Pieter Omtzigt is wél de populairste politicus in Twente, maar door fout kreeg hij te weinig stemmen

Pieter Omtzigt kan tevreden zijn: hij is wel degelijk de populairste politicus in Twente. Geert Wilders kreeg die ‘titel’ toegekend, maar dat blijkt niet te kloppen.

Wie zegt dat er niets fout gaat bij verkiezingen?

In Twenterand is bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer een onherstelbare fout gemaakt bij het toekennen van stemmen. Per ongeluk zijn 171 voorkeurstemmen aan de nummer drie op de lijst van het CDA gegeven, terwijl die voor Pieter Omtzigt, de nummer vier op de lijst, waren. De kiezers zijn hierover niet geïnformeerd.

De kiezers in kwestie kleurden het vakje bij de naam “Pieter Omtzigt” rood, maar op de één of andere manier werden die stemmen toegekend aan de nummer drie van de CDA-lijst, René Pieters. Dat gebeurde bij het stembureau in de Westerkerk. Zo eindigde Pieters daar met 171 stemmen en Omtzigt met 0.

Een ambtenaar ontdekte de fout op 20 maart. Burgemeester Cornelis Visser van Twenterand legt uit:

“Die getallen waren niet logisch, omdat Omtzigt hier een voorkeurscampagne heeft gevoerd.”

Vervolgens werd de fout doorgegeven aan de Kiesraad, maar die liet weten dat de officiële cijfers al bekend waren gemaakt en dat er dus niets meer aan te doen was. Daardoor werd Wilders genoemd als de meest populaire politicus van Twenterand met 3.073. Als de fout ongedaan gemaakt wordt gaat die ‘titel’ naar Omtzigt met 3.241 stemmen.

Ongelooflijk genoeg blijft de Kiesraad volhouden dat het de uitslag niet wil veranderen, ook niet nu bewezen kan worden dat de telling niet klopt. Omtzigt wil dat dit wel gebeurt, maar de Kiesraad weigert daar aan mee te werken. Blijkbaar is de uitslag van een democratische verkiezing niet zo belangrijk als de regels.

Omtzigt:

“Hun hoofdtaak is de uitslag precies vaststellen. Als je merkt dat het niet goed is, stel je toch een nieuw proces-verbaal op?”

“Als je een fout maakt, moet je hem rechtzetten,” voegt hij daar aan toe.

Dat zou je inderdaad denken, maar helaas zijn de boven-ons-gestelden van de bureaucratie absoluut geen “normale mensen.” De regels zijn in hun ogen veel belangrijker dan de eigenlijke uitslag van verkiezingen. Dieptriest, maar ja, dit is hoe bureaucraten al eeuwenlang handelen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Ni28

    Deze verkiezingen blijven een nare bijsmaak houden al met die zeer vroege exit poll. Maar goed, als kiezer voel ik mij toch al niet serieus genomen dus die fouten verrassen mij niet.

  2. Adriaan

    Het zegt alles over de competentie van onze bestuurders. Sommigen doen maar wat en ze komen er nog mee weg ook. In dit land wordt het straks een grote chaos.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.