Pieter Omtzigt gaat in nieuwe vlog los op Turkije: “Zeg het associatieverdrag op, geen geld voor Ankara!”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die al jaren kritisch is op het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zegt in zijn nieuwste vlog dat het maar eens afgelopen moet zijn met de subsidiëring van de Turkse regering. Het associatieverdrag met Turkije moet opgezegd worden en de Europese subsidie aan Turkije moet onmiddellijk stopgezet worden.

Omtzigt laat er in zijn nieuwste vlog geen twijfel meer over bestaan: hij en zijn partij vinden dat Nederland de Turkse regering moet bestraffen voor het gedrag van de afgelopen dagen.

De eerste stap die gezet moet worden, aldus Omtzigt, is dat Nederland het associatieverdrag met Turkije — waardoor Turken niet hoeven in te burgeren en de Turkse regering op bakken met geld kan rekenen — moet opzeggen. “Turkije en de EU hebben een associatieverdrag,” aldus Omtzigt, “en de Europese Unie moet dat associatieverdrag opzeggen. Turkije had zich gecommitteerd om beter te zorgen voor mensenrechten en democratie en precies het omgekeerde gebeurt. Daar waarschuwen wij al een paar jaar voor.”

En dan zijn we er nog niet. Omtzigt vindt het namelijk ook belachelijk dat Turkije ieder jaar nog altijd Europees en dus Nederlands belastinggeld kan innen. “Al een paar jaar vragen wij de regering,”  gaat hij verder, “de 4,5 miljard euro die Turkije tussen 2014 en 2020 van de EU krijgt stop te zetten. Die zouden ze namelijk alleen krijgen als het beter gaat en het gaat constant slechter.”

“Het meest genante,” aldus Omtzigt, “is dat Turkije nog elke maand 2 miljoen euro krijgt voor de verbetering van zijn gevangenissysteem. Zelfs na de coup, toen mensen opgepakt werden, mishandeld werden, kreeg de EU de antifolter-rapportages niet en toch bleef de EU betalen.”

Daarom is het, zegt Omtzigt, niet zo gek “dat Turkije dacht dat ze konden doen wat ze wilden.”

Daarnaast vindt Omtzigt dat Nederland de wet moet veranderen “zodat onvrije regimes hier niet onbeperkt politieke activiteiten kunnen ontplooien.” Op dit moment voorziet het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens ons al van die mogelijkheid, maar het kabinet Rutte II heeft daar niets mee gedaan. “Je hoeft geen podium te bieden aan onvrijheid die jouw vrijheid wil beperken,” aldus Omtzigt.

Zijn conclusie is dan ook glashelder:

Nederland zal veel strakker moeten staan voor haar eigen normen en waarden en zal haar eigen normen en waarden ook beter moeten kennen.”

Zo, die kunnen Ankara én Den Haag in hun zak steken!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Ni28

  Prima ideeën maar vraag eerst even Merkel of het mag voordat je iets gaat roepen. Van haar zal het vast niet mogen dus doet de EU niets. Dit is de unie waar je niets aan hebt, in tegendeel, deze unie steunt de dictators en dan kunt je beter uitstappen.

 2. buitenbeentje

  Omtzigt de roepende in de CDA woestijn en de enige CDA-er die aanwijsbaar werk verricht. Als het aan het CDA had gelegen was hij niet eens in de 2e kamer gekomen, daar waren voorkeurstemmen voor nodig.

  Deze man zou bij de PVV wonderen kunnen verrichten en is samen met o.a. Bosma minister materiaal. Nu nog bij de foute club.

 3. Pjotter

  Dat is betere taal als van Rutte en zijn minister van BUZA die al weer praten over zien dat alles weer op zijn pootjes terecht komt, doorpakken, einde visa vrij verkeer de verdragen opzeggen, de AAP is nu wel uit de mauw, beschuldigd Nederland van nazisme terwijl hij zelf met zijn land afstevent op een totalitaire staat met volle gevangenissen en martelkamers.

 4. Wim

  Moslimstaten en –wijken laten onze toekomst zien

  En als het u toch nog niet genoeg is, u bijvoorbeeld alle begrip heeft voor de gewelddadige Turkse protesten in Rotterdam (u heeft de ‘Allahu Akbar’ kreten vast wel gehoord) en een totaal geïslamiseerd Nederland u wel wat lijkt, stem dan vooral op VVD, CDA,GroenLinks, D66 en de PvdA, de belangrijkste pro-immigratiepartijen van dit land. Dan laten we gewoon nog een paar miljoen migranten tot ons land toe, en geven de islam alle ruimte die het eist. Om te zien waar dit toe gaat leiden, kijkt u even over de grenzen naar moslimstaten Turkije, Marokko, Libië, Egypte, Syrië, Libanon, Saudi Arabië, Jemen, Pakistan, de Palestijnse gebieden, enzovoorts.

  Of naar al vele honderden wijken in grote Europese steden, waaronder ook Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam, maar ook bijvoorbeeld Zaanstad, Ede en Weert. Zo dichtbij is het allemaal al gekomen, ondanks het feit dat ons jarenlang werd voorgespiegeld dat dit ‘hier nooit kan gebeuren, want in Nederland zijn wij allemaal lief voor elkaar’.

 5. Marija

  @Pieter Omtzigt, U zou ik graag bij de PVV zien.

  1. Adriaan

   Goed idee, meneer Omtzigt. Snel een afspraak maken met Wilders.

 6. Ome Ga

  Youre the Best, Pieter! Vraag meteen of die prachtige kerk van weleer – ik meen van 530 tot 1450 – de Hagia Sophia, ‘wijsheid’) en de allergrootste en mooiste kerk van Marokko tot Pakistan, weer in ere hersteld mag worden.

  Zo’n historische correctie zal u onvergetelijk maken! Dat de opgehangen naam van de satansgod in zeer grote formaten in deze Ottomaanse moskee weer ongedaan mag maken, en het liefelijke geluid van het kerk-carillon in Constantinopel, eh, ‘Istanbul’ opnieuw een zegen mag zijn daar in dat Turkenland.

 7. Dobermann1983

  Waatschijnlijk is tie een roepende in de woestijn,
  En zolang ze niet persoonlijk in hun portomenee geraakt worden, zullen ze de geldstroom niet stopzetten omdat het ongelooflijke laffe Eu leiders zijn

 8. HW

  Zo is dat Omtzicht.
  Vol met een gestrekt been erin en even laten voelen hoeveel dat de Turken gaat kosten, want een ding staat hoger in de pikorde dan hun geloof en dat is geld, daar doen ze alles voor, legaal of illegaal.

 9. Duckday

  Omtzigt zou geen slechte indruk maken bij de PVV Want de PVV roept dit al jaren

 10. corfo

  Pieter Omtzigt, een man naar mijn hart. Niks meer leuteren met die onfrisse Turkse lieden. Zij hebben hun hand overspeeld en moeten daar dan ook de gevolgen van dragen.
  En dát woestijnvolk wil in de EU ? Moet je toch niet aan denken, zo’n stelletje ongeletterde inboorlingen. Alle banden met zo’n volk verbreken, laten zij zich maar richten op de hen omringende moslimstaten, misschien dat Adolf Erdogan daar wél succes kan behalen met z’n liederlijk gebral !

 11. Jantje

  Als hij bij de PVV zat zou ik misschien op hem stemmen. Nu vind ik het holle verkiezingsretoriek.

 12. nick

  Omtzigt is ok, een raadsel waarom hij bij het CDA zit. Deze partij kan hem zelf ook niet uitstaan maar tollereerd hem voor de stemmen die hij trekt.
  Jammer dat Omtzigt er geen rekening mee houd dat zijn partij tegen gestemd heeft! Zijn partij deugd echt niet, zo hypocriet met die valse kletspraat over fatsoen!

  1. Kodi

   De EU geeft geld uit aan het OV in Istanbul. En Wim van de Camp (Europarlementariër voor het CDA en bekend van de uitspraak “De Islam is onze bondgenoot”) zag dat het goed was > http://i67.tinypic.com/egxrw4.jpg

   Pieter Omzigt, verlaat het CDA! De PVV zal je van harte welkom heten!

 13. Syntha

  Allemaal goed en wel en prachtig enzenz. Toch schiet het effetjes door mijn hoofd: man, wat in HEMELSNAAM doe je daar nog?

  Een roepende in de woestijn is geen prettig gevoel…toch?

 14. Josef Hondenboer

  Volledig mee eens, na de opzegging van het associatieverdrag is het verkrijgen van de nederlandse nationaliteit niet langer een vanzelfsprekendheid, en worden nederlandse paspoorten niet langer uitgedeeld als bosjes bloemen. Je kiest voor het Nederlandse paspoort of je krijgt de Nederlandse nationaliteit niet. Kan dat juridisch niet door wetten inhet thuisland? Jammer, u kunt dáár gaan klagen.

 15. Sam C

  Geweldige kerel dit waren er daar maar meer van.

 16. HaZ

  Ik zou wel eens zonder omwegen van Pieter Omtzigt willen weten waarom hij zich zo opzichtig profileert in het Haagsche politieke landschap. Is dat om de vragende Nederlanders tegemoet te komen? Is dat om zijn partij het CDA aan meer kiezers te helpen? Is het ter meerdere eer en glorie van Pieter Omtzigt en zijn ambities in het Haagsche? Bij mensen die hun hoofd boven het maaiveld uit steken, zoals Omtzigt duidelijk doet,krijg ik altijd het onprettige gevoel dat ze een dubbele agenda hebben en ik zou nu zo graag eens van hem zelf horen wat zijn agenda inhoud…….

 17. jennifer

  Dit is niet zijn idee maar wordt al jaren door de PVV gezegd, en naar de prullebak dan verwezen. Vind het trouwens raar dat hij de geheime miljarden subsidies niet benoemd die al jaren iedere maand vanuit de EU(dus belastinggeld van de burgers) naar Turkije gaan. Zet daar maar eens per direct een punt achter.

 18. jennifer

  In Beurs kan men vandaag lezen, dat buiten al het geld wat vaststaat en bekent is in de EU er nog iedere maand geheime subsidie gelden in miljarden hoogte per jaar extra naar Turkije gaan i.v.met de toetreding van Turkije tot de EU. Dit is al jaren bij het kabinet bekent maar toch durven ze nog te beweren dat Turkije niet bij de EU komt, dus wel alweer een leugen wat Rutte de burgers voorschotelt al jarenlang. Dit staat allemaal al vast in de EU plannen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.