Lodewijk Asscher verbaasd: “Het is mij niet gelukt het vertrouwen te herstellen in de PvdA”

Nogal wiedes: er waren twee PvdA-mannen verantwoordelijk voor het beleid van het nachtmerriekabinet Rutte II. De eerste heet Diederik Samsom, de tweede Lodewijk Asscher.

Tijdens de PvdA-ledenraad in Utrecht gaf Lodewijk Asscher gisteren toe dat hij er niet in geslaagd is om het vertrouwen van de linkse kiezer te herstellen in de PvdA. Blijkbaar is hij daar toch enigszins door verrast:

“Het doet mij pijn en verdriet dat ik er als lijsttrekker niet in ben geslaagd het vertrouwen in de PvdA te herstellen. Ik had natuurlijk gehoopt om verschil te kunnen maken. Dat is mij niet gelukt. Mijn vertrouwen in onze idealen echter ongebroken.”

Vervolgens zei hij dat hij ervan overtuigd is dat de PvdA een comeback kan maken, maar dan wel alleen als de partij “op een andere manier politiek gaat bedrijven.”

Dat klinkt ongetwijfeld heel leuk en aardig, maar feit is natuurlijk dat Asscher Samsom van de troon stootte omdat hij ervan overtuigd was dat hij het tij kon keren. De gedachte daarachter ontging mij vorig jaar al. De PvdA deed het immers eerst en vooral slecht in het laatste jaar onder Samsoms leiding omdat de partij verantwoordelijk werd gehouden door de linkse kiezer voor het wanbeleid van het kabinet Rutte II. Samsom was als fractieleider verantwoordelijk voor het aangaan van de coalitie met de VVD en voor het in stand houden ervan.

Maar dat betekent niet dat hij in de ogen van de linkse kiezer de énige verantwoordelijke PvdA’er was. Als één andere sociaaldemocraat ook gezien werd als ‘het PvdA-gezicht van Rutte II’ dan was het Lodewijk Asscher wel. Hij was immers minister én vice-premier. Machtiger dan dat kun je niet worden als kleinere coalitiepartner.

Waarom dachten PvdA’ers dan in vredesnaam dat ze het tij konden keren als Samsom vervangen werd door Asscher? Over lood en oud ijzer gesproken, zeg.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Peter Selie

  Lodewijk Asscher weet z.g.n. van de Prins geen kwaad, uithuilen en opnieuw beginnen, de sociaal democratie van de PvdA lijk, stink een uur in de wind. Nee Asscher je maakt een sierlijk pirouette voor je slinkende achterban, het allochtone PvdA electoraat heeft massaal op jullie exotische dissidenten gestemd en zal in de nabije toekomst alleen nog groter worden mijns inziens.

  1. Pollewop

   Het CDA en D66 wisten zich in het verleden na zware nederlagen altijd te herstellen. Ik zie niet waarom dat de PvdA niet zou lukken.

   1. Peter Selie

    Ja hoooooor Simon de 6e.

   2. Kodi

    Is er buiten Paars II welke 40 van de 97 zetels verloor, ooit een regeringscoalitie geweest die 37 van de 79 zetels verloor? In de jaren van Lubbers I en Lubbers II was dit slechts vijf zetels in zeven jaar.

    1. Pollewop

     Het aandeel zwevende kiezers is erg toegenomen. De uitslagen vliegen daardoor veel meer op en neer dan vroeger.

     1. Wim

      Ik krijg meer de indruk dat jij ze ziet vliegen.

 2. Mees

  Net als het CDA zal de partij wel weer terug komen maar er zal wel heel veul moet veranderen.

  1. Kodi

   Zowel bij CDA als bij PvdA, welke eens tot ver in de jaren ’80 nog goed waren voor elk afzonderlijk zo’n 50 zetels, zie je een structureel dalende trend waarbij de pieken minder hoog worden en korter duren en de dalen dieper worden en langer duren. De PvdA volgde het CDA zo’n acht jaar na het eerste verlies van 20 of meer zetels; Thans volgde de PvdA het CDA zo’n zes jaar na het tweede verlies van 20 of meer zetels.

   1. Mees

    Tja met zoveel partijen kun je hoge zetel aantallen wel vergeten.
    Ben voor een kiesdrempel van 3 zetels.

    1. Pollewop

     Dat was het FVD niet in de Kamer gekomen.

     Beter kunnen we wat doen aan de eindeloze afsplitisingen na de verkiezingen. Je kunt nu al voorspellen dat de PVV straks weer veel afsplitisingen zal kennen. Die club mist elke samenhang.

     1. Ali Yas

      Ach, de PVV heeft tenminste wel aanhang, iets wat je van de PvdA niet kunt zeggen.

     2. Pollewop

      Jawel hoor, de partij heeft 9 zetels, dat is meer dan de SGP, de PvdD, FVD, 50-plus en de CU.

    2. Kodi

     Ik vind de kiesdrempel van de kiesdeler hoog genoeg. Met welk recht meent een grotere partij zetels te mogen roven van andere partijen? Grotere partijen hebben al op grond van meer kiezers een grotere stem in het kapittel. Grotere partijen maken ook een meer dan evenredige kans op het in de wacht slepen van restzetels t.o.v. kleinere partijen. Ik vind het systeem van evenredige vertegenwoordiging eigenlijk best wel democratisch.

  2. Kodi

   Móóóóóóóderatie,
   Kan dit trollenvuil niet verwijderd worden?

   1. Mees

    Eh waar zie je die?

    1. Kodi

     Pollewop, de nieuwe incarnatie van Floris van der Duin.

     1. Mees

      Vind hem netjes reageren.

    2. Pollewop

     Kodi meent dat iedereen die het niet met hem eens is een trol is.

     Een overzichtelijke definitie.

     1. Ali Yas

      Het is te veel moeite alle voorgaande aliassen van Pollewop op te sommen.

  3. Christian Wouters

   Ja, joh, “net als”. Toekomstkijkers zijn piskijkers. Zeker als ze een lage opleiding hebben en een autoritair karakter.

 3. Anna

  De SLUWE VOS Mark Rutte heeft in korte tijd bijna heel de PvdA vernietigd.
  Bij PVV zal het hem niet lukken.

  1. Kodi

   Mark Rutte zou de PVV toch wel eventjes gaan decimeren? Recentelijk is echter de PvdA gedecimeerd. Meer dan drie kwart van de zetels verloren!

 4. jennifer

  Laat ze de volgende keer op 0zetels uitkomen. De burgers in Nederland hebben het te danken aan de PVDA met hun massale onbeschaafde import, waarvan er zelfs n partij is ontstaan nu. Nee dank je wel zulke landverraders partijen passen niet meer in het land zoals het er nu uitziet. Het naar de zin maken voor import,dat is ook alles wat ze gepresteerd hebben en het land te verschenken aan hun geliefde import.Dit soort partijen hebben niets meer met eigen burgers, dat was vroeger anders toen waren ze er tenminste nog voor eigen volk.

  1. Mees

   De haat jegens de PVDA is bij jennifer zo groot dat ze de VVD even vergeet.

  2. Kodi

   We moeten inderdaad tot in een heel grijs verleden teruggaan dat de PvdA nog voor de arbeiders stond. Ik ken de PvdA al nagenoeg niet anders dan Eigen Volk Laatst.

 5. Duckday

  Deze man zal ook de PVDA niet redden het verval is niet te stoppen De partij is te veel met zich zelf bezig party politiek en steeds maar terug kerend met het vingertje naar de PVV te wijzen Hij plaats zich steeds maar op een voetstuk

 6. Wim

  PVDA gaat niet herstellen ,omdat Nederland nog jaren gaat boeten door hun beleid.

  1. Kodi

   Aan opgedrongen politieke correctheid kleeft een heel naar prijskaartje van structurele maatschappelijke gevolgschade.

 7. Beukman

  Ik vind het bizar dat Asscher niet de consequenties heeft getrokken uit zijn eigen woorden, en is blijven zitten alsof hij er allemaal ook niets aan kan doen dat de PvdApen gemilimeterd zijn.
  In zekere zin is het zelfs een schoffering richting Spekman, die wél is opgestapt zoals het een vent betaamt.

  1. Pollewop

   Asscher stond voor het probleem dat je de partijleider voor de komende vier jaar uit de gedecideerde fractie had moeten halen. Als die beschikbaar was geweest was het voor hem een mogelijk geweest om terug te treden. Ik veronderstel dat hij persoonlijk dolgraag had gedaan.

 8. Kodi

  Nu heel vlot in het aantal burgemeestersposten van deze regentenpartij snoeien. Burgemeesters in 104 van de 388 gemeenten klopt al jaren van geen kant met het door kiezers verleende politieke mandaat.

 9. Kodi

  De PvdA heeft niet eens meer zetels genoeg als vervangende werkgelegenheid voor al die PvdA-bewindspersonen die middels pek en veren door de kiezers naar de werkloosheid zijn verbannen.

  1. Pollewop

   De PvdA-Kamerleden hoeven niet te vrezen voor ander werk. Het is veel lastiger voor de PVV-ers die nu op straat staan.

   1. corfo

    Pollewop.
    Ik denk, nee, ik weet zeker dat u geen tv volgt of krant leest.
    De PVV is gegroeid in de Kamer, dus er komt geen PVV’er op straat te staan.
    Of u verwart de PvdA ( 9 zetels !!!!) met de PVV (20 zetels).
    Als ik u was zou ik : óf beter het nieuws volgen of géén domme reacties plaatsen.

    1. Christian Wouters

     Linkse nazi’s hoeven geen nieuws te volgen. Alles bevestigt hun haat.

     Daarom hebben Churchill en Stalin samen stiekem nog 20.000 duitsers na de oorlog vernietigd.

     Menselijke haat is alleen maar te stoppen via de dood. Wisten Videla, Franco en Pinochet ook. Linkse haat is het ergst omdat links geen realiteitsbesef heeft. Ze werken niet en ze produceren niets. Geen klanten dus altijd gelijk. Tot d tijd hen ongelijk geeft. Dan liegen ze nog wat door tot de spoorbaan lokt.

     Treinbestuurders die zelfmoorden meemaken krijgen beelde bij de psychiater te zien van linkse AFA-haat. Volgende keer juichen ze als daar weer zo’n linkse in brokken tussen de rails ligt.

 10. dapperedodo

  Op de foto ziet ie eruit als moeder Theresa. Zn haar is pikzwart geverfd. En zn beleid was nog zwarter. Politicus van het jaar nul.En dat de PvdA gedecimeerd is was niet zijn schuld en ook niet die van Spekman. Volgens hem zelf dan. We zullen doorgaan tralalalalala we zullen doorgaan trallalala.

 11. buitenbeentje

  Alles wat Asscher aanpakt maakt hij kapot. Dat was in Amsterdam al zo en in de regering heeft hij eerst de sociale zekerheid kapot gemaakt. Ouderenzorg, zorg, kinderbescherming, huisvesting, AOW en pensioenen, alles olv vice premier Asscher.

  De arrogantie te denken dat al die mensen, zijn oorspronkelijke achterban, weer voor de PvdAfbraak zouden stemmen geeft alleen maar aan hoe wereldvreemd deze man en deze partij geworden is.

  Misschien dat de PvdA ooit weer groter wordt, maar zeker niet onder Asscher (of andere oudgedienden), onderdeel van het probleem. Voorlopig zijn de oplossingen voor het probleem wéér dezelfde: in kaart brengen, beter uitleggen, samen, eerlijke verhaal. Leg alle partijprogramma´s van de afgelopen 50 jaar naast elkaar en reutel de titels af, dan heb je de “verdediging van deze partij. Niets geleerd, blijven hangen, conservatief tot in de grond, schijt aan het Nederlandse hard werkende of hard gewerkt hebbende volk.

 12. corfo

  Zou deze man, Asscher, dan écht gedacht hebben dat hij ´t vertrouwen in de PvdA kon herstellen ?
  Hoe dom kan je zijn. Daar moeten échte deskundigen aan te pas komen Asscher, en géén watjes !

 13. corfo

  Heeft nog nooit iemand zich afgevraagd welke kwaliteiten Asscher heeft om als minister te fungeren ? Of was het zoekmaken van miljoenen Euro’s, als wethouder van Amsterdam, juist een aanbeveling ?
  Deze figuur had nóóit benoemd mogen worden.
  Enfin, de PvdA weet dat nog niet, denkt dat het de Messias in huis heeft !
  Ze leren het nooit daar, dat is trouwens wel weer fijn voor dit landje : er blijft niks van die club over.

 14. corfo

  Asscher is de enige die daar verbaasd over is.
  De overige NL’ers wisten al dat hij daartoe niet in staat zou zijn.
  Wát een kwast !!

 15. Verlazques

  Zoals hij steeds weer laat zien, heeft Asscher geen greintje zelfkennis. Hij begrijpt nog steeds niet dat hij een ‘loser’ is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.