Het is bijna zover! De lijsttrekkers gaan om 21:00 uur met elkaar in debat in Carré. Alleen is Wilders er weer niet bij

En nee, dat neem ik hem absoluut niet kwalijk. RTL Nieuws, dat het debat organiseert, had nooit een interview moeten publiceren met zijn broer. Dat die zender dat wel deed betekent dat hij het recht heeft om niet te werken aan dit debat. Uiteindelijk is het immers RTL Nieuws dat baat heeft bij zijn aanwezigheid. Je moet zo’n radicaal-linkse nepnieuwszender niet belonen voor wangedrag.

Natuurlijk betekent dit niet dat er vanavond niet veel op het spel staat voor de andere lijsttrekkers. Sterker nog, juist omdat Wilders er niet is is het voor hen van het grootste belang dat ze vanavond pieken. Als Wilders er was zou hij immers dé bliksemafleider zijn. Nu moeten ze het op eigen kracht doen. Lukt ze dat? En wie stijgt erboven uit?

Het is dan ook geen wonder dat de lijsttrekkers zelf, aldus BNR, bloednerveus zijn.

Jansen is ook benieuwd naar Henk Krol. ‘Herstelt die zich van zijn blunders over de AOW? En wordt Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren als nieuwkomer en enige vrouw in Carré de verrassing van de avond? Eén ding weet ik van vorige Carrédebatten: het wordt heel spannend, de lijsttrekkers zijn bloednerveus, Hier hangt veel van af.’

Er zijn verschillende zaken waar we vanavond op moeten letten:

1. De strijd op links
Wie wordt de opvolger van Diederik Samsom als dé leider van links Nederland. Tot nu toe is er geen enkele linkse lijsttrekker opgestaan. De media hebben het even geprobeerd met Jesse Klaver, maar die blijkt zo onervaren dat hij de druk gewoon niet aankan. Emile Roemer dan? Mjah. De SP’er heeft het weliswaar al jaren voor het zeggen bij zijn partij, maar hij is nou bepaald geen Grote Charismatische Leider. Lodewijk Asscher? Iedereen heeft het gehad met de PvdA. Die gaat het dus ook niet redden. Blijft mogelijk over Alexander Pechtold. Het ironische daaraan: Pechtold is in de ogen van veel linkse kiezers niet links genoeg. Daardoor zal zijn appeal dus beperkt blijven.

2. De strijd om het premierschap
Zelfs als Geert Wilders’ PVV de verkiezingen wint is de kans aanwezig dat de rest van de politiek hem zal isoleren, waardoor hij geen premier zal worden. Mijn inziens zal dat ertoe leiden dat hij bij de volgende verkiezingen écht heel groot wordt, waardoor niemand nog om hem heen kan, maar de strategie van het partijkartel bij de verkiezingen van 15 maart is helder: een cordon sanitaire om de PVV. Dit betekent dat er eigenlijk maar twee echte kandidaten zijn om minister-president te worden: Mark Rutte (voor de derde keer) en Sybrand Buma. Het CDA stond lange tijd op grote afstand van de VVD in de peilingen, maar dat is niet langer het geval. Buma is gewoon een echte kanshebber. Houd er daarom rekening mee dat Rutte hem vanavond verschillende keren zal aanvallen. Kan Buma zich staande houden en zich daardoor blijven presenteren als hét alternatief op Rutte? Daar gaat het vanavond misschien wel vooral om.

Dit zijn de onderwerpen waar ze vanavond over gaan debatteren:

Stelling 1: Het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft

Deelnemers: D66, SP, CDA, PvdA

Stelling 2: Nederland heeft zijn eigen cultuur onvoldoende beschermd

Deelnemers: CDA, 50 plus, GroenLinks, PvdA

Stelling 3: De AOW-leeftijd moet terug naar 65 jaar

Deelnemers: 50plus, VVD, Partij voor de Dieren, Groenlinks

Stelling 4: Een sterkere Europese Unie is meer dan ooit noodzakelijk

Deelnemers: VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren

Overigens zijn dat dus de partijen die erbij zijn vanavond: VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, 50Plus en de Partij voor de Dieren. De ChristenUnie had, heb ik begrepen, ook een uitnodiging gekregen, maar heeft die afgeslagen omdat de partij de zondagsrust niet wil verstoren. Aangezien dat een belangrijk uitgangspunt is van de CU vraag ik me af waarom RTL Nieuws daar geen rekening mee houdt door, ik opper maar wat, debatten voortaan op zaterdag- of vrijdagavond te houden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Floris

  Deelnemers: D66, SP, CDA, PvdA

  Stelling 2: Nederland heeft zijn eigen cultuur onvoldoende beschermd
  ————————————————————–
  En daar moeten die 4 partijen over in debat?

  Whoehahahaha…

  1. poison

   Ik lig in een deuk. Kostelijke opmerking.

   1. Floris

    Graag gedaan 😉

 2. nick

  Het is zo buitengewoon schandalig dat al die kartel parijen een grote partij als de PVV gewoon uitsluiten. Hoe halen ze het in hun hersens!

  We hebben een democratie, dan sluit je niemand uit maar jawel hoor, Rutte doet niets anders dan het rondblaten en de rest blaat met hem mee! Walgelijk!

  En als de PVV en Wilders nu zo slecht waren of niet realistisch maar integendeel.
  Wilders waarschuwd al meer dan 10 jaar voor de onmogelijke immigratie, voor de islamisering voor de EU, voor de toenemende slechte en onbetaalbaar wordende zorg en zie, langzaam maar zeker nemen de andere partijen zijn stellingen en conclusies over maar daarnaast sluiten ze hem wel uit! En waarom???

  Angst dat hij de grootste gaat worden en ze allemaal te kakken zet! Angst dat wanneer ze hem niet uitsluiten hij premier wordt en ze wederom allemaal uitlacht! Het is zo hypocriet als maar zijn kan. Een fascisten club als Denk, die er een dubbele agenda op na houd heeft nog niemand uitgesloten, dat zouden ze eerder en met meer redenen moeten doen dan een partij waar miljoenen mensen op willen stemmen uitsluiten! Respectloos en zeer zeker minachtend naar deze mensen. Dat kan niet goed gaan.

  Wanneer de PVV niet uitgesloten was, was het wel heel zeker dat ze ruim boven de 40 zetels zouden veroveren maar er zijn er velen die denken dat op hem stemmen geen zin heeft, dat is een misrekening!!! Geef alsjeblieft leugenaars als Rutte, Buma en Pechtold niet hun zin. Trap niet in de waanzin van links!

  Onbegrijpelijk dat een CDA aan het stijgen is in de merkwaardige peilingen, deze machtspartij verdient dit beslist niet! Mensen denk toch na! Er kan alleen iets veranderen als je op de enige grote partij stemt die echt iets kan veranderen en als je het te lastig vindt vanwege moeite met Wilders oid, stem dan op FVD van Thiery Baudet en Hiddema, die moeten beslist ook in de kamer komen, het debat zal er 1000% op vooruit gaan.

  1. hans-e-pans

   Laten die partijen maar blij zijn dat de PVV niet mee doet, nu kunnen ze tenminste het idee hebben dat ze er toe doen.

 3. nick

  Trouwens, Fijn om niet te hoeven kijken, heb wel wat anders te doen, beters! Alleen met Wilders is het leuk kijken omdat hij de rest alle hoeken laat zien. Maar ach, je weet waar hij voor staat, waar de PVV voor staat, dat veranderd echt niet per debat! Dus wat zijn debatten nu? Beetje elkaar vliegen afvangen, kijken wie het beste kan praten, het is feitelijk onzin!

  Er zijn met deze verkiezingen maar twee dingen echt belangrijk, Immigratie en Islamisering en EU/brussel en hoe we daar vanaf kunnen.
  Daarnaast zijn de zorg en ouderen erg belangrijk maar ook dat kan je het beste aan de PVV overlaten.
  Dus geen vraag waar stem je op, maar een weet! Daar heb ik geen enkel debat voor nodig.

 4. Marija

  Kon ik maar in gedachten zien wat er zou gebeuren als Wilders/PVV echt de grootste partij van Nederland wordt en niet zou gaan regeren, dan zou op zijn Rotterdams gezegd: de *pleuris* toch moeten uitbreken.
  Wat is democratie waard als het onder tafel wordt geveegd?.
  Mensen ga aub stemmen op PVV/Wilders, Partij voor de Democratie
  of VNL Vóór Nederland en maak samen een vuist, het roer moet echt om.

 5. HaZ

  Het theater van de lach ! Om te janken.

 6. Philip

  Ik neem het Wilders wel kwalijk dat hij niet naar het debat komt – zeker als de enige aanleiding een suf interview is met zijn broer dat verder geen enkele indruk maakte. Het rechtse geluid mist nu, terwijl Geert er had kunnen staan. Ik twijfel nu of ik dat dom of laf vind (misschien wel allebei), maar voor mij is de keuze wel gemaakt: FvD.

  1. HaZ

   Als je gaat kijken naar dit fiasco theater, mis dan vooral de reclame’s tussendoor niet….
   http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/ttvnieuws/27736874/__Wilders_met_truc_toch_bij_debat__.html

 7. HaZ

  tweet van de week van Serena:
  “Ik wilde het wachtwoord van mijn computer veranderen in ‘Mark_Rutte’, maar mijn computer vond het te zwak en niet betrouwbaar”.

 8. J.C.

  “Stelling 4: Een sterkere Europese Unie is meer dan ooit noodzakelijk”.

  Zonder enig steekhoudend argument waren 6 van 8 deelnemers voor = 75% VOOR

  Maar deze 6 voorstemmers (D66, VVD, CDA, PvdA, GL en 50+) spraken steeds over Europa (dat ligt wat minder gevoelig dan Europese Unie), 62% van de Nederlandse bevolking zei in 2005 immers NEE tegen de EU, maar dat is door genoemde 6 partijen volkomen genegeerd (nou er werd een inlegvelletje bedacht).

  Er was eigenlijk geen sprake van een debat, geen inhoud te ontdekken.

  Wat wel opviel was dat de ene deelnemer kritische vragen kreeg van tetterende Diana Matroos (bijvoorbeeld 50+ maar Krol was haar te slim af) en de andere deelnemer poeslieve vraagjes (huilebalk Klaver, leugenaar Mark Rutte).

  De door RTL erbij gesleepte Yasser Feras alias Jesse Klaver (GL, Nederland is van iedereen van de wereld), met Marokkaanse roots, heeft het niet-debat gewonnen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.