zie je dat het zzp’ers op allerlei manieren moeilijk wordt gemaakt. [Zo is] de wet DBA een drama. Dat moet worden afgeschaft. Wij willen dat je gewoon een verklaring kunt afgeven bij de Kamer van Koophandel, ‘ik ben zzp’er, ik ga op eigen kracht verder.’ Dat hele dreigen van de fiscus over verkapt dienstverband, daar moeten we mee ophouden.”

Daar heeft hij een bijzonder belangrijk en goed punt mee. Sinds de invoering van de DBA — een belachelijke wet bedoeld om zzp’ers het leven onmogelijk te maken zodat de macht van de vakbonden groeit — is het aantal Nederlanders in de bijstand razendsnel toegenomen met maar liefst 5% tot 10%. Dat komt doordat werkgevers zzp’ers gewoon geen opdrachten meer geven omdat ze doodsbang zijn dat de fiscus hen ervan beschuldigt mensen in ‘verkapt dienstverband’ te hebben wat een enorme boete kan opleveren. Het is nogal wiedes dat werkgevers dat risico niet willen lopen.

Die mensen, zzp’ers, zegt Baudet “moeten we veel meer helpen.” Amen!

En dan is hij er nog niet. Baudet legde namelijk ook uit dat hij naar het Deense systeem wil kijken. In Denemarken is het veel gemakkelijker voor werkgevers om mensen te ontslaan. Nou klinkt dat misschien eng voor bepaalde lezers, maar daar is geen enkele reden toe. Het gevolg van die arbeidsflexibiliteit is namelijk dat Deense werkgevers mensen veel gemakkelijker vast in dienst nemen. Daarnaast is er ook nog eens een goed werkloosheidssysteem voor mensen die hun baan verliezen; op het moment dat dat gebeurt krijgen ze een significant hogere uitkering. Die duurt weliswaar korter, maar omdat het zo gemakkelijk is voor Deense ondernemers om mensen in dienst te nemen is een langere periode ook helemaal niet nodig. Zoals Baudet terecht uitlegde doen Nederlandse politici heel moeilijk, maar dat is nergens voor nodig. “We hoeven het wiel helemaal niet opnieuw uit te vinden.” Er is immers een goed systeem voor handen, we hoeven dat alleen maar over te nemen.

Ook is belangrijk dat Baudet duidelijk maakte dat het huidige economische beleid eerst en vooral gevormd wordt door het partijkartel in samenwerking met het grote bedrijfsleven, multinationals. Die bedrijven hebben namelijk geld voor lobbyisten (met name in Brussel), waardoor ze steeds weer hun zin krijgen. Dat is leuk voor deze megalomane ondernemingen, maar het gaat ten koste van het MKB, dat juist de ruggengraat is van de economie. Het is namelijk het Midden- en Kleinbedrijf, niet het grote bedrijfsleven, dat maar liefst 75 procent van de werknemers in dienst heeft.

Het is dan ook geen wonder dat het juist de multinationals zijn die nu de aanval hebben geopend op de verketterde ‘populistische partijen.’ Deze partijen willen het partijkartel en het quasi-kapitalistische systeem waarin politici multinationals de hand boven het hoofd houden namelijk doorbreken. En dat willen die laatsten natuurlijk ten koste van alles voorkomen. Zoals Baudet het volkomen juist uitlegde:

“Dat is dus gewoon oude politiek… Het kartel zorgt voor zichzelf. Het is stuivertje wisselen met multinationals… Het is allemaal hetzelfde kringetje van heel weinig mensen die erin ronddraaien en ook als je faalt maakt het niet uit… Men zorgt voor elkaar. Dat moet nu eindelijk eens opengebroken worden.”

Vervolgens noemde hij Forum voor Democratie “een echte MKB-partij” zich juist hardmaakt voor deze mensen die, anders dan topmannen en -vrouwen van multinationals, elke dag zo hard aan het werk zijn dat ze gewoon de tijd niet hebben om zich te veel met de politiek te bemoeien.

En zo was er nog veel meer moois. Baudet legde rustig, punt voor punt, uit waar het misgaat in de huidige politiek, waar dat door komt, en hoe Forum daar iets aan denkt te kunnen doen. De belastingen gaan hervormd worden (een belastingvrije voet van 20 procent, “meer verdienen moet altijd meer opleveren“), de zorg word ook hervormd (de VVD is wat dat betreft natuurlijk geheel onbetrouwbaar. Zoals Baudet zei bij Business Class is die partij zeven jaar aan de macht geweest, in die tijd hebben ze de problemen alleen maar groter gemaakt), en tenslotte wil Forum in Defensie investeren waardoor Nederlandse militairen op oefening niet langer ‘pieuw, pieuw’ hoeven te roepen omdat er geen kogels zijn. Baudet:

“Alexander Pechtold vindt dat grappig. Wij vinden dat een schande.”

Kijk hier het hele gesprek tussen Harry Mens en Thierry Baudet, de lijsttrekker van Forum voor Democratie:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Ni28

    Als eenmaal de beerput open gaat stinkt het behoorlijk in de brave Nederland.

  2. dapperedodo

    En idd ze liegen stuk voor stuk dat ze barsten. Van de week ook weer die dikke man Timmermans bij Jinek. Dat EU zoveel gebracht heeft en dan noemt ie Tsjechie. Dat het land zoveel beter is geworden door bij de EU te komen. Ik vraag me sowieso af hoe de schatkist van dat land er precies uitziet. Jinek weet er niets op te zeggen. Vraagt ook niet en Griekenland dan? Daar gaat het helemaal niet goed mee. Maar dat noemt meneer natuurlijk niet en Jinek had het moeten vragen. Doet ze niet. Ze ( de parasieten van de EU)blijven de mensen voorhouden dat ze zonder de EU geheel verloren zijn. Lulkoek. O god als de mensen er maar niet weer intrappen.Door weer op de gladjakker van een Rutte te stemmen. Ben ook die haatbende van Nieuwsuur en Een Vandaag helemaal zat. Ze kunnen niet eens meer een interview doen zonder hun eigen mening op te dringen en dat gaat met aardig grof geweld vind ik. Ik heb echt het gevoel dat als mensen nu weer op die oude partijen gaan stemmen dat we het vergeten kunnen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.