Sylvana heeft weer wat te lachen: "Nationale Politie moet multicultureler!", aldus commissaris

Geen categoriefeb 03 2017, 9:00
Het is weer eens zover: de zoveelste oproep voor quote, diversiteit en andere ongein waar nog nooit iemand beter van is geworden.
Ah, de problemen van dit land zijn allemaal zo klein. Terrorismedreigingen, kappers die in brand worden gestoken: het stelt gelukkig allemaal zo weinig voor. Gelukkig laat ons dat meer tijd om te focussen op het échte grote probleem van Nederland: het schrijnend lage multi-cultigehalte bij onze Nationale Politie.
Tenminste, dat is het als je Sylvana 'Discriminatie!' Simons en haar racismeschreeuwende aanhangers van Artikel 1 mag geloven - op dit moment 'maar liefst' 4862 (ha!) mensen, als we op de likes voor haar partij op Facebook kunnen afgaan. Iemand die zeer waarschijnlijk bij dat selecte clubje hoort is Max Daniel, politiecommissaris Noord-Holland en algemeen commandant Nationale Staf Grootschalig Bijzonder Onderzoek. Ja, dat is een hele mond vol, maar nog veel uitgebreider is het pleidooi dat hij vrijdagochtend in de Volkskrant houdt voor een 'diversere politie'. Lees gezellig eventjes mee, zou ik zeggen:

Etnische diversiteit moet een prioriteit worden binnen het korps, vindt hij. De urgentie van het probleem wordt door de organisatie niet voldoende gevoeld. Een gebrek aan een afspiegeling van de samenleving in het korps heeft gevolgen voor het vertrouwen in de politie, aldus Daniel (60). Volgens hem is de denkkracht van 'biculturele agenten' nodig om in verbinding te blijven met de samenleving en de kwaliteit van het politiewerk te verbeteren.

Oké: deze commissaris pleit er dus voor dat de politie diverser wordt, zoveel is duidelijk. Maar waarom komt hij met deze lege uitspraak? Dat heeft - hoe kan het ook anders - vooral weer eens te maken met het beruchte etnisch profileren. U weet wel, die controversiële methode waar statistisch ontzettend goede redenen voor zijn, maar waarbij iedereen die bij de statistisch minder fraai gepresenteerde groepen hoort altijd maar weer over valt.
Op zich heeft hij hier best een interessante kijk op zaken: hij lijkt namelijk weinig te hebben tegen het etnisch profileren - als agent weet hij gelukkig dat het gewoon een hartstikke slimme methode is - maar wil het draagvlak onder de bevolking hiervoor vergroten door een etnisch diversere politie te creëren. Wanneer die politie zelf immers zo divers is, kun je ze er nog moeilijk van beschuldigen racistisch bezig te zijn, toch?
Toegegeven: dat is leuk bedacht. Helaas zet het nou niet bepaald zoden aan de dijk, zelfs als het diverser maken van de politie niet al ontzettend onethisch in zichzelf zou zijn. Wat racismeschreeuwers namelijk vaak vergeten, is dat ze mensen vaak nog meer in hokjes stoppen dan dat de mensen die ze van racisme beschuldigen dat zelf doen. En dan houd je twee groepen over: een zij-groep bestaande uit alle roomblanke Nederlanders, en een wij-groep bestaande uit de rest. En juist daar wordt een enorme denkfout gemaakt: die groep 'met een migratieachtergrond' is namelijk zó divers dat de politie zelf nooit divers genoeg kan zijn. Dat een Turkse Nederlander een agent die hem beboet - en niet die gast voor hem die twee keer zo hard reed! - als racistisch bestempelt is net zo waarschijnlijk als die agent een Marokkaanse in plaats van een Nederlandse achtergrond heeft. Sterker nog, zelfs als het ook een Turk zou zijn zou je die klachten nog horen: "het zal wel een Koerd uit oost-Turkije zijn', zul je dan weer horen.
De moraal van dit verhaal: mensen doen altijd hun uiterste best om iets anders dan zichzelf de schuld van hun aanhoudingen te geven. Zelfs als je de politie 100% etnisch-gender- en weet ik veel wat allemaal-neutraal maakt zou er nog gezeik overblijven, want laten we gewoon wel wezen: niemand wil graag aangehouden worden, of dat nou door een agent uit Klazienaveen of Casablanca is. Het bestrijden van dat zogenaamde racisme is pure symptoombestrijding en draagt niets bij aan een veiliger Nederland: focus dus liever op het aannemen van de allerbeste agenten die weten hoe ze met dit soort aantijgingen om moeten gaan, of die nou Maarten of Mohammed heet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten