Politiekcorrecte eurofiele multinationals kiezen de kant van het partijkartel en verklaren ‘populisten’ de oorlog

Dit is dus wat ze in Amerika crony capitalism noemen: het grote bedrijfsleven en de politieke elite slaan de handen ineen om ‘populistische nieuwkomers’ kapot te maken.

Het mediakartel en de politieke elite verklaarden eerder de zogenaamde ‘populistische’ partijen — daarmee bedoelen ze partijen als de PVV, Forum voor Democratie en VNL — al de oorlog. Die clubs zijn, zeggen zij, een gevaar voor Nederland. Daarmee bedoelen ze dan natuurlijk niet echt voor Nederland, maar voor zichzelf. Als die partijen doorbreken is het immers gedaan met het politiekcorrecte kartel en kan er eindelijk echt iets veranderen in ons land.

Jarenlang hebben mensen als ik geroepen dat deze twee krachten — media en politiek — nog een derde steunpilaar hebben: multinationals, of grote bedrijven. En wat zien we vandaag? Die bedrijven leggen hun masker nu inderdaad af en gaan vol politiekcorrect (en eurofiel):

Een aantal grote bedrijven is een ‘brede beweging’ begonnen tegen het ‘oprukkende populisme en negativisme’. Ze willen zo de Nederlandse economie aanjagen.

Dat zeggen twee vertegenwoordigers van die beweging zaterdag in Het Financieele Dagblad.

Natuurlijk gaat het niet om Henk die een eenmanszaak op de hoek heeft, of om Ingrid die een kleine meubelzaak heeft. Nee, het gaat om grote bedrijven die hun invloed, welvaart en macht sinds jaar en dag gebruiken om allerlei mooie cadeaus te krijgen van politici:

Het gaat om bedrijven als Unilever, Philips, Ahold, Shell en FrieslandCampina. De beweging draait om de gedachte ‘Global problems, Dutch solutions’: de wereld staat voor uitdagingen en Nederland heeft daarvoor prima oplossingen, zegt Jan Zijderveld, directeur Europa van Unilever.

Kortom, het zijn stuk voor stuk eurofiele en politiekcorrecte bedrijven die op bakken met geld zitten en blijkbaar maar al te graag bereid zijn om hun geld te gebruiken om de gewone kiezer eronder te houden. Net als linkse journalisten en politiekcorrecte politici zijn zij er namelijk van overtuigd dat ze het beter weten. Zij zijn de nieuwe aristocratie, of wij dat nou prettig vinden of niet.

Vervolgens komt Zijderveld met dit soort onzin aanzetten:

“Om het populisme tegen te gaan, hebben we een nieuw verdienmodel nodig, een stip op de horizon waar we de komende decennia naartoe kunnen werken.”

Maar wacht eens even, sinds wanneer is het aan multinationals — met hoge bazen die weet ik hoeveel per jaar verdienen terwijl ze de ene na de andere reorganisatie doorvoeren waardoor gewone Nederlanders massaal op straat komen te staan — om “populisme” te bestrijden? Het gaat hier om bedrijven. Het is hun taak om producten of diensten te leveren en die vervolgens te kopen. That’s it. Ze zijn geen politieke partijen en hebben (officieel!) ook geen stem in de Tweede Kamer. Het gaat deze managers helemaal niets aan op wie Henk, Ingrid, Jan en Elina stemmen. Ze moeten gewoon geld verdienen, punt.

Waar halen deze bedrijven de botte arrogantie vandaan om zo’n campagne te beginnen en populisme ‘te bestrijden’? Oh wacht, ik weet het al. Kijk maar eens goed naar de foto die boven dit artikel staat. Links ziet u Mark Rutte staan en rechts Paul Polman, CEO (oftewel de topman) van Unilever. Dit is hoe ongelooflijk multinationals (Unilever is een Brits-Nederlands bedrijf) en het partijkartel met elkaar verweven zijn. De twee zijn werkelijk twee handen op één buik en werken zo zeer met elkaar samen dat ze nog maar nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Het grote bedrijfsleven en het partijkartel zijn twee armen aan hetzelfde lichaam; het lichaam van de elite.

En Mark keek en zag dat het goed was.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. maarjuna

  Logisch dat multinationals kiezen voor vrije handel, vrij verkeer en open grenzen, daar verdienen ze aan. Dat zaken als veiligheid en duurzaamheid ook in groter internationaal verband worden geregeld komt daar vanzelfsprekend bij.

 2. poldi

  Over een breed links policor front heerst grote paniek over de opmars van de PVV !

 3. HaZ

  Het zal toch niemand verbazen wie onze huidige (nog wel) MP aan de macht heeft geholpen. Markje heeft zelf bij Unilever gewerkt, dus in de keuken kunnen kijken bij een der multi’s. Ik denk dat daar zijn ambities voor de politiek zijn ontstaan. Op zich natuurlijk niks mis mee om ambities te hebben, echter ze te ver doorvoeren tot het een tunnelvisie wordt, wel. Aan ons de schone taak om Markje weer uit de tunnel te trekken en weer met beide voetjes op de grond te zetten. 15 maart !

 4. Beukman

  Zoals ik het lees gaan die bedrijven zich niet rechtstreeks met politiek bemoeien, in tegendeel zelfs, maar verzetten ze zich tegen het negativisme van populistische partijen:

  “Nederland laat zich te veel leiden door angst voor de toekomst. Het lijkt alleen nog maar te gaan over wat er niet goed gaat en hoe we onze welvaart moeten beschermen tegen de buitenwereld. Vertegenwoordigers van grote multinationals zoals Philips, Unilever en Ahold maken zich daar zorgen over. Het oprukkende populisme en negativisme vormen volgens hen een gevaar voor Nederland.
  De ondernemingen willen de geest weer terug in de fles krijgen, door een positief alternatief te bieden. ‘Het ontbreekt momenteel aan een groeiperspectief en dat voedt het negativisme’.
  […]
  Zijderveld vergelijkt het met de jaren van de wederopbouw, toen Nederland ook een duidelijk doel had. ‘We willen een brede beweging creëren van mensen en bedrijven die weer trots zijn op Nederland en geloven in ons vermogen om problemen op te lossen.’
  […]
  Uit die gesprekken kwamen vijf grote trends naar voren waar Nederland op kan inspelen: voedselproblematiek, (drink)watermanagement, vergrijzing, urbanisatie en de overgang naar duurzame energie.”

  https://fd.nl/ondernemen/1187163/wij-bieden-een-alternatief-voor-het-groeiende-negativisme

  Ze grijpen de politieke realiteit dus aan om de neuzen dezelfde kant op te krijgen voor extra investeringen en innovatie. Prima toch? Dát is Nederland: de schouders eronder, ondernemingszin, aanpakken en doorpakken.

 5. WWW

  Multinationals zijn voor handelsverdragen en open grenzen waardoor ze nog meer kunnen groeien en bezuinigen op werknemers.
  Het is echter de vraag of het midden en klein bedrijf dit ook zo ervaart. Zij zijn misschien meer gebaat bij populisten.

 6. van Urk

  Natuurlijk moet er drastisch wat veranderd worden. Nederland gaat langzaam door die multinationals (die hun fabrieken trouwens verplaatsen naar het buitenland i.p.v. om werk te bieden voor werklozen op eigen bodem) richting de Amerikaanse toestanden toe waar de rijken rijker worden en de armen alleen maar armer worden. “Steeds meer Nederlanders die in armoede leven, slagen er niet in om eruit te komen, hoewel het economisch beter gaat. Dat blijkt uit cijfers van het CBS” . http://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/07/economie-leeft-op-maar-armoede-blijft-gelijk-6595126-a1544972

 7. cmsuijkerbuijk

  Nou dan, Multinationals met de grote bek: Ik kijk reikhalzend uit naar de productie- en maakbedrijven, die jullie terughalen naar Nederland. Dan maar wat minder verdienen, toch? Kijk, dát zou nou een mooie “stip aan de horizon” kunnen zijn! Maar daar zullen ze wel niet aan beginnen. En die geest? Die krijg je nooit meer terug in de fles!
  Het is pure angst van deze egoïsten en angsthazen!

 8. Mr. Charles

  Wie heeft nu het lef nog eens een andere vergelijking met de jaren dertig te maken: de rol van de grote Duitse industrieën bij de ondersteuning van het Nazisme van Adolf Hitler. Dan komt er in de huidige situatie die grote overeenkomst vertoont met het zogenaamd oorlog verklarende gebral van de multinationals aan het populisme een heel andere Nieuwe Hitler in beeld. En die NIEUWE HITLER HEET NIET GEERT WILDERS. Dit is dus de door mij voorspelde couppoging van het rood fascisme.

  1. nick

   Histoire se répète ……

 9. hans-e-pans

  Voor wat hoort wat, dit zal in de toekomst natuurlijk toestemming voor dit soort Politiekcorrecte eurofiele multinationals opleveren om simpel werknemers te ontslaan.

 10. Ni28

  Partijkartel uitgebreid tot partijdige bedrijven kartel. Deze zullen hun werknemers ook op politieke richting controleren en beoordelen. Communistische praktijken!

 11. Mickeyhil

  Natuurlijk maken die multinationals zich druk, die kijken naar Trump met zijn ideeen waar de populisten allemaal achter staan.
  Eigen maak industrie is een Utopie, dat kunnen onze burgers helemaal niet betalen, dat is nou ook precies waarom ik blijf zeggen dat kiezers is moeten beseffen waar ze op stemmen.

  Die bovengenoemde bedrijven zorgen in ieder geval nog voor werkgelegenheid, in tegenstelling tot bedrijven als Primark en Action die behalve wat uitgebuit winkelpersoneel alles in Azië produceren.
  Wat nou het ironische is, de gemiddelde PVV stemmer die ik ken, zijn daar kind aan huis.
  Wilders gaat het beter doen, alleen wordt je in Nederland gemaakt blouse 5 X zo duur.

  1. HaZ

   “de gemiddelde PVV stemmer die ik ken, zijn daar kind aan huis.”
   Feiten, cijfers, of toch maar alleen persoonlijke ervaring?
   Vriend, Primark,Big Bazar,Action etc. haalt de producten die in hun winkels liggen weg bij de reguliere grootproducenten in Europa. Het gaat dan om meestal overtallige producten die bij de reguliere winkels niet verkocht worden of na verloop van tijd “uit de gratie”” raken bij de consument. Dus als daar al producten tussen zitten die in Azië vervaardigd zijn, komen ze van reguliere bedrijven in Europa en Nederland. Jezus, man
   je lijkt wel iemand van GroenLinks…..

   1. Mickeyhil

    Zeker niet laatst “prijsvechters” gezien, oh dat was bij de linkse media!

    De Mexicanen gaan de muur betalen, er komt gewoon een import heffing op de Mexicaanse producten.

    Ik ja, wie gaat dat eigenlijk echt betalen, de domme burgers en ik heb het idee dat ze het niet eens door hebben!

    1. HaZ

     Die domme burgers waar je het over hebt, zijn inmiddels zover uitgemolken dat ze wel naar winkels als Action etc. moeten. Er zijn inmiddels meer voedselbanken als McDrive’s in Nederland. Leuk, he leedvermaak. Idioot !

     1. Mickeyhil

      Niks geen leed vermaak, wil juist waarschuwen!
      Met Wilders helemaal geen action of Primark meer, iedereen aan dure Nederlandse producten of hele dure buitenlandse producten.
      Als je voor mnsen bij de voedselbanken wil opkomen, zou je juist naar GroenLinks en SP moeten.
      Heeft Wilders ooit gezegd dat uitkeringen omhoog moeten?
      Armoede komt niet daardoor, maar omdat onze lonen gewoon te duur zijn, en dus de lager opgeleide banen overgeheveld worden naar buitenland, nieuwe lager opgeleiden banen gaan er gewoon niet komen, op vakmensen na dan, en ik snap het best dat men bang is dat vluchtelingen die banen gaan innemen. Maar die willen voornamelijk naar de grote stad waar dat probleem minder speelt, denk je nou echt dat Wilders dat kan veranderen door uit de EU te gaan en alles voor ons duur te maken.

     2. HaZ

      Ik heb nergens in het partijprogramma van de PVV gelezen dat de multinationals uit Nederland dienen te verdwijnen. Wat er wel in staat is dat men wil bezuinigen op o.a.(!) ontwikkelingssamenwerking om daarmee tegemoet te komen aan de armoede en huidige negatieve zorgtoestanden in Nederland. Of PVV de uitkeringen gaat verhogen, geen idee. Dat kan ook door andere maatregelen gerealiseerd worden, toch?
      Hoge lonen is een kwestie van vraag en aanbod. Vluchtelingen die hoger opgeleide banen in gaan nemen? Ja dat wil de regering ons doen geloven ja, maar hier is totaal geen bewijs voor. Sterker nog, de instroom bij de gemeentes vwb participatie/bijstands-uitkeringen loop gestaag op. Rara?

  2. Syntha

   Leuk hoor, dat zelf doen. Ik doe het al jaaaaaaren!!!

 12. Peter Selie

  https://worldthechanges.files.wordpress.com/2008/02/quote-thomas-jefferson-1826-concerning-the-end-of-democracy-due-to-the-private-banking-system.jpg

  “Het einde van de democratie en de nederlaag van de Amerikaanse Revolutie zal optreden als de regering in de handen valt van de kredietinstellingen en vermogende organisaties.”

  -Thoma jefferson, 1816

 13. Mr. Charles

  Het beste advies lijkt me: alle producten van deze vijanden van de rechtstaat BOYCOTTEN. Laat het monopoliekapitaal maar bloeden. En vooral: massale boycot van de marionet van de kapitalistische dictators: het vedergewicht Mark Rutte, die zich als marionet laat gebruiken om Nederland te verkwanselen aan Brussel.

 14. zomaar

  tja het grootkapitaal is er wel bij gevaren , wat de politiek geflikt heeft vrij wereldhandel was het devies , waardoor het product in goedkopen loonlanden gefabriceerd kan worden , en hier in het westen duur verkocht , zonder dat (nonpart welk belastingstelsel ) hier extra kosten voor eiste .

  dit is nu en dit was in de jaren 80 alzo !!, bedrijven sloten hier hun fabriekspoorten , om elders hun product te laten fabriceren , winst op winst rijkdom op rijkdom !.

  en elke regering werkte hieraan mee !, ook al preekte de linkse , socialisten en democraten , dat zij tegen het kapitaal zijn , en voorstander van nivelleren !, tja jan de arbeider moet nivelleren , zie zorgkosten extreem hoog op de kosten voor de buitenlander op te vangen , zie het langer doorwerken omdat de verrijking van links niet werken wil , enz, enz .

  wij zijn en worden dagelijks genaaid !!, en ik heb er geen plezier an!!!.

 15. Bes Tolen

  Laten we gewoon bij de les blijven. 1. Dat is dat de massa immigratie vreselijk veel geld kost. En meer dan dat. Daar moeten we dus snel vanaf. 2. Kaasschaafmethodes om te bezuinigen, vreet de nodige overheid aan en houdt onnodige overheid in stand. Bezuinigen? Ja, je moet meer de details van de overheidshuishouding weten, je moet concrete kennis en politieke visie hebben waarop specifiek te bezuinigen. 3. Voorkeursregelingen zoals nu onlangs bepleit door de VNG zijn uitermate crimineel. Dat grenst aan genocide. We moeten de meest geschikte mensen op hun plaats zien te krijgen. Dat gebeurt ook onvoldoende omdat nogal dogmatische conformistische meelopers vaak de voorkeur krijgen. Zo werkt dat al wel lang in de westerse wereld. Juist op dit punt kreeg je tot 1980 opkomend protest. Die is onder tafel gewerkt en zeker in het kader van de EU. Dat komt omdat oude machten nog steeds hun organisatie hebben en over het grote geld beschikken. En … over de propagandamachines waarin ze een verbond hebben gesloten met links, dat is gediskwalificeerd doordat marxistische stromingen de overhand kregen. Het internationalisme heeft ook Nederland daardoor overstroomt. Maar dit soort links zit nu ook verscholen op wat zich rechts noemt. De VVD hoopt er de verkiezingen me te winnen. Nou ja, wat nu heel vaak links heet en doet, werd vroeger algemeen voor verwerpelijk rechts gehouden. 4. Je moet niet alles willen in een land. We hoeven hier niet elke soort werkgelegenheid en ook niet elke soort vogel of knaagdier. De overheid moet structureel bezig zijn, kader scheppend en geen hap snap beleid. 5. De overheid zelf is wat organisatie betreft, op veel plaatsen beneden de maat. Er vindt grote verspilling van inzet van eigen (deskundig) personeel plaats. Heel veel werk wordt ook intern niet gecontroleerd op kwaliteit. Juist als het om de laatste schakel gaat. 6. De politiek en daarmee de overheid beschermt eigen bedrijven en organisaties, mensen, Nederlands bezit/kapitaal over het algemeen, kortom het hele land, zwaar onvoldoende.
  Er is heel veel werk aan de winkel. Enthousiasme om het land vooruit te helpen, krijg je niet in een land dat steeds meer verdeeld raakt. Waar tegengestelde waarden- en normenpatronen door de politiek geaccepteerd en zelfs bevorderd worden. Waar het aan de uitgekristalliseerde bewezen betere keuzes steeds meer ontbreekt. Oordelen is ook een kunst, die geoefend moet worden. Zonder valsheid. Niet op basis van dogma’s.

 16. Sniper666

  De multinationals zijn bang dat het voor en door hen gunstige gefinancierde en gefaciliteerde slaafse politieke bestel tot een eind gaat komen. Dit laat duidelijk zien wie de baas is hier en wie de trekpop (links).

 17. Syntha

  Gosh…. het lijkt wel of men zich klaar maakt voor een zelfde toestand tegen Wilders hier en degenen die hem zouden kunnen helpen, als tegen Trump in Amerika, waar men zo ijverig voor demonstreerde. Kompleet met zeer bedenkelijke figuren, die doodgezwegen werden door Pechtold.

  Informatie oorlog, waar het om de geest van de mensen gaat…. rellen trappen… om aan te blijven.

  Zie ik nou een komplot? Een komplot tegen de gewone bevolking van de wereld?

  Ach nee. Ik ben vast naïef… of was het nou paradinges?

 18. J.C.

  @maarjuna

  “Logisch dat multinationals kiezen voor vrije handel, vrij verkeer en open grenzen, daar verdienen ze aan”.

  Wij (stemmers op de populistische partijen) hechten aan de Nederlandse identiteit en cultuur. En zien met spijt dat Nederland steeds meer islamiseert. De elite, de eurofielen, de multinationaal en globaal gerichten, de eenheidsworst/het partijkartel en de Gutmenschen dragen met een zekere dwang hun steentje bij aan de islamisering van Nederland, met de door enkelen hapklaar ingebrachte smoes, dat de wereld van iedereen is. Geldt overigens maar 1 kant op. Je ziet immers weinig groei van het christendom in islamitische landen. En je hoort er weinig mensen over, geen enkele demonstratie of iets dergelijks.

  Ik stem PVV.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.