Partijkartel in actie: Van Aartsen (VVD) net weg als burgemeester, nu alweer aan de slag als Commissaris van de Koning

Geen categoriemrt 31 2017, 17:00
Thierry Baudet is het spuugzat: het partijkartel blijft maar aan de gang. De voormalige (ongekozen) burgemeester van Den Haag heeft nu een tijdelijke benoeming als (ongekozen) Commissaris van de Koning.
Er zijn weinig mensen die er zo goed in slagen om een onderwerp op de agenda te zetten als Thierry Baudet. Wie de afgelopen verkiezingscampagne een beetje heeft gevolgd, heeft vast de term "partijkartel" horen vallen. Baudet doelt hiermee op de traditionele politieke partijen, die doen alsof ze van elkaar verschillen maar feitelijk hetzelfde beleid voorstaan. Onderling verdelen ze ministersposten, hoge ambtelijke functies, burgemeesterschappen en ga zo maar door.
Een uitstekend praktijkvoorbeeld van hoe het partijkartel te werk gaat, is VVD-politicus Jozias van Aartsen. Als fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer schopte hij rechtse dissidenten (zoals destijds Geert Wilders) de partij uit. Van Aartsen was dusdanig impopulair als VVD-leider, dat zijn partij een gigantische nederlaag leed bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Toch werd deze kartelpoliticus bij uitstek beloond met een baan als burgemeester van Den Haag.
Als burgemeester kreeg Van Aartsen veel kritiek vanwege zijn slappe optreden tegen een ISIS-demonstratie in 2014. Hoewel radicale ISIS-sympathisanten in hartje Den Haag leuzen riepen als "dood aan de Joden" vond Van Aartsen dat er "geen grenzen waren overschreden". Hij keek liever weg en deed alsof er niets aan de hand was, in plaats van de problemen aan te pakken. Jodenhaat? Tja, niet mijn probleem, vond de laffe wegkijkburgemeester.
Veel Hagenaars haalden dan ook opgelucht adem toen Van Aartsen een maand geleden eindelijk aftrad als burgemeester. Maar helaas blijkt de vreugde van korte duur: de theedrinkende burgemeester gaat niet met pensioen, maar gaat aan de slag als Commissaris van de Koning in Drenthe. De zoveelste ongekozen functie voor deze beroepspoliticus, en een typische kartelbenoeming. Vooralsnog is de nieuwe functie slechts tijdelijk, maar het is een uitstekend voorbeeld van hoe het partijkartel te werk gaat. Je kunt nog zo'n slechte partijleider zijn, je kunt nog zo'n slappe burgemeester zijn, maar als je trouw in de politiek-correcte pas loopt dan ben je verzekerd van een dikke baan.
https://twitter.com/thierrybaudet/status/847765012634644481
Thierry Baudet slaat dan ook de spijker op zijn kop in deze tweet. Zijn partij, Forum voor Democratie, is de enige partij die het partijkartel wil aanpakken en dit probleem expliciet aan de orde stelt. Waar beroepspolitici doen alsof er niets aan de hand is, zegt Baudet: "Breek het partijkartel!" Hij is totaal niet bang om keihard te zeggen waar het op staat. Daar zouden andere Kamerleden nog wat van kunnen opsteken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten