Het is bijna zover! De lijsttrekkers gaan om 21:00 uur met elkaar in debat in Carré. Alleen is Wilders er weer niet bij

Geen categoriemrt 05 2017, 19:00
En nee, dat neem ik hem absoluut niet kwalijk. RTL Nieuws, dat het debat organiseert, had nooit een interview moeten publiceren met zijn broer. Dat die zender dat wel deed betekent dat hij het recht heeft om niet te werken aan dit debat. Uiteindelijk is het immers RTL Nieuws dat baat heeft bij zijn aanwezigheid. Je moet zo'n radicaal-linkse nepnieuwszender niet belonen voor wangedrag.
Natuurlijk betekent dit niet dat er vanavond niet veel op het spel staat voor de andere lijsttrekkers. Sterker nog, juist omdat Wilders er niet is is het voor hen van het grootste belang dat ze vanavond pieken. Als Wilders er was zou hij immers dé bliksemafleider zijn. Nu moeten ze het op eigen kracht doen. Lukt ze dat? En wie stijgt erboven uit?
Het is dan ook geen wonder dat de lijsttrekkers zelf, aldus BNR, bloednerveus zijn.

Jansen is ook benieuwd naar Henk Krol. ‘Herstelt die zich van zijn blunders over de AOW? En wordt Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren als nieuwkomer en enige vrouw in Carré de verrassing van de avond? Eén ding weet ik van vorige Carrédebatten: het wordt heel spannend, de lijsttrekkers zijn bloednerveus, Hier hangt veel van af.’

Er zijn verschillende zaken waar we vanavond op moeten letten:
1. De strijd op links
Wie wordt de opvolger van Diederik Samsom als dé leider van links Nederland. Tot nu toe is er geen enkele linkse lijsttrekker opgestaan. De media hebben het even geprobeerd met Jesse Klaver, maar die blijkt zo onervaren dat hij de druk gewoon niet aankan. Emile Roemer dan? Mjah. De SP'er heeft het weliswaar al jaren voor het zeggen bij zijn partij, maar hij is nou bepaald geen Grote Charismatische Leider. Lodewijk Asscher? Iedereen heeft het gehad met de PvdA. Die gaat het dus ook niet redden. Blijft mogelijk over Alexander Pechtold. Het ironische daaraan: Pechtold is in de ogen van veel linkse kiezers niet links genoeg. Daardoor zal zijn appeal dus beperkt blijven.
2. De strijd om het premierschap
Zelfs als Geert Wilders' PVV de verkiezingen wint is de kans aanwezig dat de rest van de politiek hem zal isoleren, waardoor hij geen premier zal worden. Mijn inziens zal dat ertoe leiden dat hij bij de volgende verkiezingen écht heel groot wordt, waardoor niemand nog om hem heen kan, maar de strategie van het partijkartel bij de verkiezingen van 15 maart is helder: een cordon sanitaire om de PVV. Dit betekent dat er eigenlijk maar twee echte kandidaten zijn om minister-president te worden: Mark Rutte (voor de derde keer) en Sybrand Buma. Het CDA stond lange tijd op grote afstand van de VVD in de peilingen, maar dat is niet langer het geval. Buma is gewoon een echte kanshebber. Houd er daarom rekening mee dat Rutte hem vanavond verschillende keren zal aanvallen. Kan Buma zich staande houden en zich daardoor blijven presenteren als hét alternatief op Rutte? Daar gaat het vanavond misschien wel vooral om.
Dit zijn de onderwerpen waar ze vanavond over gaan debatteren:

Stelling 1: Het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft

Deelnemers: D66, SP, CDA, PvdA

Stelling 2: Nederland heeft zijn eigen cultuur onvoldoende beschermd

Deelnemers: CDA, 50 plus, GroenLinks, PvdA

Stelling 3: De AOW-leeftijd moet terug naar 65 jaar

Deelnemers: 50plus, VVD, Partij voor de Dieren, Groenlinks

Stelling 4: Een sterkere Europese Unie is meer dan ooit noodzakelijk

Deelnemers: VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren

Overigens zijn dat dus de partijen die erbij zijn vanavond: VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, 50Plus en de Partij voor de Dieren. De ChristenUnie had, heb ik begrepen, ook een uitnodiging gekregen, maar heeft die afgeslagen omdat de partij de zondagsrust niet wil verstoren. Aangezien dat een belangrijk uitgangspunt is van de CU vraag ik me af waarom RTL Nieuws daar geen rekening mee houdt door, ik opper maar wat, debatten voortaan op zaterdag- of vrijdagavond te houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten