Britse politie maakt identiteit Westminster-terrorist bekend: Khalid Masood, 52 jaar

Geen categoriemrt 23 2017, 18:00
Een dag na de aanslagen die Londen in haar democratische hart raakten, weten we inmiddels redelijk goed wat zich afspeelde op de bewuste middag. Nu weten we ook wie daar verantwoordelijk voor is.
Het moet een verschrikkelijke ervaring zijn geweest voor iedereen die het bloedbad in Londen woensdagmiddag van dichtbij meemaakte. Volgens een reconstructie van CNN reed de dader rond 14:40 vanuit de zuidkant van de Theems de Westminsterbrug op richting het parlement, via het trottoir. Daarbij raakte hij zo'n 20 mensen, waarvan twee reeds overleden zijn en enkelen nog in levensgevaar verkeren - de kans bestaat dus dat het dodental van deze gruweldaad nog verder oploopt. Aan het einde van de brug knalde hij tegen het hek om het parlement, waarna hij uitstapte en zijn weg vervolgde richting de tuin van het Britse huis van de democratie. Daar probeerden twee agenten hem te stoppen, waarna één van hen werd doodgestoken - de andere agent wist de man neer te schieten, waarna de terrorist overleed - waarschijnlijk is hij inmiddels al halverwege de hel.
Deze beul heeft nu echter ook een naam. Volgens de Britse politie is de man die drie doden op zijn geweten heeft ene Khalid Masood van 52 jaar oud. Hij zou geboren zijn in Kent, in het uiterste zuid-oosten van Engeland, en dus de Britse nationaliteit hebben. Noem me een bevooroordeeld mens, maar aan zijn uiterlijk te zien vermoed ik toch dat dat niet zijn enige nationaliteit was:
Maar ja, dat is natuurlijk ontzettend intolerant om te zeggen enzo. De Britse authoriteiten hebben in ieder geval nog geen verdere mededelingen gedaan over zijn afkomst, dus dat blijft vooralsnog speculeren: mijn persoonlijke inschatting gaat richting West-Afrikaans (bijvoorbeeld Mali) maar zoals gezegd, dat is enkel wat speculeren van mijn kant.
Verder is bevestigd dat deze extremist inderdaad al eerder in het vizier van veiligheidsdiensten terecht was gekomen. Hij is al meerdere keren veroordeeld voor geweldsdelicten, maar op één of andere manier had nooit iemand het zich kunnen voorstellen dat zijn radicale gedachten en neigingen tot geweld wel eens tot eens terroristische aanslag zouden kunnen leiden. Dat is weer een stukje kwaliteitsonderzoek geweest van de desbetreffende dienst, maar niet heus. MI5, de inlichtingendienst voor binnenlandse veiligheid, noemde hem een "peripheral figure", wat zoveel betekent als dat hij waarschijnlijk nog net niet genoeg bombrieven naar overheidsfunctionarissen had gestuurd om als 'potentieel gevaarlijk' te worden aangemerkt. Want ja, een moslim in verband brengen met terrorisme, dat is natuurlijk discriminatie ten top.
Ach, Europa: word nou toch eens wakker, voordat je in je slaap vermoord wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten