Wilders: "Als ik premier was zou ik het hele Turkse kabinet tot persona non grata verklaren!"

Geen categoriemrt 05 2017, 17:00
Geert Wilders vindt het absoluut geen goed idee dat Turkse ministers mogelijk naar Nederland komen om daar campagne te voeren voor een referendum dat op 16 april gehouden wordt... in Turkije.
Het referendum gaat over de vraag of er een grondwetswijziging moet komen waardoor de president -- Recep Tayyip Erdogan -- de macht naar zichzelf toetrekt. Dit gaat dan ten koste van het Turkse parlement, dat op dit moment in ieder geval in theorie de meest invloedrijke 'macht' van het land is. Erdogan beweert dat de veranderende omstandigheden -- economische problemen, terrorisme, de mislukte coup -- betekenen dat er een ander systeem moet komen. Een systeem waarbij de macht gecentraliseerd is bij de president. Bij hemzelf dus.
Het zal niemand verbazen dat deze gewenste grondwetswijziging voor een bijzonder verhit debat heeft gezorgd in Turkije zelf. Erdogan en de leider van de nationalistische MHP, Devlet Bahceli, beweren dat de grondwetswijziging er moet komen. Iedereen die het niet met hen eens is wordt voor rotte vis uitgemaakt omdat zij daarmee de nationale wil en veiligheid zouden ondermijnen. Ondertussen beweert de seculiere oppositiepartij de CHP juist dat Erdogan van plan is om alleenheerser te worden en dat dit een trucje van hem is om de macht eindelijk volledig naar zich toe te trekken. Wat hen betreft is de inzet van het referendum niet 'krijgt Erdogan zijn zin,' maar 'zal de Turkse democratie 2017 overleven?'
Hoewel het logisch is dat er fel gedebatteerd wordt in Turkije zelf hebben veel Europeanen er nogal wat op aan te merken dat dit debat nu ook gehouden wordt in Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Die eerste twee landen hebben al laten weten dat Turkse ministers voorlopig niet welkom zijn. Zij zien dat als slecht voor de integratie van hun Turkse burgers. Oostenrijk wil zelfs een volledige ban voor de hele EU. Erdogan heeft al gereageerd op het Duitse nein door de huidige regering van Merkel te vergelijken met die van... Adolf Hitler.
Jawel, volgens Erdogan doet het verbod op een Turkse campagne in Duitsland hem denken aan de holocaust. Hij noemt het dan ook "nazi-praktijken."
Volstrekt belachelijk natuurlijk, maar ja, blijkbaar doen Godwins het tegenwoordig ook fantastisch goed in Turkije. Dit soort uitspraken doet Erdogan immers puur en alleen voor zijn eigen Turkse publiek.
Ik denk dan ook dat we hem niet eens hoeven te vragen wat hij van deze uitspraken van onze eigen Geert Wilders vindt:

„Als ik premier zou zijn, dan zou ik in ieder geval tot half april, als Turkije het referendum houdt, het hele Turkse kabinet tot persona non grata verklaren”, aldus Wilders. „Dan zijn ze niet welkom. Dan komen ze gewoon niet. Dan krijgen ze geen visum. Dan is de boodschap helder. Dan weet je zeker dat het niet gebeurt.”

Voorlopig lijkt het erop dat het Nederlandse kabinet niet in de voetsporen treedt van Frau Merkel en Wilders zijn zin dus niet geeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten